GA Questions Asked in LIC AAO Mains 2019 with Solutions | 28th June

LIC AAO Main GA Questions: Check GA Questions Asked in LIC AAO Main 2019

GA Questions Asked in LIC AAO Main 2019

As the LIC AAO Mains 2019 exam is over, you all must be enthusiastically waiting for the Memory Based Question Paper of General Knowlege, Current Affairs (General Awareness). So guys here is the most awaited GA Questions that were asked this year in LIC AAO Main with detailed solutions. This memory-based paper in the form of Multiple Choice Questions (MCQs) will help you to analyze your mistakes and rectify them for the upcoming exams like SBI PO, SBI Clerk, LIC ADO, IBPS RRB, etc. You can download all the 30 questions and solutions in PDFs as well.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
5399 449/month
BUY NOW



Q1. The SIMBEX is an annual bilateral naval exercise conducted by-
Sri Lankan Navy and the Republic of Indian Navy
China Navy and the Republic of Thailand Navy
Japan Navy and the Republic of South Africa Navy
Indian Navy and the Republic of Singapore Navy
Russia Navy and the Republic of France Navy
Solution:
Singapore India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX) is an annual bilateral naval exercise conducted by the Indian Navy and the Republic of Singapore Navy (RSN). The exercise has been held annually since 1994.
Q2. Arjun Munda is the Union Cabinet Minister of Tribal Affairs. Where is the present constituency of Arjun Munda?
Khunti, Jharkhand
Darbhanga, Bihar
Almora, Uttarakhand
Jaunpur, Uttar Pradesh
Bilaspur, Chhattisgarh
Solution:
Arjun Munda is a Cabinet Minister of Government of India. He was also Chief Minister of Indian state of Jharkhand. Arjun Munda is the union Cabinet Minister of Tribal Affairs. He represent the Khunti Lok Sabha seat of Jharkhand.
Q3. Manas National Park or Manas Wildlife Sanctuary is a national park, UNESCO Natural World Heritage site, a Project Tiger reserve, an elephant reserve and a biosphere reserve in-?
Kerala
Odisha
Assam
Bihar
West Bengal
Solution:
Manas National Park or Manas Wildlife Sanctuary is a national park, UNESCO Natural World Heritage site, a Project Tiger reserve, an elephant reserve and a biosphere reserve in Assam, India. Located in the Himalayan foothills, it is contiguous with the Royal Manas National Park in Bhutan.
Q4. Cyril Ramaphosa is current President of-
Namibia
Egypt
Nigeria
Kenya
South Africa
Solution:
Matamela Cyril Ramaphosa is a South African politician and the current President of South Africa. He became President following the resignation of Jacob Zuma.
Q5. Volcano Eruption recently held in Mount Sinabung in which country?

South Korea
Indonesia
Egypt
Iraq
Russia
Solution:
Volcano Eruption recently held in Mount Sinabung in Indonesia.
Q6. Mahendra Nath Pandey is the present Union Minister of Skill Development and Entrepreneurship. Mahendra Nath Pandey is a Member of Lok Sabha from-?
Ambala, Haryana
Jaipur (Rural), Rajasthan
East Delhi, Delhi
Hajipur, Bihar
Chandauli, Uttar Pradesh
Solution:
Mahendra Nath Pandey is the present Union Minister of Skill Development and Entrepreneurship. Mahendra Nath Pandey is an Indian politician who has been a Member of Lok Sabha for Chandauli since 2014.
Q7. Lakhwar Dam is situated in which state?
Himachal Pradesh
Haryana
Kerala
Uttarakhand
Sikkim
Solution:
Lakhwar Dam is situated in Kalsi block of Dehradun district of Uttarakhand.
Q8. 11th July is celebrated as-?
Nelson Mandela International Day
World Day for International Justice
World Population Day
World Hepatitis Day
International Tiger Day
Solution:
World Population Day is an annual event, observed on July 11 every year, which seeks to raise awareness of global population issues.
Q9. In which of the following place, the SCO summit 2019 was conducted?
Dushanbe, Tajikistan
Bishkek, Kyrgyzstan
Tashkent, Uzbekistan
Ashgabat, Turkmenistan
Baku, Azerbaijan
Solution:
The 19th summit of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) was held in Bishkek, Kyrgyzstan.
Q10. Celestial Bodies, written by Jokha Alharthi, translated by Marilyn Booth from Arabic and published by Sandstone Press has announced as the winner of the Man Booker International Prize 2019. Jokha Alharthi belongs to which country?
Oman
Qatar
Bahrain
Yemen
Kuwait
Solution:
Celestial Bodies, written by Jokha Alharthi, translated by Marilyn Booth from Arabic and published by Sandstone Press, is today, Tuesday 21 May, announced as the winner of the Man Booker International Prize 2019. Jokha al-Harthi is an Omani writer and academic.
Q11. Which city has conceptualised the country's first Blockchain District?
Hyderabad
Bengaluru
Kolkata
New Delhi
Mumbai
Solution:
The Telangana government has conceptualised the country's first 'Blockchain District', which will be a physical area within Hyderabad, aimed at creating the ecosystem.
Q12. Indian Oil, Bharat Petroleum Corporation (BPCL) and _______________________ will be laying the world’s longest LPG pipeline, from Kandla (Gujarat) to Gorakhpur (UP).

Bharat Heavy Electricals Limited
Hindustan Petroleum Corporation Limited
Oil and Natural Gas Corporation
Steel Authority of India Limited
Nuclear Power Corporation of India
Solution:
Indian Oil , Bharat Petroleum Corporation (BPCL) and Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) will be laying the world’s longest LPG pipeline, from Kandla (Gujarat) to Gorakhpur (UP). An IndianOil statement said the 2,757-km cross-country pipeline will connect three major States — Gujarat, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh — to the western coast and reach LPG to 22 bottling plants (BPs) of the three oil marketing companies (OMCs).
Q13. Which of the following country has launched a permanent residency scheme (Golden Card programme) to woo wealthy individuals and exceptional talents, a move that could attract more Indian professionals and businessmen to the Gulf nation?

Kuwait
Qatar
UAE
Bahrain
Saudi Arabia
Solution:
The United Arab Emirates on Tuesday launched a permanent residency scheme to woo wealthy individuals and exceptional talents, a move that could attract more Indian professionals and businessmen to the Gulf nation. The "Golden Card" programme unveiled by UAE Prime Minister Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum is open to investors and "exceptional talents" such as doctors, engineers, scientists, students and artists.
Q14. Darlipali Super Thermal Power Station is located in-

Jharkhand
Tripura
West Bengal
Odisha
Bihar
Solution:
Darlipali Super Thermal Power Station at Darlipali village in Sundargarh district in Indian state of Odisha.
Q15. Elephanta festival is organized by the Maharashtra Tourism Development Corporation (MTDC) to promote ______________ tourism and culture.
Hyderabad
Bengaluru
Patna
Jaipur
Mumbai
Solution:
Elephanta festival is organized by the Maharashtra Tourism Development Corporation (MTDC) to promote Mumbai tourism and culture. It is one of the most prominently celebrated festivals in Mumbai. This renowned festival is held on the Elephanta Island, adjacent to the Elephanta Cave, a World Heritage Site.
Q16. Which song is the newest release by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change for World Environment Day on 05th June?
Hawa Rok De
Hawa Jaane De
Hawa Aane De
Hawa Nikaal De
Hawa Bahne De
Solution:
Hawa Aane De is the newest release by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change for World Environment Day on 05th June.
Q17. The Chagos Archipelago or Chagos Islands is located in which ocean?

Indian Ocean
Pacific Ocean
Atlantic Ocean
Southern Ocean
Arabian Sea
Solution:
The Chagos Archipelago or Chagos Islands is located in Indian Ocean.
Q18. US-based multinational hospitality company Airbnb has confirmed its investment in OYO. OYO is India's largest _____________ company.
Educational
Travelling
Real Estate
Hospitality
IT
Solution:
US-based multinational hospitality company Airbnb has confirmed its investment in OYO. Oravel Stays Private Limited, trading as OYO, is India's largest hospitality company, consisting mainly of budget hotels.
Q19. Comptroller and Auditor General of India Rajiv Mehrishi has been elected as external auditor of the-
UN
WHO
IMF
WTO
ADB
Solution:
Comptroller and Auditor General of India Rajiv Mehrishi has been elected as external auditor of the World Health Organization (WHO) for four years from 2020 to 2023, an official statement said Monday. Mehrishi was elected at the 72nd World Health Assembly in Geneva last month with a majority.
Q20. The United Nations Human Settlements Programme, UN-HABITAT, is the United Nations agency for human settlements. Where is the headquarters of UN-HABITAT?
Paris, France
Geneva, Switzerland
Vienna, Austria
New York, USA
Nairobi, Kenya
Solution:
The United Nations Human Settlements Programme, UN-HABITAT, is the United Nations agency for human settlements. The headquarters of UN-HABITAT is in Nairobi, Kenya.
Q21. The Indian Navy's first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated in-
Chennai
Goa
Puri
 Kolkata
Mumbai
Solution:
The Indian Navy's first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated at Diamond Harbour near Kolkata.
Q22. Rahi Sarnobat is related to which sports?
Archery
Wrestler
Football
Shooting
Javelin throw
Solution:
Rahi Jeevan Sarnobat is a female athlete from India who competes in the event of 25 meters pistol shooting. She won her first gold medal at the 2008 Commonwealth Youth Games in Pune, India.
Q23. Dinyar Contractor who recently passed away was related to which profession-?
Actor
Professor
Journalism
Author
Sports
Solution:
Dinyar Contractor was an Indian stage actor, comedian and Bollywood/Tollywood actor. He acted in Gujarati theatre and Hindi theatre, as well as Hindi movies. He started acting at school and began his professional career in 1966.
Q24. Who is Chairman of 15th Finance Commission?
NK Singh
Amitabh Kant
YV Reddy
Montek Singh Ahluwalia
Arvind Subramanian
Solution:
NK Singh is Chairman of 15th Finance Commission.
Q25. Which of the following country will host the Asian Cup Football tournament 2023?
India
Thailand
South Korea
Indonesia
China
Solution:
China will host the Asian Cup Football tournament 2023.
Q26. India’s draft National Education Policy (NEP) was finally shared by the ministry of human resource development for public comment, and may soon become a policy. The draft policy prepared by a team of nine experts led by-?
AS Kiran Kumar
Raghunath Anant Mashelkar
Udupi Ramachandra Rao
G Madhavan Nair
K Kasturirangan
Solution:
At least 115,000 meetings and two committees later, India’s draft National Education Policy (NEP) was finally shared by the ministry of human resource development for public comment, and may soon become a policy. Notwithstanding the delay, the draft policy prepared by a team of nine experts led by space scientist Krishnaswamy Kasturirangan is perhaps the best piece of education reforms initiative in recent years.
Q27. Which metro has become the first ever project in the country to receive power generated from a waste-to-energy plant?
Lucknow Metro
Chennai Metro
Delhi Metro
Noida Metro
Mumbai Metro
Solution:
continuing its efforts to establish an environment-friendly network, the Delhi Metro has become the first ever project in the country to receive power generated from a waste-to-energy plant. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) stated it has started receiving 2 MW power from a 12 MW capacity waste-to-energy plant set up in Ghazipur.
Q28. The Shaheen-II is a land-based supersonic surface-to-surface medium-range guided ballistic missile. The Shaheen-II is designed and developed by-
India
China
Pakistan
Sri Lanka
Nepal
Solution:
The Shaheen-II is a land-based supersonic surface-to-surface medium-range guided ballistic missile. The Shaheen-II is designed and developed by the NESCOM and the National Defence Complex of Pakistan. The Shaheen missile series is named after a falcon that lives in the mountains of Pakistan.
Q29. The Indian Women's Hockey team came from a goal down to beat Ireland 2-1 and register its second win at the Cantor Fitzgerald Under-21 International four-nation tournament in-

Amsterdam
Dublin
Lisbon
Stockholm
Budapest
Solution:
The Indian Women's Hockey team came from a goal down to beat Ireland 2-1 and register its second win at the Cantor Fitzgerald Under-21 International four-nation tournament at Dublin, Ireland. Laura Foley gave Ireland the lead in the 10th minute before India scored through Reet in the 35th and Sharmila Devi in the 53rd minute.
Q30. The Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first National Museum of Indian Cinema (NMIC) at Films Division of India premises in-
Kolkata
Mumbai
Chennai
New Delhi
Patna
Solution:
The Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the National Museum of Indian Cinema (NMIC) at Films Division of India premises in Mumbai.
               



   

All the Best BA'ians for LIC ADO Prelims!!