Quantitative Aptitude Quiz For IBPS Clerk Mains: 11th January 2019

Dear Students,

Quantitative Aptitude Quiz For IBPS Clerk Mains: 11th January 2019



Quantitative Aptitude Quiz For IBPS Clerk Main

If talked about banking exams, Quant Section is considered to be one of the most difficult sections and so, gives heebie-jeebies to many. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming and if you do not practice it well, it can make your blood run cold during the exam. The IBPS Clerk Mains Exam is scheduled to be held on the 20th of January 2019. Adda247 is here with “Practice Marathon for Clerk Mains 2018” with practice questions on all the topics that are likely to be asked in the exam. Today is Day 17 of IBPS Clerk Mains Practice Marathon, attempt the quiz and win this marathon against lakhs of IBPS Clerk Candidates.





Q1. A train leaves station X at 5 a.m. and reaches station Y at 9 a.m. Another train leaves station Y at 7 a.m. and reaches station X at 10 : 30 a.m. At what time do the two trains cross each other?

7 : 36 am
7 : 56 am
8 : 36 am
8 : 56 am
None of these
Solution:

Q2. The respective ratio of the speed of the boat in upstream to speed of the boat in downstream is 4: 9. What is the speed of the boat in still water if it covers 84 km downstream in 2 hours 20 minutes? (in km/h)

24
26
22
28
30
Solution:

Q3. A steamer went downstream for 28 km and immediately returned. It took the steamer twice as long to make the return trip. If the speed of the river flow were twice as high, the trip downstream and back would take 672 minutes. Find the speed of the steamer in still water and the speed of the river flow.

9 km/hr, 3 km/hr
9 km/hr, 6 km/hr
8 km/hr, 2 km/hr
12 km/hr, 3 km/hr
None of these
Solution:

Q4. A boat running in upstream takes 528 min to cover a certain distance, while it takes 240 min to cover the same distance running in downstream. What is the ratio of the speed of the boat in still water to speed of the water current?

2 : 1
3 : 2
8 : 3
3 : 8
5 : 9
Solution:

Q5. Anita’s father was 38 years in age when she was born while her mother was 36 years old when her brother who is four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?

2 years
4 years
6 years
8 years
10 years
Solution:

Father’s age when Anita was born = 38 years
Mother’s age when Anita was born = 36 – 4 = 32 years
Difference = 38 – 32 = 6 years.

Directions (6 – 10): Study the following pie chart and bar graph carefully to answer the following questions. 


The pie chart shows the percentage distribution of aspirants who have applied for various exams. The bar graph shows the vacancy in these exams.



Q6. Average of all aspirants who have applied for various given exam is approximately how many times the total no. of vacancies?

39
32
35
38
41
Solution:

Q7. If Railways reduces two-fifth of its vacancies, then total vacancies will be reduced by how much percent?

13.56%
14.56%
18.2%
17%
 12.56%
Solution:

Q8. What will be the difference between average number of aspirants per post in SSC and the average number of aspirant per post in IBPS?

56
41
45
52
48
Solution:

Q9. If no. of vacancies of IBPS increased by 10% and for one final selection in all the given vacancies three aspirants would be rejected during interviews. Find no. of aspirant qualified for Interview for IBPS is approximately how many times the no of aspirant qualified for PSUs and KVS interviews both?

3
3.5
5
4.5
2
Solution:

As per given statement, clearly For one post, 4 will selected for Interviews
No. of posts/ vacancies in IBPS now = 9500 + 950 = 10450
∴ No. of aspirant qualifies for IBPS interview = 10450 × 4 = 41800
No. of aspirants qualifies for PSUs and KVS interviews = (2800 + 700) × 4 = 14000
Desired value = 41800/14000 ≈ 3 times

Q10. Out of all vacancies allocated, 15% of the selected aspirants didn’t join. Hence 8% of the IBPS and 10% of Railways vacancies remain unfilled. What will be the approximate value of ratio between total vacancies remain unfilled for IBPS and Railways together to Rest of the organizations vacancy which remain unfilled.?

5 : 7
4 : 5
5 : 9
9 : 11
11 :13
Solution:

Directions (11-15): What will come in place of question mark (?) in the following questions? 


Q11. 

916
1016
1216
1026
1256
Solution:

762 + 254 = 1016

Q12. 7802+132-8963+1326=?×33

6
12
21
9
14
Solution:

9260 – 8963 = ? × 33
? = 297/33 = 9

Q13. 21.9% of 650 = ? + 23.12

121.23
109.23
119.32
129.23
 119.23
Solution:

142.35 = ? + 23.12
? = 119.23

Q14. 6666 ÷ 66 ÷ 0.25 = ?

101
404
304
40.4
None of these
Solution:

Q15.√(?) + 18 = √2704

1256
1156
1296
1024
1466
Solution:

√(?) =52-18
? = 1156

               



        

          


Print Friendly and PDF