Error Detection for IBPS Clerk Prelims Exam: 21st September 2018

  

IBPS Clerk Prelims is on its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk exam.




Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error, mark option (e) as your answer. 

Q1. In less then seven years, (A) / by 2025, machines are projected to overtake humans in workplace (B) / task hours in 12 key industry sectors, according to (C) / a ‘Future of Jobs’ report by the World Economic Forum (WEF). (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘In less than seven years, by 2025, machines are projected to overtake humans in workplace..’ is the correct way of writing the given sentence.

Q2. “Workforce transformations are (A) / no longer an aspect of (B) / the distinct future,” said Klaus Schwab (C) / in the preface to the report. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘Workforce transformations are no longer an aspect of the distant future, said Klaus Schwab...’ is the correct sentence.

Q3. This might not have been surprising, since (A) / for many scholars Pakistan’s past, present and future has been (B) / sufficiently determined by and entangled (C) / with the military, or its numerous clandestine acts. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
“Pakistan’s past, present and future” is a plural phrase and hence would take helping verb ‘have’ instead of ‘has’. Hence (b) is the correct answer.

Q4. Maharashtra, despite several achievements in healthcare, (A) / does not have enough opportunities (B) for Ayurveda or homoeopathy professionals in the (C) government healthcare delivery systems. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the given sentence.

Q5. The study was conceptualised in (A) / the state and district levels with (B) / data collected from every (C) / nook and corner of the country. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘The study was conceptualised at the state and district levels with data collected from every nook and corner of the country’ is the correct sentence.

Q6. In 2018, humans performed an average (A) / of 71% of total task hours across 12 industries, (B) / spanning manufacturing, services and high tech, (C) / which are projected to fall to 48%. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
In the given sentence, the subject is ‘average’, which is a singular noun. Therefore, it will take the helping verb ‘is’ with it. Hence, ‘In 2018, humans performed an average of 71% of total task hours across 12 industries, spanning manufacturing, services and high tech, which is projected to fall to 48%’ is the correct statement.

Q7. While, perhaps one cannot take out both the military, or Islam, (A) / from an understanding of what constitutes Pakistan, (B) / this overwhelming focus on both, compromised (C) / the growth of social science in developing in a more meaningful manner. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘While, perhaps one cannot take out either/both the military, or/and Islam, from an understanding of what constitutes Pakistan, this overwhelming focus on both, compromised the growth of social science in developing in a more meaningful manner’ is the correct statement.

Q8. Further, informal discussions with BAMS (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery) and (A) / BHMS (Bachelor of Homoeopathic Medicine and Surgery) professionals from (B) / the state have helped understand (C) / their professional concerns and priorities. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘help’ is a transitive verb which means it takes a direct object with it which is missing in the given statement. Hence, ‘Further, informal discussions with BAMS (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery) and BHMS (Bachelor of Homoeopathic Medicine and Surgery) professionals from the state have helped us understand their professional concerns and priorities’ is the correct statement.

Q9. Mahatama Gandhi repeatedly opposed the idea of (A) / expropriating wealth or property from the rich, (B) / yet, for him, wealth did not (C) / “belong” with the rich owner. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘Mahatama Gandhi repeatedly opposed the idea of expropriating wealth or property from the rich, yet, for him, wealth did not “belong” to the rich owner’ is the correct statement.

Q10. The intentions of the resolution was to give (A) / equal status to BAMS and MBBS (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery) graduates (B) / in terms of work and opportunities (C) / for promotion in the health department. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘The intention of the resolution was to give equal status to BAMS and MBBS (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery) graduates in terms of work and opportunities for promotion in the health department’ is the correct statement.

Q11. If the wealthy and the (A) / educated wish, they can change (B) / the face of the city of (C) Ahmedabad in less than 5 years. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The given statement is error free.

Q12. Broadly speaking, going by (A) / the global trends, almost 54% of (B) / Indian workers in the manufacturing (C) sector would need reskill by 2022. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘Broadly speaking, going by the global trends, almost 54% of Indian workers in the manufacturing sector would need reskilling by 2022’ is the correct statement.

Q13. The announcement followed a warning by (A) / an American businessman group that a “downward spiral” in their conflict (B) / appeared certain following Mr. Trump’s (C) / penalties on $200 billion of Chinese goods. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘The announcement followed a warning by an American business group that a “downward spiral” in their conflict appeared certain following Mr. Trump’s penalties on $200 billion of Chinese goods’ should be the correct statement here.

Q14. The Trump administration announced that the (A) / tariffs on some 5,000 Chinese-made goods (B) / will start by 10 percent, beginning Monday. (C) / They are to rise to 25 per cent by January 1. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The given statement talks about the “start” of the tariffs, and something starts from/at some level/unit. Hence, ‘The Trump administration announced that the tariffs on some 5,000 Chinese-made goods will start at 10 percent, beginning Monday. They are to rise to 25 per cent by January 1’ is the correct statement.

Q15. “The downward spiral that we have (A) / previously warned about now (B) / seems certain to materialize,” (C) / William Zarit, said in a statement. (D) / No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The given statement talks about a warning that was given in the past. Hence, the correct way of writing it is – ‘The downward spiral that we had previously warned about....’

               


                            
  


Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com

                  

Print Friendly and PDF