SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 7th August_00.1
Latest Banking jobs   »   SBI Clerk Main Current Affairs Questions...

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 7th August

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 7th August_40.1

SBI Clerk Current Affairs Quiz

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like LIC ADO mains, IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. SBI Clerk 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 2nd August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 







Q1. Name the district of punjab which have launched a 3-D Smart Traffic Signal which consists of sensors which would automatically switch on the green and red signals depending upon the number of vehicles coming from that particular side.

Faridkot
Amritsar
Mohali
Jalandhar
Bathinda
Solution:

Punjab's district Mohali have launched a 3-D Smart Traffic Signal which consists of sensors which would automatically switch on the green and red signals depending upon the number of vehicles coming from that particular side.

Q2. Name the South African bowler who has recently announced his retirement from Test cricket and has also played 93 Tests for South Africa.

Imran Tahir
Dale Steyn
Vernon Philander
Chris Morris
Morne Morkel
Solution:

South African bowler Dale Steyn has announced his retirement from Test cricket. He has played 93 Tests for South Africa.

Q3. The 3rd edition of India’s largest education brainstorming event, the ScooNews Global Educators Fest (SGEF) will held in ..................

Jodhpur
Barmer
Jaipur
Udaipur
Kota
Solution:

The 3rd edition of India’s largest education brainstorming event, the ScooNews Global Educators Fest (SGEF) will held in the city of lakes, Udaipur.

Q4. Name an initiative recently launched by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics.

Mission Khiladi
Mission Shakti
Mission Olympics
Mission Padak
Mission Maharathi
Solution:

Mission Shakti was launched as an initiative by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics.

Q5. Name the Indian wrestler who has won gold medal in the women’s 53kg category event at Poland Open wrestling tournament held in Warsaw.

Vinesh Phogat
Sakhshi Malik
Kavita Devi
Roksana
Geeta Phogat
Solution:

Indian wrestler Vinesh Phogat has won gold medal in the women’s 53kg category event at Poland Open wrestling tournament held in Warsaw.

Q6. 5 Anti-Riot police vehicle which comes with special features for quick response, automatic multi-barrel launchers for tear gas, with a capacity of 12 persons and a battery backup for long hours was flagged off from Itanagar, Arunachal Pradesh. The Anti-Riot police vehicle is also known as ..................

Drona
Kaumodaki
Vajra
Sudarshana Chakra
Trishula
Solution:

5 Anti-Riot police vehicle which is also known as "Vajra" comes with special features for quick response, automatic multi-barrel launchers for tear gas, with a capacity of 12 persons and a battery backup for long hours was flagged off from Itanagar, Arunachal Pradesh.

Q7. The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting was held in ................

Bangaluru
New Delhi
Hyderabad
Patna
Kolkata
Solution:

The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting was held in New Delhi.

Q8. Which state assembly has recently passed Bills against mob lynching and honour killing, making them the cognisable, non–bailable and non-compoundable offences with life imprisonment and a fine up to Rs 5 lakh?

Punjab
Bihar
Jharkhand
Rajasthan
West bengal
Solution:

Rajasthan assembly has recently passed Bills against mob lynching and honour killing, making them the cognisable, non–bailable and non-compoundable offences with life imprisonment and a fine up to Rs 5 lakh.

Q9. Name an Indian off-spinner who has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019.

Yuzvender Chahal
Harbhajan Singh
Ravichandran Ashwin
Kuldeep Yadav
Washington Suder
Solution:

Indian off-spinner Ravichandran Ashwin has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019.

Q10. Name the country which was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”.

North Korea
China
Zimbabwe
Venezuela
Vietnam
Solution:

China was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”.

Q11. AustralianSuper and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest $1 billion each in the NIIF Master Fund. NIIF stands for

National Innovation and Infrastructure Fund
Nominal Investment and Industrial Fund
National Investment and Industrial Fund
National Investment and Infrastructure Fund
Nominal Innovation and Infrastructure Fund
Solution:

AustralianSuper and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest $1 billion each in the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund.

Q12. The Super-Earth planet named GJ 357 d was discovered in early 2019 owing to NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Where is the headquarter of NASA?

Washington, D.C.
New York
Boston
Chicago
California
Solution:

The Super-Earth planet named GJ 357 d was discovered in early 2019 owing to NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Headquarter of NASA is Washington, D.C.

Q13. Scientists of Swinburne University of Technology have developed an automated system that uses artificial intelligence (AI) to detect and capture fast radio bursts (FRBs) in real-time. Swinburne University of Technology is located in ...................

Japan
China
India
Russia
Australia
Solution:

Scientists from Australia based Swinburne University of Technology have developed an automated system that uses artificial intelligence (AI) to detect and capture fast radio bursts (FRBs) in real-time.

Q14. The Centre has approved a Kosi-Mechi river interlining project worth Rs 4,900 crore in ................

Rajasthan
Bihar
Tamil nadu
Kerala
Haryana
Solution:

The Centre has approved a Kosi-Mechi river interlining project worth Rs 4,900 crore in Bihar.

Q15. The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting. Who is the Union Minister of Information & Broadcasting Ministry?

Amit Shah
Piyush Goyal
Rajnath Singh
Suresh Prabhu
Prakash Javadekar
Solution:

The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting. Union Minister of Information & Broadcasting Ministry: Prakash Javadekar.

               




SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 7th August_50.1SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 7th August_60.1


All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 7th August_70.1

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?