Sentence Improvement For IBPS Clerk Mains – 26th December 2018

English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.

 




Directions (1-15): Which of the following phrases (I), (II), or (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "No correction required" as the answer. 

Q1. The opening of the first office of Indian Ports Global Limited at Iran’s Chabahar and the takeover of operations of the Shahid Beheshti port is been a milestone in India’s regional connectivity and trade game plan.

(I) are milestones in India’s regional connectivity

(II) have been milestones in India’s regional connectivity
(III) had been milestone with India’s regional connectivity
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
Both (I) and (II) are correct.
Q2. Chabahar port opens upon a permanent alternative route for trade with Afghanistan and Central Asia, given the hurdles in the direct route through Pakistan.
(I) opens an permanent alternative route for trade
(II) opening up a permanent alternative route for trade
(III) opens up a permanent alternative route for trade
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (I) and (III) are correct
Only (III) is correct
No correction required
Solution:
Only (III) is correct.
Q3. The decision by India, Afghanistan and Iran to hold an international event in February 2019 to promote Chabahar and to studying ways to make the route more attractive and decrease logistic costs is timely.
(I) to study ways to make the route more attractive
(II) to study ways to making the route more attractive
(III) to study ways to makes the route more attractive
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Only (I) is correct. 'To' will be followed by first form of verb.
Q4. The Chabahar port has received a waiver from the U.S. sanctions on Iran for the moment, but these concessions could be withdrawn any time, giving the constant upheaval in the administration
(I) given the constant upheaval in the administration.
(II) gave the constant upheaval in the administration.
(III) considering the constant upheaval in the administration.
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Both (I) and (III) are correct. Both 'given' and 'considering' here mean taking into account.
Q5. A crucial trilateral meeting of officials from India, Afghanistan and Iran on the strategically-important Chabahar port was held on Monday during which they agreed on the routes for trade and transit corridors between the three countries.
(I) were held on Monday during which they agreed on the routes
(II) being held on Monday during which they agreed on the routes
(III) is held on Monday during which they agreed on the routes
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
No correction required
Q6. The Chabahar Port is consider as a gateway to golden opportunities for trade by India, Iran and Afghanistan with central Asian countries besides ramping up trade among the three countries after Pakistan denied transit access to India.
(I) is considered a gateway to golden opportunities for trade by India
(II) had been consider a gateway to golden opportunities for trade by India
(III) is considering a gateway to golden opportunities for trade by India
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
Only (I) is correct. "is considered a " is more correct. When two things are compared to be equal, "as" is indeed not necessary.
Q7. Elections in Bangladesh are famously a blood sport. During the campaigns virtually every constituency turns into it own bull ring, as party cadres treat rival banners like a matador’s red cape.
(I) every constituency turns into it’s own bull ring
(II) every constituency turns into it as own bull ring
(III) every constituency turns into its own bull ring
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (I) and (III) are correct
Only (III) is correct
No correction required
Solution:
Only (III) is correct. 'Its' shows possession and 'it's' shows 'it is'.
Q8. Last week, a Ministry of Home Affairs (MHA) notification authorising 10 Central agencies to intercept, monitor, and decrypt online communications and data cause a furore in both Parliament and the wider civil society.
(I) causing a furore in both Parliament and the wider civil society.
(II) caused a furore in both Parliament and the wider civil society.
(III) causes a furore in both Parliament and the wider civil society.
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Only (II) is correct. As the sentence is in past tense, 'caused' will be used.
Q9. Surveillance is essential to ensure national security and pre-empt terrorist threats, and it is in the very nature of surveillance that it must take place outside the public eye.
(I) it is in the very natural of surveillance
(II) it is in the very natures of surveillance
(III) it is on the very nature of surveillance
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
No correction required
Q10. We remember Gandhi’s concern if the liberation of Indians from colonial rule, as well as from the dark underside of our own personalities.
(I) despite the liberation of Indians from colonial rule
(II) with the liberation of Indians from colonial rule
(III) about the liberation of Indians from colonial rule
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
Both (II) and (III) are correct. 'concern with/about' means to become involved in something because you are interested in it or because it worries you.
Q11. To properly harness digitisation, we now have the challenge of developing and prioritising institutions of governance to protect users.
(I) To properly harnessing digitisation
(II) To properly harnessed digitisation
(III) To properly harness of digitisation
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
No correction required
Q12. At present, despite having the second highest number of Internet users in the world, India has little to showing as a country in investigatory outcomes, measured regulatory responses or parliamentary processes which safeguard users.
(I) to show as a country in investigatory outcomes
(II) to shows as a country in investigatory outcomes
(III) to show about a country in investigatory outcomes
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (I) and (III) are correct
Only (III) is correct
No correction required
Solution:
Only (I) is correct. 'To' will be followed by first form of verb.
Q13. Farming science should mean never going against nature, but instead observing natural processes carefully to see how these can be harnessed to help the cause of farmers and farming without harming other living beings and the environment.
(I) to see how these can be harness to help
(II) to see how these can be harnessed to helpinhg
(III) to saw how these can be harnessed to help
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
No correction required
Q14. There is enough scope for generating a wide range of other eco-friendly jobs at the level of rural areas and para-urban areas which can be more access to all rural families and help to increase cash income.
(I) which can being more accessible to all rural families
(II) which can be more accessible to all rural families
(III) which can be more availabile to all rural families
Only (I) is correct
Both (II) and (III) are correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Both (II) and (III) are correct
Q15. The problem of rural distress is multi-dimensional and the solution also has to be multi-dimensional. We should try to reach a broad agreement at least on some basic issues so that some important policies and initiatives can be taken up without further delay.
(I) trying to reach a broad agreement at least on some basic issues
(II) try to reached a broad agreement at least on some basic issues
(III) try to reaching a broad agreement at least on some basic issues
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
No correction required

               






   You May also like to Read:


  

     

            

Print Friendly and PDF