SBI Clerk Mains English Language Quiz: 30th July 2019

SBI Clerk Mains English Language Quiz- 30th July 2019

SBI Clerk Main English Language Quiz

Is your DREAM to get selected in SBI Clerk 2019 recruitment? Well, then you must speed up your preparation as the Main exam which is the final step towards selection will take place on 10th August. The English Language is one of the subjects you’ll need to deal with and to help you keep your preparation up to the mark, here we provide you with a questionnaire of English Language to crack SBI Clerk Main. For other subjects, you can check the Dream SBI Clerk Selection Study Plan.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Directions (1-5): In the following questions, a phrase is given in bold whose meaning can be inferred from one of the highlighted words/phrases of four sentences given below each phrase. Choose the most appropriate meaning of the phrase among the four options that can also be replaced by the given phrase without altering the meaning of the sentence. If none of the sentences conveys the correct meaning, choose (E) i.e., “None of the above” as your answer. 


Q1. Rule out



Loss is met with at each step, and the great problem is to eliminate this waste.
She was not in harmony with the old man, and would do nothing to defeat my plan.
The combs were broken which gave the bees a setback from which they did not recover.
Worst of all and most fatal is the disease of the marrow, by which the whole course of the body is reversed.
None of the above.
Solution:
The phrase “rule out” means to prevent the participation, consideration, or inclusion of. Among the four sentences, the most suitable word or phrase that defines its meaning is “to eliminate” and thus the phrase can replace the existing word without altering the meaning of the sentence. However, the other words are not the correct explanation of the given phrase. The word “setback” means a reversal or check in progress. Hence option (a) is the correct choice.
Q2. Over the counter
Improved safety measures in cars can be counterproductive as they encourage people to drive faster.
The words came like a stunning blow where a verbal counter-argument was expected.
They will make a higher bid for the company in the hope of dissuading competing businesses from counter-bidding.
Brokers can use the system to look up prices or enter quotes for the direct trade of securities.
None of the above.
Solution:
The idiom “over the counter” is generally used in finance and economics which is used to describe shares that are traded directly between dealers (= people and organizations that buy and sell for others), rather than on a stock market. Among the four options, the most appropriate phrase that generates the meaning of the idiom is mentioned in the sentence (d), “the direct trade of”. The idiom can also replace the existing phrase without changing the meaning of the sentence. Hence option (d) is the correct choice.
Counterproductive means having an effect that is opposite to the one intended or wanted.
Counter-argument means an argument against another argument, idea, or suggestion.
Counter-bidding means a situation in which someone offers to pay more than someone else for a company, property, etc.
Q3. Work around
The preacher was trying to explain to us the eternal duration of God's punishment.
Who is there amongst you who cannot or who will not justify when they are accused?
One easy modus operandi is to select Control Panel and to double-click the internet icon.
All the gentlemen in the office showed a desire to serve and advise me.
None of the above.
Solution:
The phrase “work around” means a method for overcoming a problem or limitation in a program or system. Among the four options, the word/phrase mentioned in the sentence (c) gives the exact meaning of the given phrase which can also replace the existing one without altering the exact meaning of the sentence. Other words do not justify the appropriate meaning of the phrase. The word “modus operandi” means a particular way or method of doing something. Hence option (c) is the correct choice.
Justify means show or prove to be right or reasonable.
Q4. Put paid to
You cannot forestall that; you must depend upon your own self-confidence.
You are so rich, and so prudent, that the word in capital letters cannot frighten you.
A great French poet says that happy nights make happy days in matrimony.
The sight of a modern monument throws one into melancholy even while an ancient one has not ceased to enrapture.
None of the above.
Solution:
The phrase “put paid to” means stop abruptly; destroy. Among the given four options, only the word mentioned in the first statement defines the correct meaning of it. The word “forestall” means prevent or obstruct (an anticipated event or action) by taking advance action. Other words are not the correct explanation of the phrase. Hence option (a) is the correct choice.
Enrapture means give intense pleasure or joy to.
Q5. Do away with

The only one who walked pretty soberly was the head-master, who had to uphold his dignity.
They will abolish themselves when their work is done, but not before.
How could an enlightened century give birth to so monstrous a delusion?
Your attack is passed over, and there's no more danger, if you 'll keep quiet.
None of the above.
Solution:
The phrase “Do away with” means to get rid of or destroy something. Among the given options, the word mentioned in the sentence (b) gives the exact meaning of the phrase and thus can be replaced by the given phrase without altering the meaning of the sentence. Other words or phrases are not the correct explanation of the given phrase. Hence option (b) is the correct choice.
Uphold means confirm or support (something which has been questioned).
Keep quiet means refrain or prevent someone from speaking or from disclosing something secret.
Directions (6-10): Pick out the words opposite or nearly so in the meaning of the given words. 


Q6. FERVENT



Fiery
Arbour
Poisonous
Apathetic
Original
Solution:
Apathetic is an antonym of fervent.
Fervent means having or displaying a passionate intensity.
Apathetic means showing or feeling no interest, enthusiasm, or concern.
Q7. REPUGNANCE
Sonorous
Nascent
Incision
Divulge
Antipathy
Solution:
Antipathy is similar in meaning to repugnance
Repugnance means intense disgust.
Antipathy means a deep-seated feeling of aversion.
Q8. EMBELLISH
Garnish
Disfigure
Adorn
Disarm
Perish
Solution:
Disfigure is an antonym of Embellish
Embellish means make (something) more attractive by the addition of decorative details or features.
Disfigure means spoil the appearance of.
Q9. ESTRANGE
Expedient
Alienate
Enigmatic
Prompt
Obnoxious
Solution:
Alienate is similar in meaning to estrange
Estrange means cause (someone) to be no longer on friendly terms with someone.
Alienate mean to make (someone) feel isolated or estranged.
Q10. BESTIAL
Least acceptable
Unanimated
Heavenly
Noble
Extravagant
Solution:
Noble is an antonym of bestial
Bestial means savagely cruel and depraved.
Noble belonging by rank, title, or birth to the aristocracy.
Directions (11-15): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 


Q11. (1) India is
a vibrant democracy today.



(2) Politics
in the battleground state is still influenced by the Hindu caste system, a
social hierarchy with its origins in antiquity.
(i)Even
though India today…
(ii)As India
today is
(iii)Despite India being a vibrant…
Only (i) is correct,
Only (ii) is correct,
Only (iii) is correct,
Both (i) and (iii) are correct,
Both (ii) and (iii) are correct
Solution:
(i) Even though India today is a vibrant democracy, politics in the battleground state is still influenced by the Hindu caste system, a social hierarchy with its origins in antiquity.

(iii) Despite India being a vibrant democracy today, politics in the battleground state is still influenced by the Hindu caste system, a social hierarchy with its origins in antiquity.

Q12. (1)
Grid-connected large-scale installations have received maximum attention.
(2) There is
slow progress on rooftop solar.
(i) While
grid-connected …
(ii)Receiving
maximum attention, the…….
(iii) Slow
progress on rooftop solar.…
Only (i) is correct,
Only (ii) is correct,
Only (iii) is correct,
Both (i) and (ii) are correct,
Both (ii) and (iii) are correct
Solution:
(i) While grid-connected large-scale installations have received maximum attention, there is slow progress on rooftop solar.
Q13. (1) I did
not receive any packet from Sonaksi.
(2) I also
did not receive any phone call from her.
(i) Neither
did I receive…
(ii) Clearly
l did not…
(iii) Either
I did not…
Only (i) is correct,
Only (ii) is correct,
Only (iii) is correct,
Both (i) and (ii) are correct,
Both (i) and (iii) are correct
Solution:
(i) Neither did I receive any packet from Sonaksi nor did I receive any phone call from her.
Q14. (1) All
those who value human life and other forms of life have been getting nervous
and restless whenever the threat of nuclear weapons appears as happened
recently when the Korean crisis accentuated.
(2) It is
due to all the possible dangers of nuclear or depleted uranium weapons.
(i)Owing to
all the possible…
(ii)As all
those who value…
(iii)Given
all the possible…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i) Owing to all the possible dangers of nuclear or depleted uranium weapons, all those who value human life and other forms of life have been getting nervous and restless whenever the threat of such weapons appears as happened recently when the Korean crisis accentuated.
(iii) Given all the possible dangers of nuclear or depleted uranium weapons, all those who value human life and other forms of life have been getting nervous and restless whenever the threat of such weapons appears as happened recently when the Korean crisis accentuated.
Q15. (1) Tighter
immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom
are set to come into force.
(2)
Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as
the preferred higher educational destination for Indian students.
(i)Considering
that tighter…
(ii)As
tighter immigration…
(iii)In view
of the fact that tighter…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i) Considering that tighter immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom are set to come into force, Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as the preferred higher educational destination for Indian students.
(ii) As tighter immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom are set to come into force, Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as the preferred higher educational destination for Indian students.
(iii) In view of the fact that tighter immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom are set to come into force, Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as the preferred higher educational destination for Indian students.
               



You may also like to Read:
   

Print Friendly and PDF