SBI Clerk Pre Night Class English Questions:16th June

sbi-clerk-pre-night-class-english


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW
State Bank of India's most awaited clerk exam is just 11 days away. All the practice and revision is essential for the final touches. English being the subject that gives chills to most of the students need attention on a daily basis. Fight the fear of English with SBI Clerk Crash Course Night Class quiz. These quizzes will enable aspirants to have the experience about what type of question can be asked in the actual examination, and you can be fully prepared for the D- day.  Here is today's quiz on the English Language to help you assess your preparation for SBI Clerk Prelims 2019. Keep Practicing. All the best.


Directions (1- 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

Greetings cards are huge business in the UK. A 2015 report from the GCA (Greetings Cards Association) valued the UK market at £1.6 billion. And cards can cost anything from a few pence to several pounds. But you don't need to break the bank, you can join the increasing number of people who make their own cards. According to Crafts Beautiful, the top consumer craft magazine, greeting card making in the UK is the number one craft hobby. So, why not give it a go: it's fun and easy! 
Instead of giving out a shop-bought card on the next special occasion among family or friends, try your hand at making your own. 
Making your own cards does not require hours of time, and hard work, it just needs a bit of creativity, the right materials and a sense of fun. You can even get the family, and kids involved. 
To start creating cards begin by visiting your local arts and crafts shop to search for materials. Most arts and crafts shops have big scrapbooking sections, and that is where you will be able to find lots of materials to make your own cards. Let inspiration guide you as the possibilities are unlimited. You can create various themed cards such as Christmas cards, birthday cards, Mother's Day and Valentine’s Day cards and many more.
If you are worried about your writing, rubber stamps are widely available and you can buy virtually any color ink to go with the stamps. There are several different stamping methods that you can use when making cards including embossing. Embossing is the process of creating a raised image on the card and it can give any card an elegant appearance. There are also die cuts and die cut machines available as well. Die cutting allow you to punch a shape out with ease. Again they come in all different shapes and sizes and can be very useful in achieving a professional, layered look. Die cuts can be punched out of different coloured papers, or even from colourful magazines. The great thing about stamping, embossing and die cutting is you can use them again and again. You will need some consumables: glue, glitter, stickers, gel pens etc. 
Scrapbook papers come in all sorts of colours too, and you can build up textures and patterns to add to your theme. Patterned paper can be bought, or collected, as well as glitter paper (you can make your own) and pre-scored card kits. Card kits are a great way to start making your own cards; they come with the cards already made, folded and ready to decorate. The kits come in different sizes and often different colours to meet a variety of needs. During seasonal periods, such as Christmas, card kits come out with note cards, envelopes and many different die cut shapes. Stickers are probably one of the easiest things to use. You can by simple regular stickers and some very fancy 3D ones, which also come in many different themes. There are even Disney stickers available as well as licensed cartoon characters and many creative 3D designs. Adding stickers to your cards can help to develop more creativity when matching colours and themes. You can further enhance your handmade cards by adding ribbons, string or brads. Ribbons come in a plethora of colours, patterns, textures and even shapes. Braids can be used to hold items such as die cuts on the card without the use of glue. 

Q1. What does the author mean by the phrase ‘break the bank’?
involving oneself in making too much money
go to bank for withdrawing money
too expensive
making money by breaking the laws of bank.
Asking permission of bank
Solution:
‘too expensive’ is the correct meaning. As the author conveyed that we don’t need to spend much in buying greeting cards.
Q2. What does ‘crafts beautiful’ refers to?
A craft’s website
a place to learn craft
A crafts magazine
A greeting card shop
None of these
Solution:
It is clearly mentioned in the first paragraph that ‘Crafts beautiful’ is a ‘crafts magazine’.
Q3. According to the passage, how making a greeting card can be easy?
It develops mind.
As our family members can get involved.
It requires the use of one’s creativity.
As it is cheap.
All of the above
Solution:
It is given in the 2nd paragraph that we can involve our family and kids for making cards and it is also implied that it will reduce our work load.
Q4. Which of the following statement(s) is /are true about various stamping methods ? 
(i) It can be reused 
(ii) Embossing is a technique which can give any card an elegant appearance by punching a shape out. 
(iii) There is no need to fret over the writing skills.
Only (i)
Both (i) and (ii)
Only (iii)
Both (i) and (iii)
All are correct.
Solution:
All the statements are not correct as the statement (ii) is incorrect as the process of embossing and die cuts are different. Other statements are correct and can be inferred from the 4th paragraph of the passage.
Q5. Choose the appropriate title
Make your own cards
Making Cards: A fun
Using Creativity
Saving money in cards
simple card making techniques
Solution:
“Making your own cards” is the appropriate title.
Q6. According to the passage, how can we enhance our handmade cards?
Ribbons and braids can be used.
Use of patterned paper and card kits gives different shapes.
Use of stickers matching colors and themes
Scrapbook papers can be used in building textures and patterns to add to theme.
All of the above
Solution:
All the mentioned properties in the options are taken from paragraph 4, making option (e) as correct.
Q7. Choose the word/group of words which is most SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in passage.

Enhance

augment
feeble
desolate
exiguous
meager
Solution:
Enhance means intensify, increase, or further improve the quality, value, or extent of. 
Hence it has same meaning as augment. 
Desolate means feeling or showing great unhappiness or loneliness. 
Exiguous means very small in size or amount.
Q8. Choose the word/group of words which is most SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in passage.

Creating

copious
reverence
fabricate
exigent
digressive
Solution:
Creating means bring (something) into existence. 
Hence it has similar meaning as fabricate. 
Copious means abundant in supply or quantity. 
Exigent means pressing, demanding. 
Digressive means a departure from the subject, course, or idea at hand, an exploration of a different or unrelated concern. 
Reverence means respect.
Directions (9-10): Choose the word/group of words which is most OPPOSITE in meaning to the word/group of words printed in bold as used in passage. 

Q9. Decorate
altruistic
profuse
lavish
unadorned
prodigal
Solution:
Decorate means make (something) look more attractive by adding extra items or images to it. 
Hence it has opposite meaning as unadorned. 
Prodigal means spending money or using resources freely and recklessly, wastefully extravagant.
Q80. Elegant
bounteous
provident
vague
stint
gauche
Solution:
Elegant means graceful and stylish in appearance or manner. 
Hence it has opposite meaning as gauche. 
Bounteous means generously given or giving. 
Vague means of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning. 
Stint means supply a very ungenerous or inadequate amount of (something).
Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q11. One of my friend (A)/ is both a novelist (B)/ and a poet (C)/ of repute (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Use ‘friends’ in place of ‘friend’ as after ‘one of’, ‘either of’, neither of’, ‘every one of’, noun or pronoun is always plural but verb is always singular. 
Ex. One of the books is new.
Q12. No sooner he left the office (A)/ than it started (B)/ raining heavily (C)/ to make him completely wet. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
‘had’ will be used after ‘No sooner’ or ‘No sooner did he leave’ will be used as sentence starting from ‘No sooner’, supporting verb is used before the subject.
Ex. No sooner did he reach the office than his friend arrived.
Q13. While Xi said China (A)/ was committed to the denuclearisation of (B)/ the Korean peninsula, he did not announce (C)/any new steps to squeeze the reclusive regime(D).
A
B
C
D
No Error
Solution:
There is no error in the statement.
Q14. If one of the candidates choose (A)/ to leave before the examination is over (B)/ allow him (C)/ to do so. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Use ‘chooses’ in place of ‘choose’ because noun or pronoun is used as plural after ‘one of’ but verb is always used as singular.
Q15. Whom (A)/ do you plan to invite (B)/ to your party besides (C)/ Mr. Rao and I? (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
‘me’ will be used in place of ‘I’ as pronoun used after preposition is always in objective case.
               






You may also like to Read: