SBI PO English Questions: 1st May 2019

sbi-po-english-questions
English Quiz For SBI PO Exam 2019
The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.






Directions (1-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are four options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. If none of the four words is your answer, choose option (e) as your answer choice. 

Q1. As the election moves to the last three phases, the BJP and its opponents ---------------------- to be fine-tuning their strategies.



seeming
appearing
appear
seems
None of the above
Solution:
'Appear' is the correct fit for the blank.
Q2. The government must be more -------------------- in shifting vehicles to cleaner fuels.
abhor
proactive
actively
proactively
None of the above
Solution:
'Proactive' is the correct fit for the blank and it means (of a person or action) creating or controlling a situation rather than just responding to it after it has happened.
Q3. The weather department had issued a red alert for Kerala and Tamil Nadu two days ago over the ------------------------ cyclone in the Bay of Bengal.
approaching
approach
approached
closing
None of the above
Solution:
'Approaching' is the correct fit for the blank.
Q4. It was in 1961 that Jawaharlal Nehru ----------------------------- on the concept of secularism.
elaborates
describe
describing
elaborated
None of the above
Solution:
'Elaborated' is the correct fit for the blank. Since the sentence is in past tense, 'elaborated' will be used here.
Q5. A state can be held to be secular if it --------------------- all religious faiths equally.
surmount
honour
honours
regarding
None of the above
Solution:
'Honours' is the correct fit for the blank. Since, only a single state is taken into consideration in the sentence, the singular form i.e. 'honours' will be correct.
Q6. How can a person be ---------------------------- a right to freedom of religion without a concomitant guarantee that people of all religions will be treated with equal concern?
guaranty
guaranteed
warranty
verify
None of the above
Solution:
'Guaranteed' is the correct fit for the blank.
Q7. Elections in December 1994 and February 1995 showed persistent gains by the BJP and ------------------------ that Hindu politics would be a factor on the Indian scene for some time to come.
indicated
seemingly
denoting
indicating
None of the above
Solution:
'Indicated' is the correct fit for the blank.
Q8. Hindutva is a political project. But Hinduism is very diverse and ---------------------------.
plurality
singularity
pompous
pluralistic
None of the above
Solution:
'Pluralistic' is the correct fit for the blank and it means elating to or advocating a system in which two or more states, groups, principles, sources of authority, etc., coexist.
Q9. The relationship between Hinduism and Hindutva is a highly ------------------------ vision of what India is.
perverted
represents
misrepresents
corrupts
None of the above
Solution:
'Perverted' is the correct fit for the blank and it means distort or corrupt the original course, meaning, or state of (something).
Q10. The achievements of democracy ------------------------- not only on the rules and procedures that are adopted and safeguarded, but also on the way political parties in power and the people use the opportunities.
residue
depending
depend
resided
None of the above
Solution:
'Depend' is the correct fit for the blank.
Directions (11-15): In each of the following questions, a paragraph has been given with three blanks. Same word is to be used in all the THREE blanks in either same or different way. Choose the option (word) corresponding to the question which will APPROPRIATELY fit into all the three blanks. If none of the given options is your answer, choose (e) as your answer choice. 


Q11.
Only the village idiot, or those in the top echelons of the civil aviation ministry, would have been surprised when Jet Airways flew ------------------- the darkness on Wednesday evening. Sadly, while the cessation of the 25-year-old carrier’s operations is officially described as “temporary”, most experts believe that in the absence of any positive moves in recent weeks the prospects are not very bright that a new investor will come forward to revive the airline that carries a debt burden of at least Rs 8,000 crore. When a government-initiated consortium of bankers did not live up to a “promise” of injecting Rs 1,500 crore ----------------------- the beleaguered carrier, and even a plea for emergency funding of Rs 400 crore was turned down, the red flag was finally waved. That an estimated 20,000 people (and their families) could run ------------------------- grave financial difficulties assumed little priority to a banking sector under the political hammer for incurring massive non-performing assets ~ allegedly under the pressure of the previous government: a case of once-bitten, twice shy.



under
for
into
in
None of the above
Solution:
'Into' is the correct fit for the blanks here. It fits appropriately in all the three blanks.
Q12.
It is difficult to dispose plastic products. It is ------------------------ when plastic waste goes to the landfills and even more ------------------- when it goes into the water bodies. Unlike, wood and paper we cannot even dispose it of by burning it. This is because burning plastic produces harmful gases that are --------------------- for the environment and life on earth. Plastic thus causes air, water and land pollution.
hazardously
dangerously
harmless
dangerous
None of the above
Solution:
'Dangerous' is the correct fit for the blanks here. It fits appropriately in all the three blanks.
Q13.
Today due to urbanization and rapid development, urban areas are beset with heavy traffic, air pollution, noise, anonymous high-rise blocks and violence. All these impact our physical and mental ------------------- negatively. -------------------- should be the top most priority over other aspects of life. Due to work pressure and unhealthy life style in the cities not only the physical but the mental ----------------- of people is also getting affected.
health
unhealthy
healthy
fit
None of the above
Solution:
'Health' is the correct fit for the blanks here. It fits appropriately in all the three blanks.
Q14.
--------------------------- is necessary to get completion in the task as it helps person to fight with all difficulties and get success. Without -------------------------- and will power we generally tend to give up very easily in the starting as we become hopeless from small difficulties. To learn or achieve something in life, will power acts as a catalyst and enhances the speed of action. It needs a hard and continuous practice to deeply learn things. We can pass the exam by reading the lessons just a night before the exam however we cannot top in the class, district or state without hard work for the whole year. So, it is good to have ----------------------------- even to the smallest tasks in life and never give up easily.
determining
determination
undermine
willing
None of the above
Solution:
'Determination' is the correct fit for the blanks here. It fits appropriately in all the three blanks.
Q15.
Punctuality is virtue of a ------------------------- person. It makes a person more efficient and helps him to go with time. A punctual and ---------------------- person always becomes happy, fit and healthy. A person with this quality never feels relaxed without completing his/her tasks on time. He/she wakes up early in the morning, completes all the daily routine tasks and gets involved in the tasks what he/she needs to do ahead in life. Punctual and ----------------------- people never fail in their life and always get respect.
dedicate
disciplined
honour
honesty
None of the above
Solution:
'Disciplined' is the correct fit for the blanks here. It fits appropriately in all the three blanks.
               




You may also like to Read:
         


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?