English Questions For NABARD Grade-A Exam 2017

Dear Students,

English Questions For NABARD Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the NABARD and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams.

Directions (1-10): In the following questions, two sentences are given. There may be an error in the sentence(s). Mark your answer accordingly from the given options. 

Q1.
I. When he returned from America, he informed me that he had come here to do urgent work.  
II. I bought a pair of trousers yesterday.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S1. Ans.(d)
Sol. if there is no error in either of the sentences.

Q2. 
I. It is nothing else but fatigue.
II. She seldom or ever has sweet talks with her son.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S2. Ans.(b)
Sol. Rule: Ever should not be used for never.
Hence, Correct: She seldom or never has sweet talks with her son.

Q3.  
I .I read the proof yesterday meticulously at home.
II. The petrol price hike issue has been debated more hotly than the urea scam.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S3. Ans.(a)
Sol. Rule: When there are two or more adverbs after a verb (and its object), the normal order is; adverb of manner, adverb of place, adverb of time. Hence, Correct: I read the proof meticulously at home yesterday.

Q4.  
I. You will not be allowed to go anywhere else to play outdoor games.
II. She behaved in a cowardly manner before the headmaster and hesitated to do the work
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S4. Ans.(d)
Sol. If there is no error in either of the sentences.

Q5. 
I. The slaughter of pandas for their pelts have caused panda population to decline Drastically. 
II. Neither she nor I am going to the festival.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S5. Ans.(a)
Sol. If there is an error only in the first sentence
The slaughter of pandas for their pelts has caused the panda population to decline drastically.

Q6. 
I. He is very rich.
II. The match became much interesting.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S6. Ans.(b)
Sol. (b) if there is an error only in the second sentence. Correct: The match became very interesting
Rule: Much is used with past participles used as adjectives, not with present participles.

Q7. 
I. The hare ran more fast than the dog.
II. He wrote last year a book.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S7. Ans.(c)
Sol. Correct: The hare ran faster than the dog. Rule: If the adverb is of one syllable, the comparative is formed by adding-er and the superlative by adding-est to the positive.
Correct: He wrote a book last year. Rule: Adverbs of manner, place and time are generally placed after the verb or after the object if there is one.

Q8.  
I. The peasantry have always stood as rock stars for the development of a country.
II. He gave me a five-rupees note and asked me to get him a few cigarettes.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; 
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S8. Ans.(b)
Sol. if there is an error only in the second sentence
He gave me a five rupee note and asked me to get him a few cigarettes

Q9. 
I. School authorities are encouraging its students to drink soya milk.
II. Children are quick to pick up a new language.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S9. Ans.(a)
Sol. ‘School authorities are encouraging their students to drink soya milk.’ Is the correct sentence.

Q10. 
I. The prime minister along with his attendants are coming tomorrow to address the sensational and controversial issues of terrorism.
II. If a customer buys a burger, they have to buy a parking ticket. 
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence

S10. Ans.(c)
Sol. if there are errors in both sentences;
The prime minister along with ‘his’ attendants is coming tomorrow to address the sensational and controversial issues of terrorism.
If a customer buys a burger, he or she has to pay service tax.

Directions (11-15):  In the following passage there are blanks each of which has been numbered. The numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The impact of education on rural life has remained consistent _______(11) colonial days. When a village boy did well at school, __________(12) to shift to a nearby town. That is where he could expect his talent to________(13). Gradually, villages
became the supplier of talent to the city. Only those __________(14) on land stayed back. With the passage of time, land got sub-divided into smaller pieces, making agriculture unattractive. In recent times, investments made land more productive, but ________(15). Work opportunities in villages in non-agricultural pursuits remained scarce, and, in the recent past, job growth has come to a standstill. 

Q11. 
(a) for
(b) since
(c) starting
(d) past the
(e) None of these

S11. Ans.(b)
Sol. Use since to indicate the beginning of a time period until the present. Since is used for the starting point of actions, events or states of being. Since can only be used with the perfect tenses.

Q12.
(a) he were expected
(b) they were made
(c) he was thinking
(d) he was expected
(e) None of these

S12. Ans.(d)
Sol. he was expected is the correct option. Other options are grammatically incorrect.

Q13. 
(a) being recognise
(b) be recognised. 
(c) be recognise
(d) shall be recognised
(e) None of these

S13. Ans.(b)
Sol. be recognised is the correct choice.

Q14. 
(a) they were dependent
(b) which was dependent
(c) who were dependent
(d) who was dependent
(e) None of these

S14. Ans.(c)
Sol. who were dependent gives the coherent meaning. Other options are grammatically incorrect.

Q15. 
(a) real income declined.
(b) increased
(c) actual income depraved
(d) real income shooted
(e) None of these

S15. Ans.(a)
Sol.  “Real income declined” is the right option because of the usage of ‘but’, which indicates a contradiction. Hence Option A is the only correct choice.

You May Also Like to Read: