SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 2nd July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 2nd July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.





Q1. The United Nations observe ..... as International Day of Parliamentarism.

30 July
30 June
30 August
30 September
30 January
Solution:
The United Nations observe 30 June as the International Day of Parliamentarism. This day celebrates parliaments and the ways in which parliamentary systems of government improve the day to day lives of people around the world.
Q2. Who among the following have won the Austrian Grand Prix for the second year in a row?
Charles Leclerc
Lewis Hamilton
Valtteri Bottas
Daniel Ricciardo
Max Verstappen
Solution:
Red Bull’s Max Verstappen won the Austrian Grand Prix for the second year in a row while champion Mercedes lost for the first time in this season.
Q3. According to the Swiss National Bank (SNB), India has moved down one place to 74th rank in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks. Which country has topped the rankings?

USA
Norway
United Kingdom
Pakistan
Switzerland
Solution:
According to the Swiss National Bank (SNB), India has moved down one place to 74th rank in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks. U.K. has retained its top position.
Q4. On which day India celebrates the National Doctors’ Day?

1 July
4 July
3 July
2 July
5 July
Solution:
India observe 1st July as the National Doctors’ Day. The day is celebrated to recognize the contributions of physicians to individual lives and communities.
Q5. University Grants Commission has approved a scheme "STRIDE" to boost research culture in India. What does 'D' stands for in "STRIDE"?
Dominating
Dream
Domestic
Developing
Double
Solution:
University Grants Commission has approved a ‘Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy’ to boost research culture in India. It will provide support to research projects that are socially relevant, locally need-based, nationally important and globally significant.
Q6. As per Second Bi-monthly Monetary Policy Statement for 2019-20, the Reserve Bank of India will stop imposing additional charges on Fund transfer through RTGS and NEFT systems from 1st July, 2019. What is the full form of RTGS?
Real time global system
Reverse trade gross settlement
Real time gross system
Reel time gross settlement
Real time gross settlement
Solution:
As per Second Bi-monthly Monetary Policy Statement for 2019-20, the Reserve Bank of India will stop imposing additional charges on Fund transfer through RTGS and NEFT systems from 1st July, 2019. This has been done to provide an impetus to digital funds movement. RTGS stands for 'The real time gross settlement'.
Q7. Which state has declared "Yeoman Butterfly" as its state butterfly?
Assam
Haryana
West Bengal
Tamil Nadu
Manipur
Solution:
Tamil yeoman (Cirrochroa thais) butterfly has been declared the state butterfly of Tamil Nadu. These butterflies are also known as Tamil Maravan, which means warrior, are found mainly in the hilly areas.
Q8. Who among the following will chair the Advisory Committee which has been set up by the UGC to oversee the "STRIDE" scheme?
R Subrahmanyam
D P Singh
Bhushan Patwardhan
Pramod Kumar Das
M Jagadesh Kumar
Solution:
University Grants Commission has approved a ‘Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy’ to boost research culture in India. It will provide support to research projects that are socially relevant, locally need-based, nationally important and globally significant. An Advisory Committee has been set up by the UGC under the chairmanship of Prof Bhushan Patwardhan to oversee the entire scheme.
Q9. As per Second Bi-monthly Monetary Policy Statement for 2019-20, the Reserve Bank of India will stop imposing additional charges from 1st July, 2019 on which of the following services?
NEFT and IMPS
RTGS and NEFT
RTGS
RTGS and IMPS
NEFT
Solution:
As per Second Bi-monthly Monetary Policy Statement for 2019-20, the Reserve Bank of India will stop imposing additional charges on Fund transfer through RTGS and NEFT systems from 1st July, 2019. This has been done to provide an impetus to digital funds movement.
Q10. The United Nations observe ..... as International Asteroid Day.

30 June
26 June
25 June
29 June
12 June
Solution:
The United Nations observe 30 June as International Asteroid Day. The day is celebrated to raise public awareness about the asteroid impact hazard and to inform the public about the crisis communication actions to be taken at the global level in case of a credible near Earth object threat.
Q11. Name the scheme according to which the poor migrant workers will be able to buy subsidised rice and wheat from any ration shop in the country as long as their ration cards are linked to Aadhaar.
Integrated Management of Public Distribution System
Antyodaya Anna Yojana
One Nation One Ration Card
Midday Meal Scheme
National Food Scheme
Solution:
‘One Nation One Ration Card’ scheme will be available across the country from July 1, 2020. The scheme will allow portability of food security benefits according to which the poor migrant workers will be able to buy subsidised rice and wheat from any ration shop in the country as long as their ration cards are linked to Aadhaar.
Q12. Who among the following is the Brand Ambassador of Tribes India?
Priyanka Chopra
Deepika Padukone
MC Mary Kom
Jwala Gutta
PV Sindhu
Solution:
The Minister of State for Tribal Affairs launched the ‘Go Tribal Campaign’ and ‘Tribes India’ for the Tribes of India in New Delhi. Brand Ambassador of Tribes India: MC Mary Kom.
Q13. India will celebrate 1st July as the “Goods & Services Tax DAY”. This year, it is the second anniversary of the implementation of historic tax reform of Goods & Services Tax. Who is the Chairperson of GST Council in India?
Union Commerce Minister
Union Minister of Corporate Affairs
NITI Aayog Chairman
Prime Minister
Union Finance Minister
Solution:
. India will celebrate 1st July as the “Goods & Services Tax DAY”. This year, it is the second anniversary of the implementation of historic tax reform of Goods & Services Tax. Chairperson of GST Council is Union Finance Minister of India.
Q14. Who among the following has took over as the Director-General of the Indian Coast Guard (ICG)?
Karambir Singh
K. Natarajan
Rajendra Singh
Raghuram Jain
Pooran Mishra
Solution:
K. Natarajan took over as the Director-General of the Indian Coast Guard (ICG). He has become the 23rd chief of India’s coastal security force. He took over from Rajendra Singh.
Q15. Who among the following is Minister of State for Tribal Affairs in India?
Smriti Irani
Sushma Swaraj
Mamta Bannerjee
Renuka Singh
Mayawati Singh
Solution:
The Minister of State for Tribal Affairs launched the ‘Go Tribal Campaign’ and ‘Tribes India’ for the Tribes of India in New Delhi. Brand Ambassador of Tribes India is MC Mary Kom and Minister of State for Tribal Affairs is Renuka Singh.
               



You may also like to Read:
              

Print Friendly and PDF