IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 29th August 2019

Dear Aspirants,


static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.






Q1. The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019. Who is the present Union Minister of Consumer Affairs, Food & Public Distribution?
(a) Prakash Javadekar
(b) Thaawar Chand Gehlot
(c) Ram Vilas Paswan 
(d) Narendra Singh Tomar
(e) Harsimrat Kaur Badal

S1. Ans. (c)
Sol. The present Union Minister of Consumer Affairs, Food & Public Distribution is Ram Vilas Paswan.

Q2. Union HRD Minister to launch ‘Samagra Shiksha-Jal Suraksha’ drive. Who is the present Union HRD Minister?
(a) Harsh Vardhan
(b) Arjun Munda
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ 
(e) Ravi Shankar Prasad   

S2. Ans. (d)
Sol. The present Union HRD Minister of India is Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’.

Q3. NITI Aayog will launch the 4th Edition of Women Transforming India (WTI) Awards. Who is the present Vice-Chairman of NITI Aayog?
(a) Neera Bali
(b) Shivam Teotia
(c) Nripendra Misra
(d) Amitabh Kant
(e) Rajiv Kumar 

S3. Ans. (e)
Sol. Rajiv Kumar is the present Vice-chairman of NITI Aayog.

Q4. 5 lakh Rohingya refugees living in Bangladesh have been issued identity documents by the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Where is the Headquarter of UNHCR?
(a) Geneva, Switzerland 
(b) New York, US
(c) Washington DC, US
(d) Manila, Philippines
(e) Paris, France

S4. Ans. (a)
Sol. The headquarter of United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Geneva, Switzerland.

Q5. Iran unveiled 3 precision-guided missiles. The new line-up of air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”. What is the capital of Iran?
(a) Baku
(b) Kabul
(c) Baghdad 
(d) Tehran 
(e) Ashgabat      

S5. Ans. (d)
Sol. Tehran is the capital of Iran, in the north of the country.

Q6. Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 200 million loan for improving road infrastructure in 34 districts of Maharashtra. ADB established in which year?
(a) 1965
(b) 1960
(c) 1966 
(d) 1957
(e) 1962

S6. Ans. (c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966. 

Q7. Manipur has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country. Health and Family Welfare Minister released a report on Breastfeeding. Which of the following National Park is situated in Manipur? 
(a) Nokrek National Park
(b) Keibul Lamjao National Park 
(c) Phawngpui Blue Mountain National Park
(d) Orang National Park
(e) Ntangki National Park

S7. Ans. (b)
Sol. The Keibul Lamjao National Park is a national park in the Bishnupur district of the state of Manipur.

Q8. Who is the present Union Minister for Skill Development & Entrepreneurship?
(a) Dharmendra Pradhan
(b) Pralhad Joshi
(c) Mahendra Nath Pandey 
(d) Arvind Ganpat Sawant
(e) Giriraj Singh

S8. Ans. (c)
Sol. The present Union Minister for Skill Development & Entrepreneurship is Mahendra Nath Pandey.

Q9. US carrier rocket Falcon 9 loaded with Israeli AMOS-17 communication satellite successfully lifted off from a space centre in Florida, spacecraft manufacturer SpaceX. Which of the following year spacecraft manufacturer SpaceX established?
(a) 2001
(b) 2002 
(c) 2003
(d) 2004
(e) 2005

S9. Ans. (b)
Sol. Space Exploration Technologies Corp., doing business as SpaceX, is a private US aerospace manufacturer. It was founded in 2002 by Elon Musk.

Q10. Hashim Amla has retired from all formats of international cricket. Hashim Amla belongs to which of the following Country?
(a) West Indies
(b) Newzealand
(c) Australia
(d) South Africa 
(e) England  

S10. Ans. (d)
Sol. South African batsman Hashim Amla has retired from all formats of international cricket. 

Q11. United Nations observes 9th August every year as International Day of the World’s Indigenous Peoples. Where is the headquarter of the United Nation?
(a) Zurich, Switzerland
(b) Lausanne, Switzerland
(c) Rome, Italy
(d) New York, USA 
(e) Geneva, Switzerland

S11. Ans. (d) 
Sol. The headquarter of the United Nation in New York, USA.

Q12. Japan commemorates the 9th of August every year as the Nagasaki day. What is the name of the bomb dropped on Nagasaki?
(a) Enola Gay
(b) Thin Man
(c) Fat Man 
(d) Little Boy
(e) MOAB

S12. Ans. (c)
Sol.  “Fat Man” was the codename for the nuclear bomb that was detonated over the Japanese city of Nagasaki by the United States on 9 August 1945.

Q13. Virasat-e-Khalsa Museum in Punjab’s Anandpur Sahib town is all set to find a place in the Asia Book of Records for becoming the most visited museum in the Indian sub-continent in a single day. Who is the present Chief Minister of Punjab?
(a) Amarinder Singh 
(b) Parkash Singh Badal
(c) Rajinder Kaur Bhattal
(d) Harcharan Singh Brar
(e) Surjit Singh Barnala

S13. Ans. (a)
Sol. The incumbent Chief Minister of Punjab is Captain Amarinder Singh who is heading an Indian National Congress government since 16 March 2017.

Q14. Khadi and Village Industry Commission has launched “Leather Mission” on World Tribal Day. Who is the present Chairman of KVIC?
(a) Vinay Kumar
(b) Babul Mandal
(c) M Rajan Babu
(d) Samir Kumar
(e) Vinai Kumar Saxena 

S14. Ans. (e)
Sol. VK Saxena is the chairman of Khadi and Village Industry Commission (KVIC).

Q15. Indian Bank signs up Corporate Agency pact with Chola MS. Who is the present MD and CEO of Indian Bank?
(a) R Subramanian Kumar
(b) Karnam Sekar
(c) Padmaja Chunduru 
(d) S S Mallikarjuna Rao
(e) P S Jayakumar

S15. Ans. (c)
Sol. The present MD and CEO of Indian Bank are Padmaja Chunduru.


Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.





You may also like to read: