Reasoning For SBI PO Prelims: 22nd January 2019

Dear Aspirants,
reasoning-quiz-for-sbi-po-prelims-2019

Reasoning Questions for SBI PO 2018-19:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions. 


Eight famous doctors D, F, H, J, K, M, O and Q are from different hospitals, viz. Fortis, Dharamshila, Metro, Kailash, Appolo, AIIMS, Hinduja and Batra, are sitting in two parallel rows containing four doctors in each row, in such a way that there is an equal distance between adjacent doctors. In row 1, D, F, H and J are sitting and all of them are facing north. In row 2, K, M, O and Q are sitting and all of them are facing south. Therefore, in the given seating arrangement each member sitting in a row faces another member of the other row. (All the information given above does not necessarily represent the order of seating as in the final arrangement.)

Doctor from Apollo faces the one who is on the immediate left of H. H neither from Dharamshila nor from Metro. An immediate neighbour of K faces the doctor who is from Fortis. The doctor from AIIMS faces the person who sits to the left of the doctor from Dharamshila. There is only one doctor sitting between the doctors from Dharamshila and Hinduja, but that doctor is not D. The doctors from Dharamshila and Metro are not sitting at the extreme ends. M sits on the immediate left of the person from Appolo. Doctors from Kailash and AIIMS are immediate neighbours. O and F are not sitting at any of the ends. J faces the one who is sitting on the immediate right of the doctor from AIIMS. K is not from AIIMS and Kailash.


Q1. Which of the following statements is true regarding the doctor from Batra?

The doctor is sitting at the immediate right of the doctor who is from Appolo
The doctor is sitting opposite to the one who is immediate left of the doctor who is from Hinduja
The doctor is sitting opposite to the one who is immediate right of the doctor who is from Metro
The doctor is sitting at the centre
None of these
Solution:
Q2. Which of the following statements is false regarding J?
J is from Hinduja.
J is sitting at one of the extreme ends.
J is on the immediate left of the doctor who is from Metro.
J is sitting opposite the doctor from AIIMS.
All are true
Solution:
Q3. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
Fortis
Q
Batra
F
O
Solution:
Q4. Q is related to Dharamshila in the same way as F is related to Batra based on the given arrangement. Who amongst the following is H related to, following the same pattern?
Hinduja
Fortis
Kailash
AIIMS
None of these
Solution:
Q5. Who is sitting between Q and the doctor from Dharamshila when the doctor from Apollo exchanges its position to the doctor sitting at its opposite?
The doctor who is from Metro
K and the doctor from AIIMS
The doctor who faces the one who is from AIIMS
The doctor who faces the one who is from Metro
None of these
Solution:
Directions (6-10): In these questions symbols ©, #, ¬, $ and @ are used with different meanings as follows: 


‘M © N’ means ‘M is smaller than N’

‘M # N’ means ‘M is either smaller than or equal to N’
‘M ¬ N’ means ‘M is greater than N’
‘M $ N’ means ‘M is either greater than or equal to N’
‘M @ N’ means ‘M is neither smaller than nor greater than N’
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer


Q6. Statements : V # S, S © L, L© J

Conclusions: 
I. V© L
II. S © J
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
V ≤ S < L < J
I. V < L (True)
II. S < J (True)
Q7. Statements : M # R, R © J, J # H
Conclusions: 
I. M # H
II. R © H
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
M ≤ R < J ≤ H
I. M ≤ H (False)
II. R < H (True)
Q8. Statements : H $ F, F @ G, G ¬ M
Conclusions: 
I. H ¬ M
II. H ¬ G
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
H ≥ F = G > M
I. H > M(True)
II. H > G(False)
Q9. Statements : R © J, J ¬ T, T # L
Conclusions: 
I. R @ T
II. J @ L
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
R < J > T ≤ L 
I. R = T(False)
II. J = L(False)
Q10. Statements : W @ T, T $ K, K ¬ F 
Conclusions: 
I. W $ K
II. W @ K
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
W = T ≥ K > F
I.W ≥ K(True)
II. W = K(False)
Directions (11-15): Study the given information and answer the following questions: 


When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and its rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)

Input: dearing 18 integrity 50 denon 89 bore 33 century 81 23 bust. 
Step I: bore dearing 18 integrity 50 denon 33 century 81 23 bust 89
Step II: bore bust dearing 18 integrity 50 denon 33 century 23 81 89
Step III: bore bust denon dearing 18 integrity 33 century 23 50 81 89
Step IV: bore bust denon century dearing 18 integrity 23 33 50 81 89
Step V: bore bust denon century dearing integrity 18 23 33 50 81 89
Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input: 19 numerology 48 global 88 cried 25 telling 79 59 fabricate torcher 


Q11. Which step number would be the following output? cried global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88

Step III
Step IV
Step V
There will be no such step.
None of these
Solution:
The words are rearranged in increasing order of their length and in case of a tie, they are arranged according to the dictionary, from left to right. Numbers are rearranged in descending order from right to left. Each step arranges a word and a number.
Input: 19 numerology 48 global 88 cried 25 telling 79 59 fabricate torcher
Step I: - Cried 19 numerology 48 global 25 telling 79 59 fabricate torcher 88
Step II: - Cried global 19 numerology 48 25 telling 59 fabricate torcher 79 88.
Step III: - Cried global telling 19 numerology 48 25 fabricate torcher 59 79 88
Step IV: - Cried global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88
Step V: - Cried global telling torcher fabricate 19 numerology 25 48 59 79 88
Step VI: - Cried global telling torcher fabricate numerology 19 25 48 59 79 88.
Q12. Which of the following would be the last step of the rearrangement?
IV
V
VI
VII
None of these
Solution:
The words are rearranged in increasing order of their length and in case of a tie, they are arranged according to the dictionary, from left to right. Numbers are rearranged in descending order from right to left. Each step arranges a word and a number.
Input: 19 numerology 48 global 88 cried 25 telling 79 59 fabricate torcher
Step I: - Cried 19 numerology 48 global 25 telling 79 59 fabricate torcher 88
Step II: - Cried global 19 numerology 48 25 telling 59 fabricate torcher 79 88.
Step III: - Cried global telling 19 numerology 48 25 fabricate torcher 59 79 88
Step IV: - Cried global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88
Step V: - Cried global telling torcher fabricate 19 numerology 25 48 59 79 88
Step VI: - Cried global telling torcher fabricate numerology 19 25 48 59 79 88.
Q13. If in the last step all the words get rearranged in alphabetical order, which of the following words would retain its original position?
fabricate
cried
telling
global
None of these
Solution:
The words are rearranged in increasing order of their length and in case of a tie, they are arranged according to the dictionary, from left to right. Numbers are rearranged in descending order from right to left. Each step arranges a word and a number.
Input: 19 numerology 48 global 88 cried 25 telling 79 59 fabricate torcher
Step I: - Cried 19 numerology 48 global 25 telling 79 59 fabricate torcher 88
Step II: - Cried global 19 numerology 48 25 telling 59 fabricate torcher 79 88.
Step III: - Cried global telling 19 numerology 48 25 fabricate torcher 59 79 88
Step IV: - Cried global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88
Step V: - Cried global telling torcher fabricate 19 numerology 25 48 59 79 88
Step VI: - Cried global telling torcher fabricate numerology 19 25 48 59 79 88.
Q14. Which of the following would be at the 7th position from the left in Step III?
25
fabricate
48
Telling
None of these
Solution:
The words are rearranged in increasing order of their length and in case of a tie, they are arranged according to the dictionary, from left to right. Numbers are rearranged in descending order from right to left. Each step arranges a word and a number.
Input: 19 numerology 48 global 88 cried 25 telling 79 59 fabricate torcher
Step I: - Cried 19 numerology 48 global 25 telling 79 59 fabricate torcher 88
Step II: - Cried global 19 numerology 48 25 telling 59 fabricate torcher 79 88.
Step III: - Cried global telling 19 numerology 48 25 fabricate torcher 59 79 88
Step IV: - Cried global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88
Step V: - Cried global telling torcher fabricate 19 numerology 25 48 59 79 88
Step VI: - Cried global telling torcher fabricate numerology 19 25 48 59 79 88.
Q15. In Step IV, if ‘cried’ is related to ‘88’ and ‘global’ is related to ‘79’ then ‘ 19’ is related to which of the following, if the same pattern is followed?
48
59
fabricate
25
None of these.
Solution:
The words are rearranged in increasing order of their length and in case of a tie, they are arranged according to the dictionary, from left to right. Numbers are rearranged in descending order from right to left. Each step arranges a word and a number.
Input: 19 numerology 48 global 88 cried 25 telling 79 59 fabricate torcher
Step I: - Cried 19 numerology 48 global 25 telling 79 59 fabricate torcher 88
Step II: - Cried global 19 numerology 48 25 telling 59 fabricate torcher 79 88.
Step III: - Cried global telling 19 numerology 48 25 fabricate torcher 59 79 88
Step IV: - Cried global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88
Step V: - Cried global telling torcher fabricate 19 numerology 25 48 59 79 88
Step VI: - Cried global telling torcher fabricate numerology 19 25 48 59 79 88.
                                       



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF