English Questions For NABARD Exam 2017

English Questions For NABARD Exam 2017

Dear Students, English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the NABARD and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams. In this quiz, you can vocab based new pattern and Error questions for NABARD and IBPS exams we have also provided study notes of English Language.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer these questions. Certain phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

K. Srikanth brought joy in two equal helpings. The 24-year-old won back-to-back badminton titles in the space of eight days, on Sunday adding the Australian Open title to the higher-rated Indonesia Open he had clinched on June 18. Success is not new to Srikanth, and in Sydney his domination of an elite field should be gauged from the fact that he dropped just one game in five matches. Even more heartening, he is part of a cohort in Indian men’s badminton, with the likes of B. Sai Praneeth and H.S. Prannoy, who have been beating elite players this season. For instance, Srikanth has upstaged the current World No. 1, Korea’s Son Wan Ho, twice in two weeks and raced past the reigning World and Olympic champion, Chen Long, in Sunday’s final at Sydney. He will be back in the world’s top 10 ranking this week, having also beaten World No. 4 and the topmost Chinese, Shi Yuqi, twice this year. In fact, Srikanth, who had overcame a bout of brain fever in July 2014 to become World No. 3 a year later, has beaten all the leading Chinese players. Praneeth, winner of the Singapore Open and the Thailand Open, is finally realising his potential. Interestingly, Praneeth holds a 5-2 head-to-head record against Srikanth, and the latter’s dream run is bound to increase his confidence of also beating the best in the world. Prannoy, unbeaten in this year’s Premier Badminton League and conqueror of the legendary Lee Chong Wei and Chen Long in successive matches in the Indonesia Open this month, will also expect to strike it rich going ahead. In sum, Srikanth, Praneeth and Prannoy are on track for a potential podium finish in the World Championship in Glasgow in August.
With Saina Nehwal and P.V. Sindhu maintaining there fierce challenge in the women’s game, Indian badminton now has a strong nucleus of the world’s best. The biggest gain of late has been the consistency with which the male shuttlers are delivering, with each believing he has the game to outdo the other. This healthy competitiveness, coupled with the maturity and patience shown on the court of late, is paying dividends. Srikanth has wisely refrained from being in attack mode at will. Known for his powerful smashes, his current use of soft strokes and deft touches is proving very effective, complementing the deep clearances form the backhand corner.  Pullela Gopi Chand’s role in the success of these players is well-known; Indonesian coach Mulyo Handoyo too has clearly made an impact, especially in rallying the players to think clearly in the heat of a match. As a result, Indian shuttlers are no longer ‘choking’ against more illustrious rivals. Significantly, all the leading overseas players today have lost to an Indian at least once. On current form, at least a medal each from the men’s and women’s singles in this year’s World Championship is now a realistic expectation.

Q1.Who is the winner of the Singapore Open and the Thailand Open, is finally realising his potential?
(a) Srikanth
(b) Prannoy
(c) Praneeth
(d) P.V. Sindhu
(e) None of these

S1. Ans.(c)
Sol. It is given in the passage that, “Praneeth, winner of the Singapore Open and the Thailand Open, is finally realising his potential.” So, (c) is the correct option.

Q2. Why according to the given passage, are Indian badminton players not scared of renowned opponents?
(a) Because Indian badminton now has a strong nucleus of the world’s best.
(b) Because all the leading overseas players today have lost to an Indian at least once
(c) Because coach has inspired players to think clearly in the heat of the match.
(d) Because healthy competitiveness, coupled with the maturity and patience shown on the court of late, is paying dividends.
(e) None of these

S2. Ans.(c)
Sol. It is given in the passage that, “Pullela Gopi Chand’s role in the success of these players is well-known; Indonesian coach Mulyo Handoyo too has clearly made an impact, especially in rallying the players to think clearly in the heat of a match.” So, (c) is the correct option.

Q3.Who holds a dream run is bound to increase his confidence of also beating the best in the world.
(a) Praneeth
(b) Prannoy
(c) Srikanth
(d) Praneeth and Srikanth
(e) None of these

S3. Ans.(c)
Sol. It is given in the passage that, “Interestingly, Praneeth holds a 5-2 head-to-head record against Srikanth, and the latter’s dream run is bound to increase his confidence of also beating the best in the world.” “later” means Srikanth as he is the second one to be mentioned in the given sentence. So, (c) is the correct option.

Q4. Who won two successive matches in the Indonesia Open?
(a) Saina Nehwal
(b) P.V. Sindhu
(c) Pullela Gopi Chand
(d) Prannoy
(e) None of these

S4. Ans.(d)
Sol. It is given in the passage, “Prannoy, unbeaten in this year’s Premier Badminton League and conqueror of the legendary Lee Chong Wei and Chen Long in successive matches in the Indonesia Open this month, will also expect to strike it rich going ahead.” So, (d) is the correct option.

Q5. In which year did Srikanth hold the World ranking of no. 3?
(a) 2017
(b) 2016
(c) 2015
(d) 2014
(e) None of these

S5. Ans.(c)
Sol. It is given in the passage, “In fact, Srikanth, who had overcome a bout of brain fever in July 2014 to become World No. 3 a year later, has beaten all the leading Chinese players.” “a year later” means he became world no. 3 in 2015. So, (c) is the correct option.

Q6. Which of the following phrases would replace the phrase given in bold-should be gauged
(a) shouldn’t be guaged
(b) couldn’t be guaged
(c) should have been gauged
(d) could be gauged
(e) No change

S6. Ans.(d)
Sol. Only (d) is grammatically and semantically appropriate.

Q7. Which of the following phrases would replace the phrase given in bold- is part of a cohort in
(a) was part of a cohort in
(b) is part of a cohort on
(c) was part of a cohort on
(d) is part of a cohort within
(e) No change

S7. Ans.(e)
Sol. The given phrase is grammatically and semantically appropriate so no change is required.

Q8. Which of the following phrases would replace the phrase given in bold-overcame a bout of
(a) overcame the bout of
(b) overcome a bout in
(c) overcome a bout of
(d) overcome a bout on
(e) No change

S8. Ans.(c)
Sol. Only (c) is grammatically and semantically appropriate.

Q9. Which of the following phrases would replace the phrase given in bold-  maintaining there fierce
(a) maintain his formidable
(b) maintaining their formidable
(c) mantain his fierce
(d) maintaining his pleasant
(e) No change

S9. Ans.(b)
Sol. Only (b) is grammatically and semantically appropriate.

Q10. Which of the following phrases would replace the phrase given in bold- form the backhand
(a) from a backend
(b) from the backhand
(c) form a stroke
 (d) from a stroke
(e) No change

S10. Ans.(b)
Sol. Only (b) is grammatically and semantically appropriate.

Directions (11-15): Each of the following sentences is divided into parts, which are marked as (a), (b), (c), (d) and (e). One of these parts may contain error or may not be acceptable in standard written communication. Mark that part as your answer.

Q11. In spite of the help (a)/ offered to him (b)/he refuses to accept and I decided (c)/to leave him alone. (d)/No error (e)

S11. Ans.(c)
Sol. ‘I decided’ should be replaced with ‘I have decided’.

Q12. If my father (a)/will approve (b)/ I will go(c)/ to Bombay. (d)/No error (e)

S12. Ans.(b)
Sol. ‘will approve’ should be replaced with ‘approves’.

Q13. Brown bread (a)/ and butter (b)/is (c)/wholesome food. (d)/No error (e)

S13. Ans.(e)
Sol. The sentence is correct.

Q14. It is (a)/high time (b)/that we send (c)/the answer. (d)/No error (e)

S14. Ans.(d)
Sol. ‘the’ should be replaced with ‘an’.

Q15. The angry man ran hurried (a)/into the crowded room (b)/and shouted loud (c)/ at the guests. (d)/No error (e)

S15. Ans.(c)
Sol. ‘loud’ should be replaced with ‘loudly’.