SBI Clerk Mains English Language Quiz- 26th July 2019

SBI Clerk Mains English Language Quiz- 26th July 2019

SBI Clerk Main English Language Quiz

Is your DREAM to get selected in SBI Clerk 2019 recruitment? Well, then you must speed up your preparation as the Main exam which is the final step towards selection will take place on 10th August. The English Language is one of the subjects you’ll need to deal with and to help you keep your preparation up to the mark, here we provide you with a questionnaire of English Language to crack SBI Clerk Main. For other subjects, you can check the Dream SBI Clerk Selection Study Plan.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Direction (1-5): In the question given below, there are four sentences. Choose the sentence which is grammatically correct as your answer. If all the given sentences are grammatically incorrect or require correction in all the sentences, choose (e) i.e. “All are incorrect” as your answer. 

 Q1.
Due to rise in prices of essential commodities, people founded it almost impossible to save.
I am sure that all my monthly expenses would exceed the income if I do not economise.
Having worked for the whole day you could have taken some rest and start work tomorrow.
With their relentless efforts there has been a considerable improvement in their prospects.
All are incorrect
Solution:
Sentence (d) is grammatically correct. 
Sentence (a): ‘find’ or found’ is the correct use instead of ‘founded’. 
Sentence (b): The use of ‘all’ is superfluous. 
Sentence (c): ‘started’ should be used in place of ‘start’ as after ‘have/ has/ had’, third form of the verb is used.
Q2.
A plea for funds to maintain the UK's only museum dedicated to the suffrage movement has been reported in The Guardian.
The saint at that time believes that it was his mission to spread the message of God to all.
Whenever you speak take care if others are not hurt by your words.
We take up this issue in the next meeting of our Housing Society.
All are incorrect
Solution:
Sentence (b): ‘believed’ is the correct use in place of ‘believes’ as the sentence is in the past tense. 
Sentence (c): ‘that’ will be used in place of ‘if’ as ‘if’ is used in conditional sentences. 
Sentence (d): ‘We will take up’ will be used in place of ‘we take up’ as ‘in the next morning’ used in the sentence indicates that the action will occur in future.

Q3.
Let's face it, smiling is not always as easy as it looks, which might be why we often indulge in it so sparingly.
After going to my room I sat down contentedly sometimes reading but most of a time not doing anything
Are there any further reason you can give us for your failure?
These vegetables which are grown here are cheap in cost and rich of vitamins.
All are incorrect
Solution:
Sentence (b): The use of article ‘a’ is wrong. Article ‘the’ will be used as it is used for definite object. 
Sentence (c): ‘reasons’ will be used in place of ‘reason’ as here ‘are’ is used, which is a plural verb. 
Sentence (d): Here preposition ‘in’ will be used in place of ‘of’ as ‘rich in’ means ‘having much.
Q4.
Had I realized how deeply you were committed to completing this work by today, I would not interrupt you so often.
Many folks procrastinate in order to maintain a positive self-image and be good.
I am sorry to have disturbed you, I hope you will not mind me coming to you at this odd hour.
By staying with your responses, and inquiring deep into them, you can begin to raise your level of awareness.
All are incorrect
Solution:
Sentence (a): ‘would not have interrupted’ is the correct use instead of ‘would not interrupt’ as for unfulfilled wish, condition, desire of past, ‘if+ Subject+ had+ V3, subject+ would + have + V3’ or ‘had+ subject+ V3, Subject+ would+ have+ V3’ is used. 
Sentence (c): ‘mind my coming’ will be used in place of ‘mind me coming’ as here ‘coming’ is a Gerund which takes possessive adjective ‘my’ before it. 
Sentence (d): ‘deeply’ is the correct use instead of ‘deep’ as ‘deep’ is an adjective that can only be used to describe the quality of a noun while ‘deeply’ is an adverb which can only be used to modify a verb.
Q5.
One of my grandmother lost two babies when they were only 9 months old, the other lost three of her sons in infancy.
Every day when she passes through this side, all the employee gather around to have a glimpse of her.
A refreshing gust of liberal thinking appears to have swept across power centres in New Delhi.
Although the loss of blood is seldom of any importance to the victim, the saliva of the mosquito often cause a nasty irritation that we call a bite.
All are incorrect
Solution:
Sentence (a): ‘grandmothers’ is the correct use instead of ‘grandmother’ as plural noun is used after the expression ‘one of the’. 
Sentence (b): ‘employees’ will be used in place of ‘employee’ as if countable noun is used after ‘all, some, most’ then it is always plural. 
Sentence (d): ‘causes’ is the correct use as the subject ‘the saliva’ is singular.
Directions (6-10): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence. 

 Q6. ALTHOUGH 
(A) The lack of hot air balloons at last weekend's Stillwater Balloon Festival left many people feeling deflated. 
(B) The organizer is already looking at ways to improve the event and bring it back next year 
(C) The report says tracking digital use, purchases and sales is increasingly important 
(D) The festival was promoted with having five hot air balloons with two offering tethered rides both days
Only C-D
Both A-D and B-C
Only B-C
Only A-B
None of these
Solution:
Statements (A) and (B) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “although” which means in spite of the fact that; even though. Therefore, the sentence thus formed is “Although the lack of hot air balloons at last weekend's Stillwater Balloon Festival left many people feeling deflated, the organizer is already looking at ways to improve the event and bring it back next year”. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.
Q7. ASSUMING THAT 
(A) The existing power-purchase agreements (PPAs) for thermal plants do not allow any increase in fuel costs 
(B) The private developers had quoted fixed fuel costs for the supply of electricity under long-term contracts 
(C) The coal price would remain unchanged in the long-term. 
(D) If the panel’s recommendations are also accepted by states procuring electricity from these plants, consumers could end up picking up the tab.
Only C-D
Both A-C and B-C
Only B-C
Only A-B
None of these
Solution:
Combinations (A)-(C) and (B)-(C) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “assuming that” which means accepting something as true; if. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-C and B-C respectively are:
“The existing power-purchase agreements (PPAs) for thermal plants do not allow any increase in fuel costs assuming that The coal price would remain unchanged in the long-term.” 
“The private developers had quoted fixed fuel costs for the supply of electricity under long-term contracts, assuming that the coal price would remain unchanged.”


Q8. SO THAT 
(A) The letter says that the costs associated with conducting field trials under the regulations for GM organisms are extremely restrictive to research institutes and small biotech companies. 
(B) On 24 October, 170 European scientists from 75 research centres in more than a dozen countries released a position paper urging that the law should change in the short term. 
(C) Legal experts say that there is no mechanism to appeal the European court’s ruling. 
(D) Crops with small DNA adaptations made through gene editing would follow the regulations for varieties produced through conventional methods.
Only B-D
Both A-C and B-C
Only B-C
Only A-B
None of these
Solution:
Statements (B) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “so that”. “So that” is used as a subordinate clause to show purpose or to give an explanation. It is used to show an action producing an intended result or a cause producing an effect. Therefore, the sentence thus formed is “On 24 October, 170 European scientists from 75 research centres in more than a dozen countries released a position paper urging that the law should change in the short term so that crops with small DNA adaptations made through gene editing would follow the regulations for varieties produced through conventional methods”. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Q9. BECAUSE 
(A) In the centuries old struggle for justice and dignity, the question of women has always been at the centre. 
(B) A widow’s life, if she was allowed to live at all, was of utter humiliation and indignity. 
(C) A fundamental principle of the United Nations Charter adopted by world leaders in 1945 is "equal rights of men and women. 
 (D) In spite of forming half of humanity, women have always been wronged by the other half of it. 
(a) B-C
(b) Both A-C and B-C
(c) Both A-B and A-D
(d) A-C
(e) None of these

S9. Ans. (c)
Sol. Statements (A) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “Because” which means for the reason that; since. Therefore, the sentence thus formed is “In the centuries old struggle for justice and dignity, the question of women has always been at the centre, because in spite of forming half of humanity, they have always been wronged by the other half of it”. Hence, option (c) is the most suitable answer choice. 


Q10. AS SOON AS 
(A) The government needs to finalise a short, medium and long term strategy to turn around the system and harness the energies of its young population. 
(B) Teachers need to be trained in a phase-wise manner on a continuous basis. 
(C) Bihar has only 22 universities across the state, having 744 colleges. 
(D) Imagine the future of a state whose younger population is growing up without good quality education.
Only B-D
Both A-C and B-C
Only A-D
Only A-B
None of these
Solution:
None of the given options are appropriate to frame a grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “as soon as. ‘As soon as’ is used to say that something will happen immediately after something else has happened. Since none of the given combinations can frame a meaningful sentence, option (e) is the most suitable answer choice.
Directions (11-12): In each question, you have been given a small paragraph with three blanks followed by six words out of which three could fill the blanks. Identify which of the given options would correctly mention the pattern of the options which would be filling the blanks.



Q11. Forty years ago, to the week since Deng Xiaoping normalised ties with Japan by travelling to Tokyo and signing a treaty of peace and friendship, Xi Jinping is _______________ the Japanese prime minister in Beijing. On October 26th China’s president will _______________ Shinzo Abe to a fine dinner, following a lavish reception in Mr Abe’s honour the day before at the Great Hall of the People. The trip will yield a _______________ of agreements to co-operate economically across Asia. And Mr Abe may take delivery of two adorable panda cubs. 
(i) feting 
(ii) treat 
(iii) flurry 
(iv) fathoming 
(v) throes 
(vi) supersede
(ii), (iv) and (v)
(vi), (ii) and (vi)
(v), (iv), (iii)
(ii), (iv) and (i)
None of these
Solution:
fete [verb] means ‘honour or entertain (someone) lavishly’; 
Flurry [noun] means ‘a number of things arriving or happening suddenly and during the same period’; 
Treat [verb] means ‘behave towards or deal with in a certain way’; 
Fathoming [verb] means ‘understand (a difficult problem or an enigmatic person) after much thought’; 
Supersede [verb] means ‘take the place of (a person or thing previously in authority or use’; 
Throes [noun] means ‘intense or violent pain and struggle’; 
From above, it can be understood that the sequence of the words which will correctly fill the blanks is (i), (ii) and (iii). None of the options display the sequence. Hence, the option (e) is the correct answer.
Q12. When it comes to basic principles of free speech and freedom of belief, do the nations of Europe form a _______________ bloc, determined to apply those principles at home and advocate them round the world? A whole _______________ of institutions, from the 28-nation European Union to the 47-nation Council of Europe (and its most powerful arm, the European Court of Human Rights) has been built on that assumption. Individually and collectively, Europe’s democracies are supposed to stand for _______________ freedoms. 
(i) alchemy 
(ii) erudition 
(iii) aptitude 
(iv) cogent 
(v) advocate 
(vi) raft
(ii), (iv) and (vi)
(iii), (i) and (iv)
(iv), (vi) and (ii)
(i), (ii) and (v)
None of these
Solution:
erudition [noun] means ‘the quality of having or showing great knowledge or learning; scholarship’; 
Cogent [noun] means ‘(of an argument or case) clear, logical, and convincing’; 
Raft [noun] means ‘a large amount of something’; 
Alchemy [noun] means ‘a seemingly magical process of transformation, creation, or combination’;
Aptitude [noun] means ‘a natural ability to do something’; 
Advocate [noun] means ‘a person who publicly supports or recommends a particular cause or policy’;
From above, it can be understood that the sequence of the words which will correctly fill the blanks is (iv), (vi) and (ii). Hence, the option (c) is the correct answer.
Direction (13-15): In each of the question given below a word is given in bold. Each word is followed by four sentences which contains that word. You have to choose the sentence in which this word is not used properly and is making it incorrect contextually 

 Q13. INFLAMMABLE

An ultimate solution to battery fires and explosions is to use an Inflammable electrolyte
In ancient times meteors were supposed to be generated in the air by inflammable gases.
These compounds are insoluble in ether, are non-inflammable and exceedingly reactive.
They are all readily inflammable and are practically insoluble in water.
All are correct.
Solution:
The use of the word ‘inflammable’ is wrong in sentence (a) as inflammable means flammable and not “not flammable” which makes it contextually wrong. 
 This mistake is very common for a very good reason: It just makes sense! As we mentioned before, the prefix in- means “not,” so it would make sense for the word “inflammable” to mean “not flammable.” The problem, though, is that “inflammable” comes from the word “enflame.”
Q14. BEMUSED
Mixing with the bemused and baffled guests are actors who stage-manage the whole affair.
Toddlers don't need expensive toys and games to keep them bemused.
One eyebrow is nearly obscured by the angle of her beret; the other is raised, bemused and disdainful.
The fact that the dream was, after all, coming true quite bemused the community.
All are correct.
Solution:
The use of bemused is incorrect in sentence (b). The correct word to be used here is ‘amused’. “Amused” and “bemused” look very similar, so it makes sense that people have started using the word “bemused” to mean amused in a calm way. What the word really means, though, is confused, puzzled or bewildered. It can sometimes also mean to be lost in thought.
Q15. INFER
One must not infer from this, however, that the two civilizations met on anything like an equality.
From these facts we can infer that crime has been increasing.
The ice thickness distribution was inferred using remote sensing techniques.
The conception of homogenesis, however, does not infer an absolute similarity between parent and organism.
All are correct.
Solution:
The use of “infer” in statement (d) is incorrect. The word that must be used here is imply “instead”.
“Imply” does mean to suggest something, but “infer” means to figure something out that isn’t stated outright.
“Infer” and “imply” are connected in meaning, but they are not the same thing. If you tell someone, “Wow this bag is really heavy for me to carry all alone,” you are implying that you want help. You’re not directly asking for help, but you’re hinting at it.
               






You may also like to Read:
   

All the Best BA'ians for SBI Clerk Main!!

Print Friendly and PDF