IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 26th August 2019

Dear Aspirants,


static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.




Q1. President Kovind inaugurates exhibitions on M. Gandhi and Khadi in the Gambia.  Who is the president of Gambia?
(a) Halifa Sallah
(b) Ousainou Darboe
(c) Yahya Jammeh
(d) Adama Barrow 
(e) Macky Sall
S1. Ans. (d)
Sol. Adama Barrow (born 16 February 1965) is a Gambian politician and real estate developer who is the third and current President of the Gambia, in office since 2017.

Q2. Department of Revenue, Ministry of Finance, as part of its strategic commitment to improving global trade, is conducting India’s first national Time Release Study (TRS). Where is the headquarter of the World Customs Organization Headquarter?
(a) Paris, France
(b) London, UK
(c) Vienna, Austria
(d) Geneva, Switzerland
(e) Brussels, Belgium 

S2. Ans. (e)
Sol. The World Customs Organization (WCO) is an intergovernmental organization headquartered in Brussels, Belgium.

Q3. Maharashtra became the first state to adopt a digital fingerprint and iris scanning system to aid police investigations. Which of the following National Park is situated in Maharashtra?
(a) Hemis National Park
(b) Gugamal National Park 
(c) Govind Pashu Vihar National Park
(d) Galathea National Park 
(e) Campbell Bay National Park

S3. Ans. (b)
Sol. Gugamal National Park has an area of 1673.93 square kilometres. This park is located in Chikhaldara and Dharni Tehsils of Amravati District, Maharashtra, India.

Q4. Gujarat Chief Minister has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ from his home town Rajkot, Gujarat. The scheme for the welfare of the girl child. Which of the following Dam is situated in Gujarat?
(a) Nathpa Jhakri Dam
(b) Indira Sagar Dam
(c) Bisalpur Dam
(d) Kadana Dam 
(e) Rihand Dam

S4. Ans. (d)
Sol. Kadana Dam is an earthen and masonry dam on the Mahi River in Mahisagar district of Gujarat, India.

Q5. RBI has imposed a penalty of Rs 50 lakh on Punjab National Bank (PNB) for the delay in reporting of fraud. Who is the present Managing Director & Chief Executive Officer of PNB?
(a) K R Kamath
(b) Gauri Shankar
(c) Sunil Mehta 
(d) Usha Ananthasubramanian
(e) S C Gupta

S5. Ans. (c)
Sol. The present Managing Director & Chief Executive Officer of PNB is Sunil Mehta

Q6. President Ram Nath Kovind has been awarded the National Order of Merit by the President of Guinea. What is the capital of Guinea?
(a) Abidjan
(b) Niamey
(c) Dakar
(d) Bamako
(e) Conakry 

S6. Ans. (e)
Sol. Conakry is the capital of Guinea, a country in West Africa.

Q7. Lionel Messi suspended from Argentina for 3 months. What is the currency of Argentina? 
(a) Kuna
(b) Dram
(c) Peso 
(d) Koruna
(e) franc

S7. Ans. (c)
Sol. The peso (established as the peso convertible) is the currency of Argentina.

Q8. National Academy of Art, Lalit Kala Akademi, celebrated its 65th Foundation Day. Where is the headquarter of Lalit Kala Akademi?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Lucknow
(e) Dehradun

S8. Ans. (a)
Sol. The headquarter of Lalit Kala Akademi is situated in New Delhi.

Q9. (HSBC) has announced the departure of its Chief Executive Officer John Flint. Where is the Headquarter of HSBC?
(a) Hangzhou
(b) Beijing
(c) London 
(d) Shanghai
(e) Shenzhen

S9. Ans. (c)
Sol. HSBC officially known as The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited is a wholly-owned subsidiary of HSBC and its headquarter in London.

Q10. EAM Jaishankar attends 10th Mekong-Ganga Cooperation in Bangkok. What is the currency of Thailand?
(a) Zloty
(b) Lira
(c) Sterling
(d) Ringgit
(e) Baht 
S10. Ans. (e)
Sol. Baht is the official currency of Thailand.

Q11. India successfully test-fired its all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at launch complex III of the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha. DRDO established in which year?
(a) 1964
(b) 1962
(c) 1960
(d) 1958 
(e) 1956

S11. Ans. (d) 
Sol. The DRDO was established in 1958 by amalgamating the Defence Science Organisation and some of the technical development establishments.

Q12. Arunachal Pradesh State Home Minister Bamang Felix flagged of 5 Anti-Riot police vehicle, also known as Vajra, from Police Headquarter in Itanagar. What is the state flower of Arunachal Pradesh?
(a) Lilium Candidum
(b) Lady’s Slipper 
(c) Red Jasmine
(d) Kopou Phul
(e) Palash

S12. Ans. (b)
Sol. The state flower of Arunachal Pradesh is Lady’s Slipper.

Q13. Aamir Khan launches Mission Shakti sports initiative in Maharashtra. What is the state bird name of Maharashtra?
(a) Hill myna
(b) Yellow-footed green pigeon 
(c) Great Indian Bustard
(d) Emerald dove
(e) Indian roller

S13. Ans. (b)
Sol. Yellow-footed green pigeon is the state bird of Maharashtra.

Q14. Rajasthan Assembly passes bills against honour killings and Mob Lynching. What is the state Animal of Rajasthan?
(a) Dromedary Camel 
(b) Blackbuck
(c) Sambar
(d) Spotted deer
(e) Swamp deer

S14. Ans. (a)
Sol. Dromedary Camel is the State Animal of Rajasthan.

Q15. The Centre has approved a Kosi-Mechi river interlinking project in Bihar. The estimated cost of the project is Rs 4,900 crore. Who is the present Chief Minister of Bihar?
(a) N. Biren Singh
(b) Kamal Nath
(c) Vijay Rupani
(d) Nitish Kumar 
(e) Bhupesh Baghel
S15. Ans. (d)
Sol. Nitish Kumar is an Indian politician. He is the present Chief Minister of Bihar, a state in India, since 2017.




You may also like to read: