Uttarakhand District Cooperative Banks Quantitative Aptitude Quiz For Prelims: 8th March

Dear Aspirants,

Uttarakhand District Cooperative Banks Quantitative Aptitude Quiz For Prelims: 8th March

Quantitative Aptitude Quiz For Uttarakhand District Cooperative Banks Prelims

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.


Directions (1-5): In each of the following questions two equations are given. You have to solve the equations and Give answer – 


Q1. I. 8x² + 6x = 5 
II. 12y² – 22y + 8 = 0

if x < y
if x ≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution:

I. 8x² + 6x – 5 = 0
⇒ 8x² + 10x – 4x – 5 = 0
⇒ (4x + 5) (2x – 1) = 0
⇒ x = ½, –5/4
II. 12y² – 22y + 8 = 0
⇒ 6y² – 11y + 4 = 0
⇒ 6y² – 3y – 8y + 4 = 0
⇒ (2y – 1) (3y – 4) = 0
⇒ y = 1/2, 4/3
y ≥ x

Q2. I. 17x² + 48x = 9 
II. 13y² = 32y – 12

if x < y
if x ≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution:

I. 17x² + 48x – 9 = 0
⇒ 17x² + 51x – 3x – 9 = 0
⇒ (x + 3) (17x – 3) = 0
⇒ x = 3/17, – 3
II. 13y² – 32y + 12 = 0
⇒ 13y² – 26y – 6y + 12 = 0
⇒ (y – 2) (13y – 6) = 0
⇒ y = 2, 6/13
y > x

Q3. I. 8x² + 26x + 15 = 0 
II. 4y² + 24y + 35 = 0

if x < y
if x ≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution:

I. 8x² + 26x + 15 = 0
⇒ 8x² + 20x + 6x + 15 = 0
⇒ 4x (2x + 5) + 3(2x + 5) = 0
⇒ (2x + 5) (4x + 3) = 0
⇒ x = – 5/2, –3/4
II. 4y² + 24y + 35 = 0
⇒ 4y² + 10y + 14y + 35 = 0
⇒ 2y (2y + 5) + 7 (2y + 5) = 0
⇒ (2y + 5) (2y + 7) = 0
⇒ y = –5/2, –7/2
x ≥ y

Q4. I. 6x² + 19x + 15 = 0 
II. 24y² + 11y + 1 = 0

if x < y
if x ≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution:

I. 6x² + 19x + 15 = 0
⇒ 6x² + 9x + 10x + 15 = 0
⇒ (2x + 3) (3x + 5) = 0
⇒ x = –3/2, –5/3
II. 24y² + 11y + 1 = 0
⇒ 24y² + 8y + 3y + 1= 0
⇒ (3y + 1) (8y + 1) = 0
⇒ y = –1/3, –1/8
y > x

Q5. I. 2x² + 11x + 15 = 0 
II. 4y² + 22y + 24 = 0

if x < y
if x ≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution:

I. 2x² + 11x + 15 = 0
⇒ 2x² + 6x + 5x + 15 = 0
⇒ (x + 3) (2x + 5) = 0
⇒ x = – 3, –5/2
II. 4y² + 22y + 24 = 0
⇒ 2y² + 11y + 12 = 0
⇒ 2y² + 8y + 3y + 12 = 0
⇒ (y + 4) (2y + 3) = 0
⇒ y = –4, –3/2
No relation

Directions (6-10): What will come in place of (?) in the following no. series? 


Q6. 121, 144, 190, 259, ? , 466

351
349
374
328
381
Solution:

Q7. 8, 64, 216, 512, 1000, 1728, ?

4096
2744
3375
2197
4913
Solution:

Pattern is
2³, 4³, 6³, 8³, 10³, 12³, 14³
∴ ? = 2744

Q8. 3, 4, 10, 33, 136, 685, ?

3430
4802
5145
4116
5488
Solution:

Pattern is
×1+1, ×2+2, ×3+3, ×4+4, ×5+5, ×6+6
∴ ? = 685 ×6 + 6
? = 4116

Q9. 16, 12, 18, 40.5, 121.5, 455.625, ?

2050.1125
2050.2125
2050.3125
2050.4125
2050.5125
Solution:

Q10. 4, 18, 48, 100, 180, 294, ?

448
424
436
460
412
Solution:

Directions (11-15): The bar graph shows the sales of six different car-manufacturers in 2016 (in thousand units) in India. The pie-chart shows the break-up of sales of Brand Mahindra in 2016 in different states of India. 
Note→ All manufactured cars are sold in these given 7 states. 




Q11. What is the difference between the sales of Mahindra in West Bengal and that in Goa?

5060
6380
6567
6220
6940
Solution:

Q12. By what percent should the sales of brand Mahindra is increased so that its sales volume in Punjab becomes 15000, while the volume of sales in all other state remains the same (approximately)

10%
9%
7%
15%
12%
Solution:

Q13. If in 2017, the total sale of Brand Mahindra increases by 12%, while its sale in Maharashtra is increased by 34% and in M.P. by 22%, what is the approximate sales increase in the rest of the states together?

7000
6500
2180
10,000
12500
Solution:

Q14. Total sale of Audi, Acura and Toyota in 2016 is what percent of the total sales of Mahindra in all states together in that year, 2016. (approximately)

100%
113%
190%
175%
150%
Solution:

Q15. If total sale of all brands together increases by 20% in 2017 and sale of Mahindra in West Bengal increase by 10% keeping percentage distribution of Mahindra in these seven states same as previous then, what is the total sale of all cars in 2017 of all brands except brand Mahindra.

1,75,000
1,50,000
2,00,000
1,00,000
None of these
Solution:

               




You May also like to Read:



            
     
Check the Video Course of Quantitative Aptitude  



Print Friendly and PDF