SBI PO Main English Language Quiz- 1st July

sbi-po-main-english-miscellaneous-quiz

SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz

Students gave the SBI PO preliminary examinations with great enthusiasm and now are preparing for the mains, whose date is already scheduled for 20 July this year. Here is a quiz on the English Language, provided by Adda247 for free so that you can practice the best of the latest pattern of English Questions for SBI PO Examination 2019-20. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.




Q1. In this question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out.
Regional formations have long governed West Bengal, Odisha and now Telangana.
Last weekend, key opponents, the Samajwadi Party and the Bahujan Samaj Party, joined forces in Uttar Pradesh, making the contest real and not a walkover.
Much has changed in just five years; the elan of Narendra Modi’s party is more muted this time.
The Index of Opposition Unity cannot predict outcomes, but no one can afford to ignore it.
This summer will see a carnival of democracy in the general election.
Solution:
The sequence ‘ecbd’ makes a coherent paragraph which talks about upcoming general election and the competition which the current government likely to face from the opposition.
Information provided by option (a) doesn’t gel well with the rest of the sentences and is the odd-one-out.
Hence, option (a) is the correct answer.
Q2. In this question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out.
The Congress, which is meant to be a premier forum for scientists to present and discuss their research, has in recent years become the stage for a series of blissfully evidence-free claims about Indian achievements in science through the ages.
They were also made in the context of a time when Indian engineers were fighting to be recognised as competent members of a profession hitherto dominated by expatriate Britons.
Another edition of the Indian Science Congress, another gift to the news cycle.
Added to the list in this year’s edition (January 3-7, in Jalandhar, Punjab), were claims about the existence of stem cell technology, test-tube babies, and fleets of aircraft in ancient India and Sri Lanka.
The reaction was reassuringly swift—the organisers distanced themselves from the claims, prominent scientists denounced them, and protest marches were taken out.
Solution:
The sequence ‘cade’ makes a coherent paragraph which talks about evidence-free claims about Indian achievements in science were made in the recent edition of the Indian Science Congress. Though sentences given in all of the options seems to have a relevance to the topic but the option (b) doesn’t well with the rest of the sentences and is the odd-one-out.
Hence, option (b) is the correct answer.
Q3. In this question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out.
The registration of the case has caused much public outrage in Assam.
The FIR against Mr. Gohain, peasant rights activist Akhil Gogoi and journalist Manjit Mahanta relates to speeches at a recent rally that alluded to the possibility of a demand for independence and sovereignty if the Citizenship (Amendment) Bill was pushed through Parliament.
Mr. Gohain and others have obtained interim bail from the Gauhati High Court.
The slapping of sedition charges against noted Assamese scholar Hiren Gohain and two others for remarks made against the proposed citizenship law is a textbook case of misuse of the law relating to sedition.
While the provision, which is couched in broad terms, needs a much narrower definition, the right course is to scrap Section 124A, a relic of the colonial era, altogether.
Solution:
The sequence ‘dbca’ makes a coherent paragraph which informs about registration of sedition charges against noted Assamese scholar and two others. Information given in option (e) doesn’t gel well with the other options which makes a coherent paragraph and is the odd-one-out.
Hence, option (e) is the correct answer.
Q4. In this question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out.
Puducherry will implement a ban from March 1.
So far, 22 States and Union Territories have joined the fight, announcing a ban on single-use plastics such as carry bags, cups, plates, cutlery, straws and thermocol products.
Although the rules were notified in the same year, amended later and given high visibility by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change, not much has been done to take the process forward.
Where firm action has been taken, positive results have followed.
India won global acclaim for its “Beat Plastic Pollution” resolve declared on World Environment Day last year, under which it pledged to eliminate single-use plastic by 2022.
Solution:
The sequence ‘ebad’ makes a coherent paragraph which provides information about India winning global acclaim for its “Beat Plastic Pollution” resolve and steps taken in that regard. But information provided in the option (c) is unrelated to the information provided in the other options which makes a coherent paragraph.
Hence, option (c) is the odd-one-out and is the correct answer.
Q5. In this question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out.
The end of 2018 brought with it some deeply unsettling cases of student suicides.
These cases force us to recognise that youth suicides are ubiquitous, and the educational ecosystem must take the blame for this.
More youths are taking their lives due to the fear of failing in examinations, constant flak from teachers, bullying from peers, family pressure and a loss of a sense of a decent future.
With their job future being so bleak, students are put under constant pressure to perform.
The deaths of 49 students in Navodaya Vidyalaya schools in the last five years, and of three students preparing for the IIT entrance examinations in Kota in a span of four days, brings the issue of youth suicides to the fore again.
Solution:
The sequence ‘aecb’ makes a coherent paragraph which talks about issue of suicides among students in 2018. The information provided in the option (d) doesn’t gel with the other options which successfully makes a coherent and grammatically correct paragraph.
Hence, option (d) is the odd-one-out and is the correct answer.
Q6. This question followed by five options. Among the five options, four options have sentences. There could be an error in any of the four sentences. Choose the option which has a grammatical error otherwise choose the option (E) “All are correct” if the sentences given in the four options are grammatically correct.

If you ask me, Shyamal is quite all right but I can’t tell you much about Shyam.
It wasn’t too long ago that Varun Chakaravarthy was designing building in Chennai after completing a five-year course in architecture.
All shops and other commercial establishments remained closed while public transport was off the roads.
Clashes broke out at many places in the Srinagar city, but a police officer said, the situation remained peaceful.
All are correct
Solution:
There is an error in the sentence given in the option (a).
The words ‘quite’ and ‘all’ can’t be used together. Among the two, only one is used.
(i) Shyamal is quite right.
Or, (ii) Shyamal is all right.
The other sentences are grammatically and contextually correct.
Hence, option (a) is the correct answer.
Q7. This question followed by five options. Among the five options, four options have sentences. There could be an error in any of the four sentences. Choose the option which has a grammatical error otherwise choose the option (E) “All are correct” if the sentences given in the four options are grammatically correct.
However, he did say that it will be held earlier than the normal window of mid-April to May end.
India’s data highlights the risk journalists face even in countries not at war.
They advised him to marry his older son because he had come to marriageable age.
The Indian Army personnel are also frequently used to rescue civilians during natural disasters.
All are correct
Solution:
There is an error in the sentence given in the option (c).
The phrase ‘to marry his older son’ should be replaced with ‘to get his older son married’.
The other sentences are grammatically and contextually correct.
Hence, option (c) is the correct answer.
Q8. This question followed by five options. Among the five options, four options have sentences. There could be an error in any of the four sentences. Choose the option which has a grammatical error otherwise choose the option (E) “All are correct” if the sentences given in the four options are grammatically correct.
Sixteen top hockey nations are participating in the 19-day tournament in the Odisha capital.
Joined by eight other MPs of the TRS, the daughter of K Chandrashekar Rao said the TRS will certainly play a greater role in national politics.
The 57-year-old British national told Special Judge Arvind Kumar that he was not required for custodial interrogation.
The post of Supreme Commander of the Indian Army is held by the President of India.
All are correct
Solution:
All the given sentences are grammatically correct.
Hence, option (e) is the correct answer.
Q9. This question followed by five options. Among the five options, four options have sentences. There could be an error in any of the four sentences. Choose the option which has a grammatical error otherwise choose the option (E) “All are correct” if the sentences given in the four options are grammatically correct.
Out of all the names, singer-composer Anu Malik was one and he recently found support in Sonu Nigam.
Attracting the attention of people, the politician said that he should be listened.
Asserting that regional parties will play a major role in national politics, the Telangana chief minister’s daughter and TRS leader Kalvakunta Kavitha said.
Rahul engages in numerous personal attacks, while Suresh avoids such posts on social media.
All are correct
Solution:
There is an error in the sentence given in the option (b).
There should be a preposition ‘to’ after ‘listened’. In active voice, we always add an object after placing ‘to’ after the verb ‘listen’.
The other sentences are grammatically and contextually correct.
Hence, option (b) is the correct answer.
Q10. This question followed by five options. Among the five options, four options have sentences. There could be an error in any of the four sentences. Choose the option which has a grammatical error otherwise choose the option (E) “All are correct” if the sentences given in the four options are grammatically correct.
Saqib Saleem, geared up for web show after the failure of multi-starrer film ‘Race 3’, said through he received his first negative review for the film.
Prime Minister Narendra Modi tweets far more than Congress president Rahul Gandhi, but Rahul is now getting more engagement per tweet than Modi.
My handwriting has already been taken and there were no original documents with the police to match it with.
Hardly had Radha finished speaking, then the lights went out and there was an uproar in the hall.
All are correct.
Solution:
There is an error in the sentence given in the option (d).
Instead of ‘then’ ‘when’ should be used.
The other sentences are grammatically and contextually correct.
Hence, option (d) is the correct answer.
Directions (11-15): In the
following passage against each number, four words are suggested in bold which
may or may not fit into the sentence contextually. These numbers are printed
below the passage and against each, five options are given. Find out the most
appropriate alternative reflecting the word which doesn’t fit into the blank
appropriately and thus fails to give a contextual meaning to the paragraph. If
no such error is there, mark (E) i.e. “all are correct” as your answer choice.


Q11. (11) Rising costs, drop in income and increasing incidence of indebtedness among small and marginal farmers manifested in a abate of suicides over the years. Experts believe it is the responsibility (12) of the Union government to waive farm loans, but insist that it is only a “stop-gate” arrangement. They argue that until policies are not tweaked in favour of farmers to address their risks (13) related to production, weather-depreciation, price, credit and market, the loan waiver will become a periodical instrument for temporary relief. A large number of small and marginal farmers are distressed (14) as the current system of market institution doubly squeezes them, in input as well as output. In the backdrop of the ongoing debate on farm loan waivers, the NITI Ayog, the government’s policy think tank, recently pointed out that waiving loans is not a lasting answer to the problem of artisan (15) distress as this step only helps a small number of farmers. According to agriculture policy expert and NITI Aayog member Ramesh Chand, the number of farmers, especially the small and marginal who avail themselves of institutional loans, are very few and this is the reason that even after spending huge sums of money on loan waivers not even half the farmers are befitting. A NITI Aayog study had also highlighted the fact that in some States, about three-fourths of the farm loans were being used for consumption instead of meeting agricultural needs.



Rising
Indebtedness
abate
Responsibility
No replacement required
Solution:
Here in the given passage the experts have argued that the loan waiver will only be a temporary relief to the problems of the farmers they have argued that until policies are not improved (a mechanism or system) by making fine adjustments to it there will always be a risk for farmers related to production, weather-disaster, price, credit and market.
Abate- (of something unpleasant or severe) become less intense or widespread
Hence, option (c) is the most suitable answer choice.
Q12. (11) Rising costs, drop in income and increasing incidence of indebtedness among small and marginal farmers manifested in a abate of suicides over the years. Experts believe it is the responsibility (12) of the Union government to waive farm loans, but insist that it is only a “stop-gate” arrangement. They argue that until policies are not tweaked in favour of farmers to address their risks (13) related to production, weather-depreciation, price, credit and market, the loan waiver will become a periodical instrument for temporary relief. A large number of small and marginal farmers are distressed (14) as the current system of market institution doubly squeezes them, in input as well as output. In the backdrop of the ongoing debate on farm loan waivers, the NITI Ayog, the government’s policy think tank, recently pointed out that waiving loans is not a lasting answer to the problem of artisan (15) distress as this step only helps a small number of farmers. According to agriculture policy expert and NITI Aayog member Ramesh Chand, the number of farmers, especially the small and marginal who avail themselves of institutional loans, are very few and this is the reason that even after spending huge sums of money on loan waivers not even half the farmers are befitting. A NITI Aayog study had also highlighted the fact that in some States, about three-fourths of the farm loans were being used for consumption instead of meeting agricultural needs.
waive
stop-gate
tweaked
risks
No replacement required
Solution:
Here in the given passage the experts have argued that the loan waiver will only be a temporary relief to the problems of the farmers they have argued that until policies are not improved (a mechanism or system) by making fine adjustments to it there will always be a risk for farmers related to production, weather-disaster, price, credit and market.
Tweaked- improve (a mechanism or system) by making fine adjustments to it.
Stop-gap- a temporary way of dealing with a problem or satisfying a need.
Hence, option (b) is the most suitable answer choice.
Q13. (11) Rising costs, drop in income and increasing incidence of indebtedness among small and marginal farmers manifested in a abate of suicides over the years. Experts believe it is the responsibility (12) of the Union government to waive farm loans, but insist that it is only a “stop-gate” arrangement. They argue that until policies are not tweaked in favour of farmers to address their risks (13) related to production, weather-depreciation, price, credit and market, the loan waiver will become a periodical instrument for temporary relief. A large number of small and marginal farmers are distressed (14) as the current system of market institution doubly squeezes them, in input as well as output. In the backdrop of the ongoing debate on farm loan waivers, the NITI Ayog, the government’s policy think tank, recently pointed out that waiving loans is not a lasting answer to the problem of artisan (15) distress as this step only helps a small number of farmers. According to agriculture policy expert and NITI Aayog member Ramesh Chand, the number of farmers, especially the small and marginal who avail themselves of institutional loans, are very few and this is the reason that even after spending huge sums of money on loan waivers not even half the farmers are befitting. A NITI Aayog study had also highlighted the fact that in some States, about three-fourths of the farm loans were being used for consumption instead of meeting agricultural needs.
depreciation
periodical
temporary
distressed
No replacement required
Solution:
Here in the given passage the experts have argued that the loan waiver will only be a temporary relief to the problems of the farmers they have argued that until policies are not improved (a mechanism or system) by making fine adjustments to it there will always be a risk for farmers related to production, weather-disaster, price, credit and market.
Distressed- suffering from extreme anxiety, sorrow, or pain.
Depreciation- a reduction in the value of an asset over time, due in particular to wear and tear.
Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Q14. (11) Rising costs, drop in income and increasing incidence of indebtedness among small and marginal farmers manifested in a abate of suicides over the years. Experts believe it is the responsibility (12) of the Union government to waive farm loans, but insist that it is only a “stop-gate” arrangement. They argue that until policies are not tweaked in favour of farmers to address their risks (13) related to production, weather-depreciation, price, credit and market, the loan waiver will become a periodical instrument for temporary relief. A large number of small and marginal farmers are distressed (14) as the current system of market institution doubly squeezes them, in input as well as output. In the backdrop of the ongoing debate on farm loan waivers, the NITI Ayog, the government’s policy think tank, recently pointed out that waiving loans is not a lasting answer to the problem of artisan (15) distress as this step only helps a small number of farmers. According to agriculture policy expert and NITI Aayog member Ramesh Chand, the number of farmers, especially the small and marginal who avail themselves of institutional loans, are very few and this is the reason that even after spending huge sums of money on loan waivers not even half the farmers are befitting. A NITI Aayog study had also highlighted the fact that in some States, about three-fourths of the farm loans were being used for consumption instead of meeting agricultural needs.
squeezes
think
lasting
artisan
No replacement required
Solution:
Here in the given passage the experts have argued that the loan waiver will only be a temporary relief to the problems of the farmers they have argued that until policies are not improved (a mechanism or system) by making fine adjustments to it there will always be a risk for farmers related to production,
Agrarian- relating to cultivated land or the cultivation of land.
Artisan- a worker in a skilled trade, especially one that involves making things by hand. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.
Q15. (11) Rising costs, drop in income and increasing incidence of indebtedness among small and marginal farmers manifested in a abate of suicides over the years. Experts believe it is the responsibility (12) of the Union government to waive farm loans, but insist that it is only a “stop-gate” arrangement. They argue that until policies are not tweaked in favour of farmers to address their risks (13) related to production, weather-depreciation, price, credit and market, the loan waiver will become a periodical instrument for temporary relief. A large number of small and marginal farmers are distressed (14) as the current system of market institution doubly squeezes them, in input as well as output. In the backdrop of the ongoing debate on farm loan waivers, the NITI Ayog, the government’s policy think tank, recently pointed out that waiving loans is not a lasting answer to the problem of artisan (15) distress as this step only helps a small number of farmers. According to agriculture policy expert and NITI Aayog member Ramesh Chand, the number of farmers, especially the small and marginal who avail themselves of institutional loans, are very few and this is the reason that even after spending huge sums of money on loan waivers not even half the farmers are befitting. A NITI Aayog study had also highlighted the fact that in some States, about three-fourths of the farm loans were being used for consumption instead of meeting agricultural needs.
avail
sums
befitting
consumption
No replacement required
Solution:
Here in the given passage the experts have argued that the loan waiver will only be a temporary relief to the problems of the farmers they have argued that until policies are not improved (a mechanism or system) by making fine adjustments to it there will always be a risk for farmers related to production,
Befitting- appropriate to the occasion. Benefitting should be the word that should be used in accordance with the context.
(c) is the most suitable answer choice.
               



You may also like to Read:
  

All the Best BA'ians!!


Print Friendly and PDF