IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 24th August 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains


IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 24th August 2019. This quiz is based on a mixed topic-“English Misc”.



About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW
Directions (1-5): For each question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out. 
Q1.
(a) Systems of monetary order, which resolve these trade-offs in one way as opposed to another, work until they do not.
(b) Governments’ efforts to manage currencies are constrained by certain trade-offs.
(c) The uncertainty that comes with a rise in oil prices or an unexpected bank failure can be costly, but typically abates as more information becomes available.
(d)  International trade is complicated by the fact that most countries have their own currencies, which move in idiosyncratic ways and can be held down to boost competitiveness.
(e) Pegging them to an external anchor to stabilize their value means either ceding control of domestic economic policy or restricting access to foreign capital flows.
S1. Ans. (c)
Sol.
The sequence “dbae” makes a coherent passage which talks about how the international trade works within the countries while option (c) talks about the uncertainty of troublesome situation. So option (c) is the correct answer choice.


Q2



(a) America has grown healthily and the rest of the world has muddled along.
(b) Emerging market economies are growing their forex reserves, but advanced nations want them to spend more
(c) Since the trade war began in 2018 the damage done to the global economy has been surprisingly slight.
(d) Investors fear the dispute will trigger a recession, and there are ominous signs in the markets—share prices fell and government-bond yields sank to near-record lows.
(e) But this week the picture darkened as the confrontation between America and China escalated, with more tariffs threatened and a bitter row erupting over China’s exchange rate.
S2. Ans. (b)
Sol.
The sequence “cade” makes a coherent passage which talks about Us China trade issue which is making troublesome situation in the share market while option (b) talks about the emerging market trying to increase their money or other assets held by a central bank or other monetary authority so that it can pay its liabilities, if needed, but developing nations want them to spend more.
This makes our answer option (b) correct.
Q3.
(a) RBI governor managed to set the alarm bells ringing on the increasingly challenging global environment caused by the growing pile of debt and ongoing trade tensions.
(b) Besides building a case for EMEs growing their forex reserves in the face of increasing uncertainties in global flows
(c) The immediate trigger for the RBI governor’s outburst appears to have been the speech delivered by the Bank of England Governor, Mark Carney,
(d) Institutional investors such as pension funds and insurers now face a similar unappealing choice, with ever-fewer safe assets that do not lose them money.
(e) In June Mark Carney implied that policies of emerging economies are leading to low interest rates globally.
S3. Ans. (d)
Sol. 
The sequence “ceba” makes a coherent passage which talks about the blame game between the RBI governor & Bank of England Governor while option (d) talks about the Institutional Investors. This makes our answer option (d) correct.
Q4.
(a) The indicators reflecting a significant fall in demand, especially for sectors such as automobiles, consumer durables and housing.
(b) India’s current economic slowdown is due to a combination of two underlying trends.
(c) Great power rivalry is back in international politics, making it more unpredictable.
(d) The other one is the more serious long-term fall in investment and savings rates. Raising growth requires that attention be paid to both cyclical and structural dimensions of the problem.
(e) There is the short-run cyclical slowdown exhibited by a number of high-frequency indicators,
S4. Ans. (c)
Sol.
The sequence “bead” makes a coherent passage which talks about the trends going in Indian Economy and the attention needs to be given so as to raise growth. While option(c) is talking about the two big rivalries group Us & China. So our correct answer is an option (c.)
Q5.
(a) One common way in which elephants harm trees is by stripping them of their bark.
(b) But puffinboffins fear that their numbers are falling so fast that in 20 years they may have vanished from the archipelago.
(c) A tiny uptick in numbers in the past two years won’t be enough to save them, he fears. Hunting has been part of the reason.
(d)  In 1997, estimates Jens-Kjeld Jensen, the Faroes’ top puffin expert, the islands were home to 1.5m of the birds; but now their numbers are down by 80%.
(e) With their engagingly rainbow-coloured beaks, puffins are the star attraction on the Faroe Islands.
S5. Ans. (a)
Sol.
The sequence “ebdc” makes a coherent passage which talks about the downfall of the bird puffinboffins found in Faroes Island while option (a) is talking about the elephant harming the trees. This makes our answer option (a) correct.
DIRECTIONS (6-10): In the following questions a paragraph is given with two blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer. 
Q6. In order to _________ access to long-term finance, it is proposed to establish an organization to provide credit ________________ for infrastructure and housing projects, particularly in the context of India not having a development bank.
(a) mark, shape
(b) improve ,enhancement
(c) wisdom, deprived
(d) realistic, risk
(e) None of these.
S6. Ans. (b)
Sol.
The only correct option is an option (b). Both the options fit in the blank. All other options are incorrect.
Q7. The ______________ on the U.S.-Russia Intermediate Range Nuclear Forces (INF) Treaty began last October when President Donald Trump ______________that the U.S. was considering a withdrawal.
(a) proper, shadow
(b) sequel, gazing
(c) countdown , announced
(d) commissioned, revival
(e) None of these.
S7. Ans. (c)
Sol.
The only correct option is an option (c). Both the options fit in the blank. All other options are incorrect.
Q8. The textile industry has been ____________ advertisements on a daily basis now for the past one-week ____________ that this is perhaps the worst period which the textile industry has seen in the past seven decades
(a) giving ,surviving
(b) downtrodden , competing
(c) putting out, explaining
(d) invaluable, manifest
(e) None of these.
S8. Ans. (c)
Sol.
The only correct option is an option (c). Both the options fit in the blank. All other options are incorrect.
Q9. In the context of the regional situation, the Prime Minister stated that extreme ____________ and incitement to anti-India violence by certain leaders in the region were not ______________ to peace,
(a) rhetoric, conducive
(b) language ,development
(c) blueprint , revival
(d) surfaced, evolving
(e) None of these.


S9. Ans. (a)



Sol.
The only correct option is an option (a). Both the options fit in the blank. All other options are incorrect.
Q10. A more specific example of how the culture of work ____________ influences the industrial worker is around the issue of _____________.
(a) fascinating , distinction
(b) exploration, measure
(c) proclaims , possession
(d) profoundly , assessment
(e) None of these.
S10. Ans. (d)
Sol.
The only correct option is an option (d). Both the options fit in the blank. All other options are incorrect.
Directions (11-15): In each of the following questions, various sentences are given and you have
to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (e) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (e) as the correct choice.
Q11.
(a) Hardly had we settled down for the night’s rest when we were startled by the loud noise being made outside the house.
(b) The children were inclined to be frightened by the sight of the small animal, which reminded them of the bears; but Dorothy reassured them by explaining that Eureka was a pet and could do no harm even if she wished to.
(c) Being reassured by the fact that the creatures could not crawl out of their rock-pockets, the children and the Wizard now took time to examine them more closely.
(d) It was no fun to be pulled over the sharp stones in that way; but it was better than to be bitten by the wolf.
(e) All are correct.


S11. Ans. (a)



Sol.
Replace ‘by’ with ‘at’ as “startled/surprised/astonished/amazed” etc. are followed by the preposition ‘at’ and not by ‘by’.  e.g. They are amazed at her beauty.
Q12. 
(a) He won’t lose his mate, even if he chooses to kill her rather than give her up.
(b) Her skin began to flush until it was pink enough to look human rather than the sleep of the dead.
(c) Ordinarily when in difficulty Renu prefers keeping her counsel than going about here and there for advice.
(d) Maybe he’d rather listen than talk.
(e) All are correct.
S12. Ans. (c)
Sol.
Use ‘to’ in place of ‘ than’ as when two nouns or gerunds are compared using the word ‘prefer’, the preposition ‘to’ is used. e.g. She preferred playing to gossiping.
However, when ‘prefer’ is used to compare two infinitives, ‘than’ is used instead of ‘to’. e.g. We preferred to read rather than write.  S12. Ans. (c)
Sol. Use ‘to’ in place of ‘ than’ as when two nouns or gerunds are compared using the word ‘prefer’, the preposition ‘to’ is used. e.g. She preferred playing to gossiping.
However, when ‘prefer’ is used to compare two infinitives, ‘than’ is used instead of ‘to’. e.g. We preferred to read rather than write.
Q13. 
(a) Only 6 crores out of 29 crore persons holding permanent account number (PAN) file income tax returns at present.
(b) Only three out of a thousand are born with this rare disease.
(c) So, with a snort and a neigh and a whisk of his short tail he trotted off the roof into the air and at once began floating downward to the street.
(d) The mark of these technologies is that they are greeted with universal scepticism at first.
(e) All are correct.


S13. Ans. (e)



Sol.
All the given sentences are grammatically correct.
Q14.
(a) They have got to live a man’s life, pushing all these things before them, and get on as well as they can.
(b) Swiftly they drew near to the flaming colored suns, and passed close beside them.
(c) According to the agreements reached at WTO, commitment was made by all member countries to keep import tariffs low and eliminate all non-tariff barriers which could curb imports.
(d) When I offered him to help which he needed, he persisted in refusing it, so I left him to his fate.
(e) She has refused to evacuate Malta.
S14. Ans. (d)
Sol.
Remove ‘to’ before ‘help’ as ‘offer’ is a Di-Transitive verb (a verb which takes two objects). So object ‘help’ will be used after ‘him’ and not the infinitive ‘to help’. e.g. I offered him a job. (Here, ‘him’ is an indirect object while ‘a job’ is a direct object.)
Q15.
(a) Would she ever outgrow the things mama had taught her?
(b) He was not a very large man, but was well formed and had a beautiful face–calm and serene as the face of a fine portrait.
(c) She only understood the movie because she had read the book.
(d) She had offered a temporary assignment but she turned it down saying that she would accept only a permanent one.
(e) We were not able to get a hotel room because we had not booked in advance.
S15. Ans. (d)
Sol. Replace “She had offered” with “She had been offered” because the assignment was offered to ‘She’, not offered by ‘She’. Also, the first part of the sentence is in Passive Voice.
e.g. I had offered her…but she turned…down… (Active Voice)
She had been offered…but she turned…down… (Passive Voice)




You may also like to read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!