Banking Awareness Questions (Small Finance Bank Based) for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS SO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Ujjivan Small Finance Bank Limited is a bank licensed under ___________ of the Banking Regulation Act, 1949 to carry out small finance bank business in India.
(a) section 25
(b) section 12
(c) section 18
(d) section 22
(e) section 47

S1. Ans.(d)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank Limited Ujjivan Small Finance Bank Limited is a bank licensed under Section 22 of the Banking Regulation Act, 1949 to carry out small finance bank business in India.

Q2. Who is the Managing Director and Chief Executive Officer of Ujjivan Small Finance Bank Limited?
(a) Samit Ghosh
(b) Vandana Viswanathan
(c) Nandlal Sarda
(d) Biswamohan Mahapatra
(e) Anadi Charan Sahu

S2. Ans.(a)
Sol. Samit Ghosh is the Managing Director and Chief Executive Officer of Ujjivan Small Finance Bank Limited. Mr. Ghosh was a career banker for over 30 years and worked both in South Asia and the Middle East. He started his career with Citibank in 1975.

Q3. Where is the Head Office of Ujjivan Small Finance Bank Limited?
(a) Kolkata
(b) Varanasi
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S3. Ans.(e)
Sol. Bengaluru is the Head Office of Ujjivan Small Finance Bank Limited.

Q4. The head office of which among the following small finance bank is located in Jaipur?
(a) Capital Local Area Bank Ltd
(b) ESAF Microfinance and Investments Private Ltd
(c) AU Small Finance Bank
(d) Utkarsh Small Finance Bank
(e) Ujjivan Financial Services Private Ltd

S4. Ans.(c)
Sol. The head office of AU Small Finance Bank is located in Jaipur, Rajasthan.

Q5. Who is the Chairman of Board of AU Small Finance Bank?
(a) Sunil Mittal
(b) Mannil Venugopalan
(c) Sanjay Agarwal
(d) Chandra Shekhar Ghosh
(e) Rakesh Reddy

S5. Ans.(b)
Sol. Mr Mannil Venugopalan is the Chairman of Board of AU Small Finance Bank.

Q6. Equitas Small Finance Bank is a New Age Bank that gives children, youth, families and business people across India a new way to bank. Where is the headoffice of Equitas Small Finance Bank?
(a) Kochin
(b) Siliguri
(c) Lucknow
(d) Nagpur
(e) Chennai

S6. Ans.(e)
Sol. Equitas Small Finance Bank is a small finance bank founded in 2007 by the Equitas, headquarters are in Chennai, Tamil Nadu.

Q7. Name the part-time chairman of Equitas Small Finance Bank?
(a) Vinod Rai
(b) Chetan Malhotra
(c) Vijay Rao
(d) Arun Ramanathan
(e) Rajnish Kumar

S7. Ans.(d)
Sol. Arun Ramanathan, Part-time Chairman is a retired IAS Officer of Tamil Nadu Cadre (1973). He is the part-time chairman of Equitas Small Finance Bank.

Q8. Name the India's 1st Small Finance Bank, started operations on 24th April, 2016?
(a) AU Small Finance Bank
(b) ESAF Microfinance and Investments Private Ltd
(c) Capital Local Area Bank Ltd
(d) Utkarsh Small Finance Bank
(e) Ujjivan Financial Services Private Ltd

S8. Ans.(c)
Sol. Capital Small Finance Bank Limited, India's 1st Small Finance Bank, started operations on April 24, 2016. Capital Local Area Bank along with nine other entities was granted in-principle approval by the Reserve Bank of India to set up 'Small Finance Bank' on September 16, 2015.

Q9. Incorporated in June 2017, Fincare Small Finance Bank (Fincare 'SFB') has been formed from the conversion of Disha Microfin Private Limited. Where is the Registered office of Fincare Small Finance Bank?
(a) Jalandhar
(b) Ahmedabad
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S9. Ans.(b)
Sol. Incorporated in June 2017, Fincare Small Finance Bank (Fincare 'SFB') has been formed from the conversion of Disha Microfin Private Limited. The Registered office of Fincare Small Finance Bank is in Ahmedabad, Gujarat.

Q10. Capital Local Area Bank Ltd based in- 
(a) Jalandhar
(b) Ahmedabad
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S10. Ans.(a)
Sol. Capital Local Area Bank Ltd based in Jalandhar, Punjab.

Q11. Who is the present MD and CEO of Fincare Small Finance Bank?
(a) Usha Murali
(b) Sohan Shukla
(c) Ashish Misra
(d) Rajeev Yadav
(e) Venkata Jayaraman

S11. Ans.(d)
Sol. Rajeev Yadav is present MD and CEO of Fincare Small Finance Bank.

Q12. What is the tagline of Capital Local Area Bank Ltd?
(a) Vishwas Se Vikas Tak
(b) Badhti ka Naam Bank
(c) Aapki Khushiyo ka Khyaal
(d) Hum hai Naa
(e) Aapka Bhala, Sabki Bhalai

S12. Ans.(a)
Sol. The tagline of Capital Local Area Bank Ltd is "Vishwas Se Vikas Tak".

Q13. Janalakshmi Financial Services has been given licence by RBI to setup a Small Finance Bank. Janalakshmi Financial Services based in-
(a) Jalandhar
(b) Ahmedabad
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S13. Ans.(e)
Sol. Janalakshmi Financial Services has been given licence by RBI to setup a Small Finance Bank Janalakshmi Financial Services based in Bengaluru.

Q14. Who is MD & CEO of Suryoday Small Finance Bank Limited?
(a) G V Alankara
(b) R Baskar Babu
(c) P Surendra Pai
(d) Sheela Bhide
(e) Mrutyunjay Sahoo

S14. Ans.(b)
Sol. R Baskar Babu MD & CEO of Suryoday Small Finance Bank Ltd. Over 20 years of experience with Cholamandalam, HDFC Bank, GE Capital in leadership roles.

Q15. In the past, as Suryoday Micro Finance and now as Suryoday Small Finance Bank Ltd. Suryoday Small Finance Bank Ltd based in- 
(a) Jalandhar
(b) Ahmedabad
(c) Navi Mumbai
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S15. Ans.(c)
Sol. Suryoday - ‘Sunrise’ in Sanskrit, signifies a new dawn, a new beginning and this encompasses our strong commitment to financial inclusion. In the past, as Suryoday Micro Finance and now as Suryoday Small Finance Bank. Suryoday Small Finance Bank Ltd based in Navi Mumbai.


Print Friendly and PDF