General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for Canara Bank PO 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Mauritius was the largest source of foreign investment in India according to a census by the Reserve Bank of India. What is the capital of Mauritius?
(a) Jakarta
(b) Manama
(c) Port Louis
(d) Port Blair
(e) Suva

S1. Ans.(c)
Sol. Mauritius was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India. Port Louis is the capital of Mauritius its Currency is Mauritian rupee.

Q2. The fourth edition of the India International Science Festival will be held in ____________.
(a) New Delhi
(b) Lucknow
(c) Chandigarh
(d) Pune
(e) Mumbai

S2. Ans.(b)
Sol. The fourth edition of the India International Science Festival will be held in Lucknow, Uttar Pradesh. The decision to hold the Festival in Lucknow was taken at the first preparatory meeting for the 4th India International Science Festival (IISF).

Q3. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley launched the National CSR Data Portal & Corporate Data Portal in _____________.
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Bengaluru
(e) Kochi

S3. Ans.(a)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley launched the National CSR Data Portal & Corporate Data Portal in Delhi. This initiative is a significant step towards driving accountability and transparency for corporate India.

Q4. India has beaten which team to win the Blind Cricket World Cup 2018 for the second time after?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Nepal
(d) Pakistan
(e) Afghanistan

S4. Ans.(d)
Sol. India beat Pakistan by two wickets to win the Blind Cricket World Cup 2018 for the second time after a thrilling match at Sharjah Cricket Stadium, the UAE. Hosts Pakistan had set India a target of 308 runs at a loss of eight wickets in their allotted 40 overs after they were put into bat.

Q5. The Department of Posts, trading as India Post, is a government-operated postal system in India. The Department of Posts comes under- 
(a) Ministry of Commerce and Industry
(b) Ministry of Finance Department of Revenue
(c) Ministry of Finance & the Public Service
(d) Ministry of Communications and Information Technology
(e) Ministry of Home Affairs

S5. Ans.(d)
Sol. The Department of Posts comes under the Ministry of Communications and Information Technology. The Postal Service Board, the apex management body of the Department, comprises the Chairman and six Members. The six members of the Board hold portfolios of Personnel, Operations, Technology, Postal Life Insurance, Human Resources Development, Planning respectively.

Q6. The Postal Service Board is ________ of the Department of Posts.
(a) apex management body
(b) regulatory management body
(c) financial management body
(d) statutory authority
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. The Postal Service Board, the apex management body of the Department of Posts, comprises the Chairman and six Members.

Q7. How many members are comprises in the Postal Service Board? 
(a) four
(b) three
(c) five
(d) two
(e) six

S7. Ans.(e)
Sol. The Postal Service Board, the apex management body of the Department, comprises the Chairman and six Members. The six members of the Board hold portfolios of Personnel, Operations, Technology, Postal Life Insurance, Human Resources Development, Planning respectively.

Q8. In the 63rd Filmfare Awards 2018, name the movie that was declared as the Best Film.
(a) Newton
(b) Bahubali
(c) Hindi Medium
(d) Badrinath Ki Dulhaniya
(e) Trapped

S8. Ans.(c)
Sol. In the 63rd Filmfare Awards 2018, 'Hindi Medium' movie was declared as the Best Film.

Q9. Former Gujarat chief minister Anandiben Patel has been named as the new governor of Madhya Pradesh. She has replaced ____________.
(a) Jagdish Mukhi
(b) Om Prakash Kohli
(c) Satya Pal Malik
(d) Acharya Dev Vrat
(e) Ganga Prasad

S9. Ans.(b)
Sol. Former Gujarat chief minister Anandiben Patel has been named as the new governor of Madhya Pradesh. She has replaced Gujarat governor Om Prakash Kohli, who currently holds additional charge of the office of Governor of Madhya Pradesh.

Q10. Prime Minister Narendra Modi left recently to attend the 48th annual meeting of the World Economic Forum. This meeting was held in ______________.
(a) Jakarta
(b) Jerusalem
(c) Davos
(d) Manila
(e) New York

S10. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi left for Davos, Switzerland to attend the 48th annual meeting of the World Economic Forum. He has lead the largest-ever Indian delegation comprising Finance Minister Arun Jaitley, Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu among others.

Q11. In the 63rd Filmfare Awards 2018, who was declared as the Best Actor in a Leading Role (Female) category?
(a) Deepika Padukone
(b) Anushka Sharma
(c) Aishwarya Rai
(d) Vidya Balan
(e) Alia Bhatt

S11. Ans.(d)
Sol. In the 63rd Filmfare Awards 2018, Vidya Balan for 'Tumhari Sulu' was declared as the Best Actor In A Leading Role (Female) category.

Q12. Where are the headquarters of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) situated?
(a) Geneva
(b) Vienna
(c) Brussels
(d) The Hague
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(b)
Sol. Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members. OPEC had its headquarters in Vienna, Austria.

Q13. Khajuraho temples were built by rulers of which dynasty?
(a) Chola
(b) Pallava
(c) Chalukya
(d) Chandela
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(d)
Sol. The Khajuraho Temples in Madhya Pradesh are amongst the most beautiful medieval monuments in India. Originally a group of 85, they are the largest group of Hindu and Jain temples in the world, although only about 25 of them remain today. The Khajuraho Temples were built by the Chandella rulers between AD 900 and 1130, during the golden period of the Chandela dynasty. It is presumed that every Chandella ruler built at least one temple in his lifetime.

Q14. The book `Beyond The Last Blue Mountain' written by R.M.Lala is the biography of which industrialist?
(a) G.D.Birla
(b) Dhirubhai Ambani
(c) Jamnalal Bajaj
(d) Mukesh Ambani
(e) J.R.D.Tata

S14. Ans.(e)
Sol. An exhaustive and unforgettable portrait of India's greatest and most respected industrialist. Written with J.R.D. Tata's co-operation, this superb biography tells the J.R.D. story from his birth to 1993, the year in which he died in Switzerland.

Q15. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced an initiative in association with National e-Governance Division (NeGD). The initiative has been named as _______________.
(a) Cyber Safe India
(b) Cyber Surakshit Bharat
(c) Cyber Security in India
(d) Cyber Safety of India
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced the 'Cyber Surakshit Bharat' initiative in association with National e-Governance Division (NeGD) and industry partners.


Print Friendly and PDF