English Quiz for NIACL Assistant Exam: 3rd September 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for NIACL Assistant Exam: 30th August 2018


English Quiz for NIACL Assistant Exam

NIACL is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL Assistant exam.





Directions (1-5):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q1. At a time of fierce questioning across the arts, the friendship with Karnad ____________ Vasudev to read modern Kannada literature widely, forging creative collaborations in illustration, theatre and film that would become a __________ of his work.
pressurised; copyright
compulsion; trademark
compelled; hallmark
asked; sigh
coerced; register
Solution:
'compelled' here means pushed towards something. The Karnad compelled Vasudev to read further the modern Kannada literature after the fierce questioning in arts.
'hallmark' here refers to the sign of the standard of purity of the work associated with the literature.

Q2. Thereafter, the work will tour four major cities in the U.S., allowing both international audiences and the Indian ____________, the possibility to ____________ the relevance of the story of Sita in the world around, and within.
origin; associate
culture; unite
literature; make
era; assume
diaspora; recognise
Solution:
'diaspora' means people who have spread or been dispersed from their homeland.
'recognise' as the work will tour the major cities of the U.S. allowing the international audience and Indian diaspora the possibility to know or recognise the relevance of the story of Sita all around the world.

Q3. India remains the world’s __________ growing large economy. But it needs to grow even faster to ________ job creation. The focus must be on sorting out vital economic indicators that are far from perfect.
fastest; spur
farthest; allow
faster; create
fast; form
foremost; accelerated
Solution:
'fastest' is the best suited alternative here.
'spur' means a thing that prompts or encourages someone.

Q4. Given the constitutional bar on any such inquiry, it will be unwise to ___________ the claim that the present __________ has been made “as per the advice” of the Chief Minister.
ask; charted
question; arrangement
doubt; amends
suspect; constitution
interrogate; modeling
Solution:
'question' refers to doubt something.
'arrangement' as it will be unwise to doubt the present arrangement of the constitution which has been made as per the advice of the Chief Minister.

Q5. I see women becoming more open, with greater __________ to express themselves, to demand more, to ask for their ________.
caliber; duties
capability; help
enthusiasm; command
ability; rights
power; fight
Solution:
'ability' refers to the talent, skill, or proficiency in a particular area.
'rights' refers to the moral or legal entitlement to have or do something.

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If there is no error in the given sentence, mark option (e) as your answer .i.e. "No error". 

Q6. Time seems to run at a different pace of(A)/ Elza Soares. The Brazilian samba legend is 81 but on the eve of(B)/ a Rio de Janeiro concert for her recent(C)/ album Deus e Mulher (God is a woman), you wouldn’t think so(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'of' with 'for'. Use of correct preposition.

Q7. I intend to continue working with the fabric to(A)/ create awareness, and hope to produce more collections(B)/ of well-finished pieces that people will fall in(C)/ love with, and not merely buy because it comes with a handloom tag(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q8. Stepping into compact store(A)/ at Jxtapose, one is met with(B)/ the subjective pleasant smell(C)/ of leather and dyes(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'subjective' with 'subjectively'. There should be use of an adverb rather than an adjective as per the context. 'subjectively' means in a subjective manner.

Q9. Despite the event actually ranking below the continental(A)/ and world level events, the Indian men’s team has failed to(B)/ breach the final barrier against a formidable Australia(C)/ that has dominate every edition since inception(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'dominate' with 'dominated'. 'has' will be followed by the third form of the verb as per the grammatical rule.

Q10. Any practice aimed to improving yourself must(A)/ reflect the constant flux of(B)/ daily life. Each day, your body, mood, schedule(C)/, environment, and so on, will differ(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'to improving' with 'at improving'. Use of correct preposition. Moreover, 'to' will not be followed by the continuous form of tense.

Directions (11-15): Choose the word out of five given alternatives in each of the question which is not the antonym of the given word in bold. 

Q11. PEREMPTORY
easy-going
imperial
laid-back
lenient
moderate
Solution:
Meaning: putting an end to all debate or action; imperial

Q12. PORTENT
doom
auspiciousness
expectation
foreboding
destruction
Solution:
Meaning: a sign of something about to happen; foreboding

Q13. TREPIDATION
apprehension
assurance
beauty
composure
contentment
Solution:
Meaning: a feeling of alarm or dread; apprehension

Q14. WILLFUL
contumacious
flexible
involuntary
yielding
unwilling
Solution:
Meaning: done by design; contumacious

Q15. VICISSITUDE
uniformity
stability
stagnation
similarity
novelty
Solution:
Meaning: a variation in circumstances or fortune; novelty

               


Print Friendly and PDF