Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. HTTP is a/an ________ protocol.
(a) application layer
(b) transport layer
(c) network layer
(d) Physical Layer
(e) none of the mentioned

S1. Ans. (a)
Sol.  The HyperText Transfer Protocol, or HTTP, is the most widely used Application layer protocol in the world today. It forms the basis of what most people understand the Internet to be—the World Wide Web. Its purpose is to provide a lightweight protocol for the retrieval of HyperText Markup Language (HTML) and other documents from Web sites throughout the Internet. Each time you open a Web browser to surf the Internet, you are using HTTP over TCP/IP.

Q2. Routers operate at which layer of the OSI model?
(a) physical
(b) transport
(c) network
(d) MAC sublayer of the data link layer
(e) session

S2. Ans. (c)

Sol. Router functions in the network layer.

Q3. Bits are packaged into frames at which layer of the OSI model?
(a) Data link
(b) Transport
(c) Physical
(d) Presentation
(e) Application

S3. Ans. (a)
Sol.  Bits are PDU of Layer-1 and Frames are PDU of Layer-2 Data Link Layer

Q4. The layers of the OSI model, from the top down, are:
(a) application, presentation, session, transport, network, data link, physical
(b) session, presentation, data transport, MAC, network, physical
(c) physical, data link, network, transport, session, presentation, application
(d) presentation, application, session, network, transport, data link, physical
(e) application, encryption, network, transport, logical link control, physical

S4. Ans. (a)
Sol.  Following is the correct order of layers in OSI Model:
Layer 7- Application Layer
Layer 6 –Presentation Layer
Layer 5 – Session Layer
Layer 4 – Transport Layer
Layer 3 – Network Layer
Layer 2 – Data Link Layer
Layer 1 – Physical Layer

Q5. Which of the following operate at the presentation layer?
1) MIDI 
2) FTP 
3) SMTP 
4) TFTP  
5) JPEG
(a) 1 and 2
(b) 1, 3, and 5
(c) 3 and 5
(d) 1 and 5
(e) None of These

S5. Ans. (d)
Sol.  MIDI and JPEG are presentation layer specific protocols.

Q6. Which of the following are considered to be the upper layers in the OSI Model?
(a) presentation and session
(b) application and presentation
(c) application, presentation, and session
(d) application, presentation, data-link, and transport
(e) application

S6. Ans. (c)
Sol.  The last three layers of the OSI model – Application, Presentation and Session layers are considered to be the upper layers.

Q7. Encryption takes place at which layer?
(a) application
(b) presentation
(c) session
(d) transport
(e) data link

S7. Ans. (b)
Sol.  The presentation layer is responsible for the delivery and formatting of information to the application layer for further processing or display. Encryption is also done at this level.

Q8. Which of the following computers exhibits the features of both analog and digital computers?  
(a) Hybrid computer
(b) Mini computer
(c) Laptop
(d) Mainframe computer
(e) None of these

S8. Ans.(a)
Sol. The computer that exhibits the features of both digital and analog computers, is known is a hybrid computer.

Q9. 1 Zebibyte is equal to  
(a) 250 bytes
(b) 260 bytes
(c) 270 bytes
(d) 290 bytes
(e) None of these

S9. Ans.(c)
Sol. 1 Zebibyte is equivalent to 270 bytes.

Q10. The amount of memory (RAM or ROM) is measured in __________.   
(a) bytes
(b) bits
(c) gigabytes
(d) megabits
(e) hertz

S10. Ans.(c)
Sol. The amount of memory (RAM or ROM) is measured in gigabytes (GB).

Q11. Windows Explorer is also known as ______________.
(a) USB
(b) File manager
(c) Web browser
(d) Internet server
(e) Network

S11. Ans.(b)
Sol. Windows Explorer is also known as file manager. It is also of the most essential components of Windows operating system to manage files and folders on your computer.

Q12. What do DOS stands for?  
(a) Digital Operating Session
(b) Disk Operating System
(c) Digital operating System
(d) Disk Opening System
(e) Digital Open System

S12. Ans.(b)
Sol. DOS stands for Disk operating system. It is the first operating system developed by Microsoft.

Q13. What happens when you boot up a PC?  
(a) Portions of the operating system are copied from disk into memory
(b) Portions of the operating system are copied from memory onto disk
(c) Portions of the Operating system are complied
(d) Portions of the operating system are emulated
(e) The PC gets switched off

S13. Ans.(a)
Sol. At the time of the booting process, all necessary files of the operating system are copied to the main memory (RAM) from hard disk. These files contain all necessary information to start the computer and initiate the input-output process.

Q14. The dbase III plus is mostly used for which of the following? 
(a) Office automation
(b) Database management problems
(c) Scientific problems
(d) Calculations only
(e) None of these

S14. Ans.(b)
Sol. dbase III plus is used for database management related problem such as managing tables, queries, and reports. Usually tables, queries, and reports are maintained for a particular type of database such as inventory management, payroll and employee database.

Q15. Which out of the following is not a DBMS software?
(a) dBASE
(b) FoxPro
(c) Oracle
(d) SyBase
(e) Data base 2000

S15. Ans.(e)
Sol. dBASE, FoxPro, Oracle and SyBase are DBMS software used for managing the database.