Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th September 2018

Dear Aspirants,

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th September 2018

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.


Directions (1-8): Choose the word which is not the synonym of the given word in bold in each question. 

Q1. APPOSITE
Apropos
Relative
Impertinent
Germane
Relevant
Solution:
Apposite: apt in the circumstances or in relation to something. Impertinent: not pertinent to a particular matter; irrelevant.

Q2. RUMINATE
Cogitate
Deliberate
Mull
Overlook
Ponder
Solution:
Ruminate: think deeply about something. Antonym: Overlook - ignore or disregard (something, especially a fault or offence).

Q3. SACRILEGE
Blasphemy
Defilement
Impiety
Profanation
Adoration
Solution:
Sacrilege: violation or misuse of what is regarded as sacred. Adoration: worship; veneration.

Q4. DRUDGERY
 Relaxation
Fatigue
Struggle
Travail
Moil
Solution:
Drudgery: hard menial or dull work. Antonym: Relaxation.

Q5. VIVACIOUS
Ebullient
Frisky
Impish
Jaunty
Lackadaisical
Solution:
Vivacious: (especially of a woman) attractively lively and animated. Lackadaisical: lacking enthusiasm and determination; carelessly lazy.

Q6. BESMIRCH
Begrime
Purify
Disdain
Gaum
Smudge
Solution:
Besmirch: make (something) dirty or discoloured. Antonym: Purify

Q7. INNATE
Inbred
Immanent
Peculiar
Extraneous
Fundamental
Solution:
Innate: inborn; natural. Extraneous: irrelevant or unrelated to the subject being dealt with.

Q8. TRANQUIL
Placid
Quiescent
Serene
Arcadian
Boisterous
Solution:
Tranquil: free from disturbance; calm. Boisterous: noisy, energetic, and cheerful.

Directions (9-15): Choose the word which is not the antonym of the given word in bold in each question. 

Q9. COVETOUS
Munificent
Avaricious
Temperate
Sated
Liberal
Solution:
Covetous: having or showing a great desire to possess something belonging to someone else. Avaricious: having or showing an extreme greed for wealth or material gain.

Q10. MASQUERADE
Bluntness
Candor
Directness
Candidness
Pretense
Solution:
Masquerade: a false show or pretence.

Q11. BOORISH
Sophisticated
Smooth
Pleasant
Churlish
Refined
Solution:
Boorish: rough and bad-mannered; coarse. Churlish: rude in a mean-spirited and surly way.

Q12. BOGUS
Imitative
Legitimate
Genuine
Valuable
Authentic
Solution:
Bogus: not genuine or true (used in a disapproving manner when deception has been attempted). Imitative: copying or following a model or example.

Q13. OBVIATE
Abet
Nurture
Encourage
Preclude
Unclog
Solution:
Obviate: remove (a need or difficulty). Preclude: prevent from happening; make impossible.

Q14. ABSOLVE
Arraign
Impeach
Indict
Vindicate
Convict
Solution:
Absolve: declare (someone) free from guilt, obligation, or punishment. Vindicate: show or prove to be right, reasonable, or justified.

Q15. RENEGADE
Adherent
Apostate
Fanatic
Partison
Zealot
Solution:
Renegade: a person who deserts and betrays an organization, country, or set of principles. Apostate: a person who renounces a religious or political belief or principle.

               





You May also like to Read:
                            

                  

Print Friendly and PDF

No comments