Quantitative Aptitude Quiz For IBPS Clerk Main
Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below it.
Five sports hockey, Cricket, Tennis, Badminton and Baseball are included in a sports Competition. The total number of players in this sports competition is 800. The ratio between the total woman and total man players is 1 : 3. 25% players are in cricket out of total players, 110 player play Badminton, 10% of total players play tennis. Hockey players are two times of Badminton players, while remaining players play Baseball. 30% of cricket players are woman. Half of woman cricketers are equal to woman badminton players. 10% of total Hockey players are equal to woman tennis players. Hockey and Baseball have equal woman players.
Q1. What is the ratio between the woman hockey players and man badminton players?
Q2. What is the total number of man players in hockey, cricket and baseball?
Q3. Woman baseball players are what percent of man hockey players?
Q4. What is the difference between the man baseball players and woman tennis players?
Q5. In which sports, women are maximum, and men are minimum?
Directions (6-10): What should come in place of the question mark (?) in following number series problems?
Q11. The average age of Abhishek, Veer and Neeraj is 27 years and the average of the age of Abhishek, Veer and Gopal is 32 years. If the age of Gopal is 41 years. Then find the average age of Neeraj and Gopal.
Q12. Ritu and Neha started a business with capital Rs. 12000 and Rs. 16000 respectively. After 6 months Sonakshi also joined the business with capital Rs. 22000. At the end of year average of profit share of Ritu and Sonakshi is Rs. 1725. Find the total annual profit of the business.
Q13. Satish calculates his loss percentage on selling price in place of cost price and found 20% loss. He again calculates it and found that he sold articles at Rs. 96 less than cost price. Find the cost price of article.
Q14. Average age of Raj, his wife Arti and his son Maddy 2 year before was 42 years. His son Maddy married 1 year before and the average of present ages of the family is 38 years. Then find the present age of Maddy’s wife.
So, total age of Raj, Arti and Maddy 2 years before = 42 × 3 = 126 years
Present total age of Raj, Arti and Maddy = 126 + 6 = 132 years.
Present total age of Family = 4 × 38 = 152 years
So, age of Maddy’s wife = 152 – 132 = 20
Q15. Satish and Veer started a business with initial capital of Rs. 35000 and Rs. 40000 respectively. After 4 months Satish withdrew 1/7th of his initial capital and Veer added 25% extra money of his initial capital. If after 6 months of starting the business Lalit also joined with capital Rs. 45000 and total yearly profit is Rs. 21780, then find the profit share of Satish.