Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 31st August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 30th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 31st August 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. The third edition of World’s Biggest Open Innovation Model - Smart India Hackathon 2019 - was launched by the Union Minister for Human Resource Development, Prakash Javadekar in ___________.
Mumbai
Pune
New Delhi
Gwalior
Guwahati
Solution:
The third edition of World’s Biggest Open Innovation Model - Smart India Hackathon 2019 - was launched by the Union Minister for Human Resource Development, Prakash Javadekar in New Delhi. MHRD, AICTE, Persistent Systems and i4c have joined hands to make a hat trick with their highly popular and innovative Smart India Hackathon initiative (SIH).

Q2. The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to ______________.
7.1%
7.4%
7.2%
7.0%
7.3%
Solution:
The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to 7.4% from 6.7% in the previous year.

Q3. As per the recent announcement by K Sivan, Chairman ISRO, the Research Organisation will outsource the production of the PSLVs and SSLVs to private Industries. PSLV stands for?
Pyroclastic Satellite Launch Vehicles
Pressure Solar Launch Vehicles
Prevented Solar Launch Vehicles
Polar Satellite Launch Vehicles
None of the given theme is true
Solution:
The Indian Space Research Organisation (ISRO) will outsource the production of the Polar Satellite Launch Vehicles (PSLVs) and Small Satellite Launch Vehicles (SSLVs) to private Industries. The Indian Space agency Chairman K Sivan informed that private industries will play a major role in capacity building.

Q4. Swapna Barman created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold in Indonesia, a feat she achieved despite a toothache. The women's outdoor heptathlon consists of how many events?
3
5
9
6
7
Solution:
Swapna Barman created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold in Indonesia, a feat she achieved despite a toothache. The women's outdoor heptathlon consists of the 7 events, with the first 4 contested on the first day, and the remaining 3 on day two- 1. 100 metres hurdles 2. High jump 3. Shot put 4. 200 metres 5. Long jump 6. Javelin throw 7. 800 metres.

Q5. Arpinder Singh ended India's long wait for a gold in triple jump at the Asian Games with an effort of 16.77m. India's last Asian Games gold medal in men's triple jump had come in _________ from Mohinder Singh Gill.
1945
1967
1970
1987
1991
Solution:
Arpinder Singh ended India's 48-year long wait for a gold in triple jump at the Asian Games with an effort of 16.77m. India's last Asian Games gold medal in men's triple jump had come in 1970 from Mohinder Singh Gill.

Q6. What was the theme for 4th BIMSTEC Summit that was held in Kathmandu, Nepal?
Sustainable growth for Bay of Bengal region
Towards a peaceful, prosperous and sustainable Bay of Bengal region
Economic Reformation for Bay of Bengal region
None of the given theme is true
Cooperation for growing Bay of Bengal region
Solution:
The 4th BIMSTEC Summit began in Kathmandu, Nepal. The two-day Summit will be held with the main focus on countering terrorism, enhancing regional connectivity and boosting trade. The theme of the summit is 'Towards a peaceful, prosperous and sustainable Bay of Bengal region'.

Q7. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme 'O-SMART’. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of ____________.
Rs 1505 crore
Rs 1724 crore
Rs 2134 crore
Rs 1623 crore
Rs 2457 crore
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme ‘Ocean Services, Technology, Observations, Resources Modelling and Science (O-SMART)’. The scheme encompasses a total of 16 sub-projects addressing ocean development activities such as Services, Technology, Resources, Observations and Science. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of Rs 1623 crore.

Q8. The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in _____________ by expanding irrigation networks and system efficiency.
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.

Q9. The Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology, and IEA signed an MoU on Enhancing Innovation for Clean Energy Transition. What does 'E' stands for in IEA?
Economy
Efficiency
Energy
Export
Emergency
Solution:
The Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology, and the International Energy Agency (IEA) signed an MoU on Enhancing Innovation for Clean Energy Transition.

Q10. Google announced Project named ____________ at its 4th edition of Google for India Event held in New Delhi to enable Indian publishers of regional languages to publish their content online, without facing the trouble of selling printed copies.
Sulekha
Parvlekha
Sarvlekha
Navlekha
Harlekha
Solution:
Google announced Project Navlekha at its 4th edition of Google for India Event held in New Delhi. Project Navlekha has been launched to enable Indian publishers of regional languages to publish their content online, without facing the trouble of selling printed copies.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF