IBPS SO Professional Knowledge Quiz for HR :19 January 2019

Test your Professional Knowledge of HR with this questionnaire to prepare for IBPS HR Officer Examination. To score in IBPS SO (HR) Professional Knowledge Test candidate must have adequate knowledge of Industrial Relations, Job Evaluation, Human Resource Planning, Labour Laws, Training and Development and more. This quiz covers questions related to the Trade Union Act 1926 to help you prepare for the exam.

Q1. What is full form of AITUF?

All international trade union federations
All India trade union forum
All India trade union federations
All India transport union forum
All International trade union form
Solution:

All India Federation of Trade Unions (AITUF) is a central trade union federation in India.

Q2. Induction is basically a ____________ process

technological
economical
socialization
legal
socio-economic
Solution:

An induction programme is an important process for bringing staff into an organisation. It provides an introduction to the working environment and the set-up of the employee within the organisation. The process will cover the employer and employee rights and the terms and conditions of employment.

Q3. Vestibule training is performed in __________ atmosphere.

cordial
flexible
decentralized
artificial
participative
Solution:

In a typical vestibule training situation used by a manufacturing business, less than ten trainees would be supervised by one skilled trainer, and the training provided simulates on the job training without compromising production speed or quality.

Q4. Structured learning refers to learning that is:

imposed from above
planning and associated with specific outcomes
theoretical in nature
textbook learning
informal training
Solution:

A student attending the structured learning classroom needs intensive supports and predictable, consistent routines and structure throughout the school day to engage in learning activities in the following areas: communication, social skills, academic tasks, and behavior management.

Q5. Who is associated with development of human development index?

Mahabub-ul-Haq
Manmohan Singh
Atal Bihari vajpayee
Amartya sen
Raghuram Rajan
Solution:

Mahabub-Ul- Haq devised the Human Development Index along with Indian Economist Amartya Sen which has become one of the most influential and widely used indices to measure human development across countries.

Q6. Poorly designed jobs often result in —

Increased employee turnover
Increased motivation
Increased job satisfaction
Optimum peoduction
Decreased organisation cost
Solution:

If the job is poorly designed and the descriptions and specification is not unequivocal, then the employees may feel dissatisfaction and thus tend to move out. This may lead to high employee turnover.

Q7. The design and study of work environment to address physical and psychological demands of individuals is classified as-

Ergonomics
Cumulative trauma disorders.
Tag out regulators
Tag in regulators
Regulators
Solution:

Ergonomics is the science of fitting workplace conditions and job demands to the capabilities of the employee. Ergonomics considers the capabilities and limits of the worker as he or she interacts with tools, equipment, work methods, tasks and the working environment.

Q8. The employees belief that they can successfully learn the content of the training programme?

Task Analysis
Action Learning
Self Efficacy
Organisational Analysis
Organisation potential
Solution:

Self-Efficacy is the belief which an individual has in one's own ability to achieve the goals & objective set by them. Self-efficacy advocates that if a person puts in hard work and it committed towards achieving the goals, they would end up being successful.

Q9. Employees’ behavior or skills are evaluated not only by Subordinates, but also by Peers, Superior and themselves?

Upward feedback
Downward feedback
360⁰ feedback
Management feedback
Customer Feedback
Solution:

360 Degree Feedback is a system or process in which employees receive confidential, anonymous feedback from the people who work around them. This typically includes the employee's manager, peers, and direct reports.

Q10. The section 19 of the factories Act discuss about___

Lighting
Drinking Water
Latrines and Urinals
Spittoons
Overcrowding
Solution:

Section 19(3) in The Factories Act, 1948. The State Government may prescribe the number of latrines and urinals to be provided in any factory in proportion to the numbers of male and female workers ordinarily employed therein, and provide for such further matters in respect of sanitation in factories, including the obligation of workers in this regard, as it considers necessary in the interest of the health of the workers employed therein.

Q11. The provision for ambulance room shall be provided in a factory wherein the minimum members are:

500
250
350
100
400
Solution:

Section 45 of the factories act, 1948 states that If the factory employs more than 500 workers, an ambulance room in the charge of such medical and nursing staff as prescribed shall be provided and maintained.

Q12. Which of the following experiments is associated with the welfare movement?

Hawthorne Experiment
New Lanark Experiment
Aurangabad Experiment
London Experiment
Britain Experiment

Q13. If company defines authority and communication channels for employees, it is performing

Staffing function
Organising function
leading function
controlling function
Planning function
Solution:

Organizing is the function of management that involves developing an organizational structure and allocating human resources to ensure the accomplishment of objectives.

Q14. Percentage of contribution of employer in employees’ provident fund is

8.33 %
7.65 %
8.25 %
5.45 %
3.67 %
Solution:

The entire 12% of your contribution goes into your EPF account along with 3.67% (out of 12%) from your employer, while the balance 8.33% from your employer's side is diverted to your EPS (Employee's Pension Scheme) .

Q15. Which of the followings is not an incentive plan?

Taylor’s differential piece-rate system
The Beveridge Plan
The Scanlon Plan
The Halsey Premium Plan
Gantt Plan
Solution:

Wage incentive plans are:
i) Halsey plan
ii) Rowan plan
iii) Emerson plan
iv) Bedeaux plan
v) Gantt plan
vi) Emerson Efficiency plan