Computer Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. What is the short cut key to open Font dialog box in MS Word?
(a) Ctrl + F
(b) Alt + Ctrl + F
(c) Ctrl + D 
(d) Ctrl + Shift + D
(e) Alt + F4

S1. Ans (c)
Sol. Ctrl + D is the shortcut key to open font dialog box.

Q2. The ______ button on the Quick Access Toolbar allows you to cancel your recent commands or activities. 
(a) Search
(b) Cut
(c) Undo
(d) Redo
(e) Shift

S2. Ans. (c)
Sol. To undo an action Click Undo Button on the Quick Access Toolbar. Keyboard shortcut Press CTRL+Z or F2. For the F2 function key to undo your last action, you might need to press the F-Lock key.

Q3.  What is a cursor?  
(a) It is an indicator
(b) It shows the position on a computer monitor
(c) Cursor indicates position of pointing device like mouse.
(d) Both (a) and (b)
(e) All of the above

S3. Ans. (e)
Sol. It is a movable indicator on a computer screen identifying the point that will be affected by input from the user.

Q4. What is included in an e-mail address?
(a) Domain name followed by user’s name
(b) User’s name followed by domain name
(c) User’s name followed by postal address
(d) User’s name followed by street address
(e) None of these

S4. Ans. (b)
Sol. An email address consists of two parts, a local-part or user name and a domain-part separated by an “@” – in steve@example.com, steve is the local-part or user name and example.com is the domain-part.

Q5. Which among the following operation relates to a set of computers connected to a LAN?
(a) They can process faster
(b) Main purpose is to go on line
(c) They can now share information and/or share peripheral equipment
(d) Sole purpose of sending/receiving E-mail
(e) They can only manage ROM

S5. Ans. (c)
Sol. LAN connection allows computers to share information and/or share peripheral equipment.

Q6. Personal computers used a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?
(a) Daughterboard
(b) Motherboard
(c) Father board
(d) Childboard
(e) Newboard

S6. Ans (b)

Sol.  A motherboard is one of the most essential parts of a computer system. It holds together many of the crucial components of a computer, including the central processing unit (CPU), memory and connectors for input and output devices.

Q7. How many types of digits do a binary number comprises of?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Five
(e) None of the above

S7. Ans (b)
Sol.  Binary number comprises of 0 and 1.

Q8. After a credit card transaction has been authorized by the issuing bank by sending an authorization code to the merchant, the settlement stage of the process begins. Which of the following is a system type used to process such statements?
(a) Multitasking
(b) Memory Processing
(c) Level Processing
(d) Batch Processing
(e) Online Processing

S8. Ans.(d)
Sol. After a credit card transaction has been authorized by the issuing bank by sending an authorization code to the merchant, the settlement stage of the process begins. This is called batch processing because a number (or batch) of transactions is settled all at one time.

Q9. Assembly is a _______ based low-level language replacing binary machine-code instructions, which are very hard to remember, it is the classic and uncontroversial example of a low level language.
(a) Memory
(b) High Level
(c) Key
(d) Mnemonic
(e) FORTRAN

S9. Ans.(d)
Sol. Assembly language is mnemonic based low level language. Mnemonics are short codes of assembly language which chosen to remind the programmer of the instructions of binary machine-code which are apparently which are very hard to remember, write down, or correct.

Q10. China now has more of the world's fastest supercomputers than other countries. Which among the following is a Chinese super computer?
(a) BlueGene/Q system
(b) Cray XC30
(c) Shaheen II
(d) Fujitsu’s K
(e) Tianhe-2

S10. Ans.(e)
Sol. Tianhe-2 is China’s Supercomputer. It was the fastest until its position being taken up by SunwayTiahu Light as the Fastest Supercomputer.

Q11. Which among the following is an important circuitry in a computer system that does the arithmetic and logical processing?
(a) Memory
(b) ALU
(c) Flag Register
(d) CU
(e) Calculator

S11. Ans.(b)
Sol.  ALU does the arithmetic and logical operations in a computer system.

Q12. BSoDs can be caused by poorly written device drivers or malfunctioning hardware, such as faulty memory, power supply issues, overheating of components, or hardware running beyond its specification limits. Which color screen is displayed when encountered a BSOD Error?
(a) Red
(b) Grey
(c) Black
(d) Blue
(e) Green
 
S12. Ans.(d)
Sol. BSODs appear when Microsoft Windows encounters a critical error it can’t recover from, requiring a reboot and possibly resulting in lost work. It stands for blue screen of death. Blue screens are generally caused by problems with your computer’s hardware or issues with its hardware driver software. A blue screen occurs when Windows encounters a “STOP Error.” This critical failure causes Windows to crash and stop working

Q13. Which among the following is the smallest unit in an image in a computer screen?
(a) Unit
(b) Pixel
(c) Array
(d) Resolution
(e) Clip

S13. Ans.(b)
Sol. In digital imaging, a pixel, pel, or picture element is a physical point in a raster image, or the smallest addressable element in an all points addressable display device; so it is the smallest controllable element of a picture represented on the screen.

Q14. Microsoft Word is a word processor developed by Microsoft. In MS Word 2016 Spelling Check is a feature available in which tab?
(a) File
(b) Home
(c) Insert
(d) Review
(e) References

S14. Ans.(d)
Sol. In MS Word 2016 Spelling and Grammar check is available in Review Tab. 

Q15. There is a network that can connect networks ranging from small location or area to a bigger range including public packet network and large corporate networks. That network's enterprise allows users to share access to applications, services and other centrally located resources. Its ability for a huge geographical access has transformed networking. Which among the following is that network?  
(a) SAN
(b) CAN
(c) LAN
(d) WAN
(e) MAN

S15. Ans.(d)
Sol. WAN stands for Wide Area Network. A wide area network (WAN) is a geographically distributed private telecommunications network that interconnects multiple local area networks (LANs). In an enterprise, a WAN may consist of connections to a company's headquarters, branch offices, colocation facilities, cloud services and other facilities.