Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 23rd March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Union Cabinet has approved the launch of 'Ayushman Bharat' -National Health Protection mission. The Scheme has the benefit cover of ___________________.
(a) 3 lakh rupees per family
(b) 4 lakh rupees per family
(c) 6 lakh rupees per family
(d) 5 lakh rupees per family
(e) 7 lakh rupees per family

S1. Ans.(d)

Sol. The Union Cabinet has approved the launch of 'Ayushman Bharat' -National Health Protection mission. The Scheme has the benefit cover of 5 lakh rupees per family per year. The benefits of the scheme are portable across the country. The scheme will subsume the ongoing centrally sponsored schemes- Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) and senior citizen health insurance scheme (SCHIS).

Q2. German President ______________ will arrive in New Delhi on a five-day visit to India. This will be his first visit to India as the President of Germany.
(a) Joachim Gauck
(b) Horst Seehofer
(c) Frank-Walter Steinmeier
(d) Christian Wulff
(e) Johannes Rau

S2. Ans.(c)
Sol. German President Frank-Walter Steinmeier will arrive in New Delhi on a five-day visit to India. This will be his first visit to India as the President of Germany.

Q3. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved Continuation of Centrally Sponsored Scheme of RUSA - National Higher Education Mission. RUSA stands for _________________.
(a) Rashtriya Uchchatar Sarvshiksha Abhiyan
(b) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
(c) Ramanya Uchchatar Shiksha Abhiyan
(d) Ramanya Uchchatar Sarvshiksha Abhiyan
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Continuation of Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) - National Higher Education Mission.

Q4. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has introduced billing through _____________ in trains to check overcharging by vendors.
(a) Paytm app
(b) BHIM App
(c) PoS Machines
(d) Oxigen App
(e) PayLater App

S4. Ans.(c)
Sol. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has introduced billing through Point of Sale (POS) hand-held machines in trains to check overcharging by vendors.

Q5. Name the Department/Ministry that has been adjudged as Best Design Pavilion at 105th Indian Science Congress.
(a) Department of Atomic Energy
(b) Ministry of Civil Aviation
(c) DRDO
(d) National Highways Authority of India
(e) HAL

S5. Ans.(d)
Sol. The NHAI (National Highways Authority of India) pavilion at 105th Indian Science Congress has been adjudged as Best Design Pavilion. The award was conferred by Dr. Najma Heptulla, Governor of Manipur.

Q6.  The Union Cabinet has recently apprised of an MoU between India and Guyana on cooperation in Renewable Energy. What is the capital city of Guyana?
(a) Georgetown
(b) Manama
(c) Somber
(d) Brasília
(e) Caracas

S6. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently apprised of an MoU between India and Guyana on cooperation in Renewable Energy. Georgetown is the capital city of Guyana.

Q7. _____________ has attained a respected status with the state government declaring it as the official fruit of Kerala.
(a) Pumpkin
(b) Sweet Potato
(c) Jackfruit
(d) Sapodilla
(e) Muskmelon

S7. Ans.(c)
Sol. Jackfruit has attained a respected status with the state government declaring it as the official fruit of Kerala. Kerala has been producing around 30 to 60 crore jackfruits every year.

Q8. Name the airport that has been named the world's best airport for the sixth consecutive year by consultancy firm Skytrax.
(a) Dubai International Airport international Airports
(b) Zürich Airport international Airports
(c) Kuala Lumpur International Airport international Airports
(d) Singapore Changi Airport
(e) Amsterdam Airport Schiphol international Airports

S8. Ans.(d)

Sol. The Singapore Changi Airport has been named the world's best airport for the sixth consecutive year by consultancy firm Skytrax.

Q9. Union Minister of Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated Mormugao Port Trust and Drishti Marine’s ambitious inland ferry services in ________________.
(a) Chennai
(b) Goa
(c) Mumbai
(d) Kochi
(e) Thiruvananthapuram

S9. Ans.(b)
Sol. Union Minister of Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated Mormugao Port Trust and Drishti Marine’s ambitious inland ferry services in Goa.

Q10. NITI Aayog and _____________ have inked Statement of Intent (SoI) to work closely with District Collectors and key officers of ‘Aspirational Districts’ to support their transformation in terms of healthcare, education, and nutrition.
(a) Piramal Foundation
(b) ALERT-INDIA Association
(c) Blind Welfare Council 
(d) Child Nurture and Relief Kashmir 
(e) Diya Foundation

S10. Ans.(a)
Sol. NITI Aayog and Piramal Foundation have inked Statement of Intent (SoI) to work closely with District Collectors and key officers of ‘Aspirational Districts’ to support their transformation in terms of healthcare, education and nutrition.

Q11. Name the state government that has decided to impose a permanent ban on hookah bars in the state instead of issuing temporary orders against them every two months.
(a) Jammu & Kashmir
(b) Uttarakhand
(c) Punjab
(d) Haryana
(e) Rajasthan

S11. Ans.(c)
Sol. The Punjab government decided to impose a permanent ban on hookah bars in the state instead of issuing temporary orders against them every two months. The state cabinet, at a meeting chaired by Chief Minister Amarinder Singh, approved an amendment to the Cigarette and Other Tobacco Products Act (COTPA), 2003 for the prevention and control of diseases caused by the use of tobacco products.

Q12. Name the lender with which the Online Food ordering and delivery platform Swiggy has partnered with to roll out two digital solutions to facilitate the transfer of funds for its delivery partners.
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) SBI
(d) ICICI Bank
(e) Allahabad Bank

S12. Ans.(d)
Sol. Online Food ordering and delivery platform Swiggy has partnered with the country's largest private sector lender ICICI Bank to roll out two digital solutions to facilitate the transfer of funds for its delivery partners.

Q13. Name the oil company that has launched home-delivery of diesel on a pilot basis in Pune and plans to expand doorstep delivery of the fuel to other parts of the country in near future.
(a) HPCL
(b) Indian Oil Corporation
(c) Bharat Petroleum
(d) Reliance Petroleum Ltd
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(b)
Sol. State-owned Indian Oil Corporation (IOC) has launched home-delivery of diesel on a pilot basis in Pune and plans to expand doorstep delivery of the fuel to other parts of the country in near future. This is the first company to have started doorstep delivery after receiving clearance from the Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO).

Q14. Famous Mathematician Robert Langlands won the prestigious Abel Prize for developing a programme connecting representation theory to number theory. He is from which country?
(a) Canada
(b) Russia
(c) USA
(d) France
(e) Scotland

S14. Ans.(a)
Sol. Canadian mathematician Robert Langlands won the prestigious Abel Prize for developing a programme connecting representation theory to number theory. The programme has enlisted hundreds of the world’s best mathematicians over the last 50 years.

Q15. Veteran journalist and columnist for Newsday Les Payne has passed away. He was winner of ____________.
(a) Albert Londres Prize
(b) European Initiative Prize
(c) British journalism awards
(d) Sportscasting awards
(e) Pulitzer Prize

S15. Ans.(e)
Sol. Les Payne, a Pulitzer Prize-winning journalist and columnist for Newsday who fiercely championed racial equality has passed away.





You may also like to Read:
           





Print Friendly and PDF