English Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 6th September 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 6th September 2018

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.





Directions (1-5): In each of the following sentence, there is a blank space. Below the sentence, there are five options and the blank is to be filled with the word given below to make the sentence correct. Fill up the sentence with the correct word. 

Q1. As I studied more about threatened species, I was ___________ at their dwindling numbers. I am planning to do projects on the Nilgiri Tahr, Lion Tailed Macaque and Great Hornbill

told
warn
alarmed
asked
alerting
Solution:
'alarmed' makes both grammatical and contextual sense. Other options are grammatically incorrect.

Q2. Ola owes a lot of its success to knowing when an Uber-like model was going to become popular in India, and __________ as much market share as early as possible.
creating
attracted
falling
formed
grabbing
Solution:
'grabbing' is the correct alternative as attracting market is to grab it. 'attracted' is grammatically incorrect as the tense which is followed by the context is continuous.

Q3. The artists ___________ money to buy the land, and sold batiks, terracotta, ceramics and copper reliefs to make money. They worked on craft for fixed hours each day, thus funding their search for a new idiom for Indian modernism in the South.
collects
pooled
forms
drained
soaked
Solution:
'pooled' means collected. Other options either don't make contextual sense or grammtical sense.

Q4. If Madras was the home of India’s oldest art school, Bangalore’s ___________ was that it had no single strong art institution.
advantage
merits
profitable
break-even
fortunate
Solution:
'advantage' as here we talk about the Bangalore's advantage in relation to the India's oldest school in Madras.

Q5. In the second Test of the ongoing England series, India took a ___________ by playing two spinners in R. Ashwin and Kuldeep Yadav. The move backfired, as conditions heavily favoured seam bowling, resulting in a thumping innings victory for England.
term
turn
bet
gamble
tactic
Solution:
'gamble' as 'take a gamble' is a phrase which means to try something risky.

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If there is no error in the given sentence, mark option (e) as your answer .i.e. "No error". 



Q6. My parents were disappointed when I discontinue(A)/ my studies to take up films. I did complete a diploma(B)/, but, even today if I say I want to go back to studies(C)/, I think my parents will be the happiest people on earth(D)/. No error(E)

A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'discontinue' with 'discontinued' as the sentence is in past tense.

Q7. We are working on ways to investing in teacher(A)/ training through workshops(B)/, and are in talks with brands like(C)/ Yamaha to offer such opportunities(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'investing' with 'invest' because as per the context, 'to' will be followed by the first form of verb only.

Q8. In the end, the Indians struck four goals in the(A)/ final quarter for a 5-0 win, but it was(B)/ far of the dominant form the team had displayed(C)/ so far in the tournament(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'of' with 'from'. Use of correct preposition.

Q9. The facelifted Range Rover Sport has a trickier(A)/ job justifying its existence than it did a(B)/ few years ago, but the good news is there are still(C)/ plenty of reasons for you to love it(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q10. The third screen is the digital instrument cluster(A)/ and it too is much brighter and of a higher resolution this time(B)/. But for all its visual modernity, it’s a shame(C)/ JLR didn’t integrated Apple CarPlay and Android Auto(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'integrated' with 'integrate' as 'did' will be followed by the first form of the verb.

Directions (11-15): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the given idiom/phrase. 

Q11. A wee bit

Much more
Nothing
A little
Belittle
Abundant
Solution:
Meaning: By a very small amount or to a very small degree

Q12. In the nick of time
Fortunately
Unfortunately
Completely
Suddenly
Just at the last moment
Solution:
Meaning: Just before the last moment when something can be changed or something bad will happen

Q13. Harp on the same string
Keep repeating the same action
Dwell on the same subject
Trust blindly
Remain silent
To be very talkative
Solution:
Meaning: To dwell tediously and repeatedly upon a single subject or topic, especially in complaint. Likened to playing the same note over and over again on a harp.

Q14. In high spirits
About to die
To have hangover
Very happy
Very sad
Very successful
Solution:
Meaning: Happy, excited and energetic

Q15. To Call names
To abuse
To run
To defame
To rename
To praise
Solution:
Meaning: To abuse

               





Print Friendly and PDF