Vocabulary Questions for IBPS PO Prelims Exam: 17th August 2018

Dear Aspirants, 
Vocabulary Questions for IBPS PO Prelims Exam: 17th August 2018
Vocabulary Questions for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.






Directions (1-8): Choose the word out of five which is not the synonym of the word given in bold in each question. 

 Q1. AGGRANDIZE
acclaim
heighten
abridge
multiply
augment
Solution:
Meaning: embellish; increase the scope, power, or importance of 
Antonym: Abridge

Q2. BEREFT
beggared
happy
fleeced
destitute
divested
Solution:
Meaning: sorrowful through loss or deprivation 
Antonym: Happy
Q3. CONCOMITANT
accidental
coeval
adjuvant
complementary
accessory
Solution:
Meaning: following or accompanying as a consequence 
Antonym: Accidental
Q4. DIAPHANOUS
delicate
pellucid
gauzy
opaque
gossamer
Solution:
Meaning: so thin as to transmit light 
Antonym: Opaque
Q5. ELEGY
panegyric
knell
plaint
threnody
requiem
Solution:
Meaning: a mournful poem; a lament for the dead 
Antonym: Panegyric
Q6. EMOLLIENT
lenitive
hard
demulcent
remedial
balsamic
Solution:
Meaning: a substance with a soothing effect when applied to the skin 
Antonym: Hard
Q7. FOIL
antithesis
complement
abet
defense
setting
Solution:
Meaning: hinder or prevent, as an effort, plan, or desire 
Antonym: Abet
Q8. GRANDILOQUENT
aureate
fustian
oratorical
rhetorical
unadorned
Solution:
Meaning: lofty in style 
Antonym: Unadorned
Directions (9-15): Choose the word out of five which is not the antonym of the word given in bold in each question. 

 Q9. INTERLOCUTOR
audience
listener
interrogator
heeder
auditor
Solution:
Meaning: a person who takes part in a conversation; interrogator
Q10. MAELSTROM
pacify
calm
peace
tranquil
whirlpool
Solution:
Meaning: a powerful circular current of water; whirlpool
Q11. PALLIATE
accuse
camouflage
darken
provoke
intensify
Solution:
Meaning: lessen or to try to lessen the seriousness or extent of; camouflage
Q12. PENURIOUS
rich
wisdom
generous
avaricious
impecunious
Solution:
Meaning: excessively unwilling to spend; avaricious
Q13. PROTEAN
multifaceted
constant
consistent
limited
persistent
Solution:
Meaning: taking on different forms; multifaceted
Q14. STAID
indecorous
fun
somber
willing
excited
Solution:
Meaning: characterized by dignity and propriety; somber
Q15. TRUCULENT
cooperative
gentle
mild
tame
combative
Solution:
Meaning: defiantly aggressive; combative
               


You May also like to Read:




Print Friendly and PDF