Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 2nd July 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 02nd July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. NITI Aayog and ___________ have signed a Statement of Intent (SOI) to work together towards implementing a Proof-of-Concept (“PoC”) application using Blockchain Technology for fertilizer subsidy management. 
(a) National Fertilizers
(b) Chambal Fertilizers
(c) Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited
(d) Hindalco Fertilizer Industries
(e) Gujarat State Fertilizers and Chemicals
S1. Ans.(c)
Sol. NITI Aayog and Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC) have signed a Statement of Intent (SOI) to work together towards implementing a Proof-of-Concept (“PoC”) application using Blockchain Technology for fertiliser subsidy management.

Q2. NITI Aayog launched the first Delta ranking, incremental progress, for the Aspirational Districts in the country. According to ranking, _____________ district of Gujarat improved 19.8 points to rank first. 
(a) Kheda
(b) Panchmahal
(c) Dang
(d) Dahod
(e) Kutch
S2. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog launched the first Delta ranking, incremental progress, for the Aspirational Districts in the country. The ranking is based on self-reported data of districts between March 31 to May 31, 2018, across five developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion and Skill Development and Basic Infrastructure. According to ranking, Dahod district of Gujarat improved 19.8 points to rank first.

Q3. In which of the following city, decks have been cleared to set up a consulate of the United Arab Emirates?
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Panaji
(e) Guwahati
S3. Ans.(a)
Sol. Decks have been cleared for setting up a consulate of United Arab Emirates with Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao giving his nod for it after discussions with UAE Foreign Minister Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Q4. In a first-of-its-kind transaction, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has approved a proposal allowing Life Insurance Corporation (LIC) to acquire a majority stake in ______________.
(a) Kotal Mahindra Bank
(b) Sarala Bank
(c) HDFC Bank
(d) IDBI Bank
(e) Karnataka Bank
S4. Ans.(d)
Sol. In a first-of-its-kind transaction, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has approved a proposal allowing Life Insurance Corporation (LIC) to acquire a majority stake in the IDBI bank. Under the proposal, the public sector life insurance behemoth can raise its stake in the public sector bank to 51%, injecting Rs10,000-13,000 crore in the debt-ridden lender.

Q5. Mumbai's _____________ has been inscribed as the 37th UNESCO World Heritage Site, recently.
(a) Colaba Causeway
(b) Elephanta caves
(c) Victorian and Art Deco Ensembles
(d) Prince of Wales Museum
(e) Global Pagoda
S5. Ans.(c)
Sol.  Mumbai's Victorian and Art Deco Ensembles has been inscribed as a UNESCO World Heritage Site. This was announced at the Unesco world heritage committee meeting in Bahrain.

Q6. The ninth and final meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India Relations concluded recently in _____________.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Bengaluru
(e) Kathmandu
S6. Ans.(e)
Sol. The ninth and final meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India Relations concluded in Kathmandu, Nepal. The Representatives from Nepal and India deliberated upon various bilateral issues including 1950 Peace and Friendship treaty, trade, transit and border during the two-day meeting.

Q7. The Government of India has announced to commemorate Goods and Services Tax Day on _____________.
(a) 30 June
(b) 1 July
(c) 1 June
(d) 11 July
(e) 15 July
S7. Ans.(b)
Sol. The Government of India has announced that 1st of July shall be commemorated as ‘GST Day’. Union Minister for Railways, Coal, Finance & Corporate Affairs  Shri Piyush Goyal will preside over as the Chief Guest of the event and Minister of State for Finance, Shri Shiv Pratap Shukla will be the Guest of Honour. The government of India is celebrating the 1st Anniversary of the Goods and Services Tax (GST) coming into force on 1st July 2017.

Q8. Name the person who was elected the president of the International Kabaddi Federation (IKF) for the next four years.
(a) Mahesh Sarkar
(b) Prakash Mathur
(c) Javed Rana
(d) Janardan Singh Gehlot
(e) Gajendra Singh
S8. Ans.(d)
Sol. Janardan Singh Gehlot was elected the president of the International Kabaddi Federation (IKF) for the next four years, it was announced after the Annual General Congress (AGC) of the federation, conducted in Dubai, the UAE.

Q9. J P Nadda, Union Minister for Health and Family Welfare presented the PMSMA 'IPledgefor9' Achievers and MMR Reduction Awards. PMSMA stands for ______________.
(a) Pradhan Mantri Sukanya Matritva Abhiyan
(b) Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan
(c) Pradhan Mantri Surakshit Mati Abhiyan
(d) Pradhan Mantri Matra Seva Abhiyan
(e) None of the given options is true
S9. Ans.(b)
Sol. J P Nadda, Union Minister for Health and Family Welfare presented the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA) 'IPledgefor9' Achievers and MMR Reduction Awards. The ‘IPledgefor9' Achievers Awards were given to individuals and teams of doctors from the private sector and States for their remarkable services, outstanding support of institutions and commitment in achieving the mission’s objectives of safe motherhood to every woman in India.

Q10. Where is the headquarters of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Chennai
(e) Bengaluru
S10. Ans.(c)
Sol. IRDAI stands for Insurance Regulatory and Development Authority of India. Headquarters of IRDAI is in Hyderabad. Subhash Chandra Khuntia is Chairman of IRDAI.

Q11. Name the city that has topped the list of "smart cities" in the Middle East and Africa, as per a report by McKinsey Global Institute titled "Smart Cities: Digital Solutions for a More Livable Future".
(a) Dubai
(b) Doha
(c) Baku
(d) Sharjah
(e) Abu Dhabi
S11. Ans.(e)
Sol. Abu Dhabi, capital of the United Arab Emirates (UAE), has topped the list of "smart cities" in the Middle East and Africa, according to the Abu Dhabi's Department of Culture and Tourism. Covering 50 international cities, a report by McKinsey Global Institute titled "Smart Cities: Digital Solutions for a More Livable Future" views how cities all over the world use technology to improve the quality of life. With a rating of 18.4, Abu Dhabi ranked the first in the region ahead of Dubai, which was placed the second with a rating of 17.3.

Q12. As per the Brookings Report, which of the following country has replaced India to become World's Largest Poor Population?
(a) Nigeria
(b) Liberia
(c) Republic of Congo
(d) Rwanda
(e) Lesotho
S12. Ans.(a)
Sol. With the persistent decline in poverty, India is no longer a nation having the largest number of poor people in the world, according to a study published by the US-based think tank, Brookings. The study, titled 'The start of a new poverty narrative' and published in the Brookings' blog, is authored by Homi Kharas, Kristofer Hamel and Martin Hofer. According to the study, Nigeria has already overtaken India as the country with the largest number of extreme poor in early 2018, and the Democratic Republic of the Congo could soon take over the number 2 spot.

Q13. Asia's first arbitration centre specialized in intellectual property is slated to open in _______ in September 2018 to resolve the growing number of disputes in the region.
(a) Hong Kong
(b) Shanghai
(c) Tokyo
(d) Beijing
(e) New Delhi
S13. Ans.(c)
Sol. Asia's first arbitration centre specialised in intellectual property is slated to open in Tokyo in September 2018 to resolve the growing number of disputes in the region. The International Arbitration Centre in Tokyo (IACT) is set to have around a dozen arbitrators from around the world, who would try to resolve disputes within a period of one year.

Q14. Which of the following state government has announced a new scheme called 'Kanya Van Samruddhi Yojana', wherein farmer’s families where girl children are born will be given saplings for plantation?
(a) Kerala
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
(e) Maharashtra
S14. Ans.(e)
Sol. The Maharashtra government announced a new scheme called 'Kanya Van Samruddhi Yojana', wherein farmers families where girl children are born will be given saplings for plantation. The scheme is aimed at empowering women and promoting tree plantation. The scheme was approved in the cabinet meeting chaired by Chief Minister Devendra Fadnavis.

Q15. The Tata Steel board gave the green flag to the joint venture with steel giant Thyssenkrup. Thyssenkrup is a ___________ based company.
(a) South Africa
(b) Germany
(c) France
(d) The UAE
(e) Greece
S15. Ans.(b)
Sol. The Tata Steel board gave the green flag to the joint venture with German steel giant Thyssenkrup. The Thyssenkrup supervisory board also approved the collaboration with the Indian steel manufacturer. This deal will see both steel majors combine their European businesses to form a 50:50 joint venture. The resultant entity, which will be called Thyssenkrup Tata Steel BV, will be the second-largest steelmaker in European steel sector after Lakshmi Mittal's ArcelorMittal.





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments