English Cloze Test Quiz For IBPS Clerk Prelims: 6th October


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.




Directions(1-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning.

The Reserve Bank of India (RBI) has decided to ___1___ Rs. 36,000 through open market purchase of bonds in October as liquidity has tightened ___2___ to an uptick in loan demand in the festive season.“Based ___3___ an assessment of the durable liquidity needs going forward and the seasonal growth in currency in circulation ___4___ in build-up to the festive season, RBI has decided to conduct purchase of Government securities under Open Market Operations (OMOs) for an ___5___ amount of Rs. 360 billion in the month of October, 2018,” RBI said adding that the auctions would be ___6___ during the second, third and fourth week of October. Last week, RBI had reassured the financial markets that it stands ready to ___7___ the liquidity requirements of the system. “The OMO amount stated above is indicative and RBI retains the ___8___ to change it, depending on the evolving liquidity and market conditions,” the central bank said. Market participants said more liquidity infusion is required to ___9___ the cash deficit. “While the recent event-based squeeze ___10___ money market liquidity has been in focus, overall liquidity was ___11___ to remain tight in FY2019, especially given the FOREX reserves depletion,” Kotak Securities said in a note to its clients. “We ___12___ the RBI to do OMO purchase of around Rs. 1.5-2.0 trillion to alleviate the stress. However, it is unlikely to completely offset the liquidity tightness ___13___ that the short-term rates would still likely remain elevated,” the note added. The yield on 10-year benchmark government bonds fell three basis points to end the day at 7.99%. Kotak Securities has ___14___ its call that benchmark 10-year yield will be in a broad range ___15___ 7.75-8.25% for the second half of the current financial year. 

Q1.
propagate
induce
loan
infuse
None of these

Solution:
Infuse, in monetary terms, means adding money into something (company/organisation, business etc) to make it stronger and better. Hence, option (d) is the correct answer choice here.

Q2.
owing
up
somewhat
because
None of these

Solution:
The phrase ‘owing to’ means ‘because of’. Hence, in the given question, option (a) fits-in grammatically as well as contextually.

Q3.
to
from
on
as
None of these

Solution:
The passage says that the RBI has decided to conduct purchase of Government securities under Open Market Operations (OMOs) as per the assessment of durable liquidity needs going forward and other things.

Hence, here the correct answer choice is ‘on’ because in such a sentence, ‘based’ is always followed by ‘on’.

Q4.
observed
and
performed
released
None of these

Solution:
The given part of the passage talks about the reasons behind RBI deciding to purchase government securities under the OMOs and ‘observed’ fits-in most appropriately here among all other options.

Q5.
uptick
aggregate
asset
huge
None of these

Solution:
Aggregate means - formed or calculated by the combination of several separate elements; total. Also, all other options are out of context. Therefore, (b) is the correct answer choice here.

Q6.
released
hold
organising
conducted
have

Solution:
‘Would be’ takes past participle form of the verb with it. Of all the options given, only ‘conducted’ is in the required form and it also fits-in contextually. Hence, (d) is the correct answer choice

Q7.
tackled
see
meet
All of these
None of these

Solution:
In the given question, option (a) is grammatically incorrect and option (b) is out of context, while (c) is both, grammatically as well as contextually correct. Hence, ‘meet’ is the correct answer here.

Q8.
flexibility
governor
order
excess
None of these

Solution:
Flexibility means the ability to be easily modified. The given statement states that the RBI retains the ability to modify the OMO amount. Hence (a) is the correct answer here.

Q9.
refer
effect
address
attract
None of these

Solution:
Address means (to) think about and begin to deal with an issue or problem. The given statement talks about dealing the cash deficit problem. Hence, (c) is the correct answer choice here.

Q10.
by
in
of
at
on

Solution:
Squeeze means a strong financial demand or pressure; 

The current statement is about the even based demand of money and the consequent contraction in the liquidity of the money market.

Q11.
owing
due
schedule
thought
None of these

Solution:
Other than the usual meaning, due also means expected at or planned for at a certain time. Hence, option (b) is the appropriate answer choice here.

Q12.
urges
retract
released
expect
predicts

Solution:
Here, of all the options, only option (d) is grammatically as well as contextually correct.

Q13.
None of these
as
realising
hope
implying

Solution:
The given statement tells that according to the note issued by Kotak securities, the OMO purchase by the RBI are unlikely to completely offset the liquidity tightness, suggesting that the short-term rates would still likely remain high. Hence, ‘implying’ is the correct answer choice here. Implying is synonymous with ‘suggesting’.

Q14.
declare
complied
maintained
showed
shown

Solution:
Here, of all options, (b) (c) and (e) fit-in grammatically. But, (b) and (e) are completely out of the context of the passage and would render the sentence meaningless if used; whereas ‘maintained’ makes the sentence meaningful as well as grammatically correct.

Hence, option (c) is the correct answer for the given question.

Q15.
from
in
between
among
of

Solution:
Here, only option (e) is grammatically and contextually correct. Also, in conjunction, ‘from’ requires ‘to to make a sentence meaningful – for example ‘from 7.75 % to 8.25%. Similarly, ‘between’ requires ‘and’. Whereas, ‘range’ do not require any other word to make a sentence meaningful and correct.

Hence, ‘..be in a broad range of 7.75-8.25% for the second half of the current financial year’ is the correct answer.

               





You May also like to Read:
https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1536/IBPS-Clerk-2018-Premium-Online-Test-Series-with-Video-Solutions  


Print Friendly and PDF

No comments