English Quiz for IBPS Clerk Prelims - 14th October

English Quiz for IBPS Clerk Prelims - 14th October

English Quiz for IBPS Clerk

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.



Directions (1-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Including
An
On
Of
And
Solution:
In the given blank ‘an’ is the apt fit as 1840 starts with a vowel sound.

Q2. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
And
Displayed
Are
Under
Collecting
Solution:
Here, reading the first two lines of the passage makes it amply clear that a collection of things is being talked about ‘that are among some items of the British Indian Army’. Hence, in this background ‘and’ fits in contextually and makes the sentence grammatically correct and meaningful. Hence option (a) is the correct answer choice here.

Q3. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Level
Collection
Range
Displayed
None of these
Solution:
In the context of the passage, of all the options given, ‘range’ is the most appropriate choice. Hence, option (c) is the correct answer here.

Q4. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Concluding
Next
Bygone
Previous
Two
Solution:
Reading the whole given line makes it very clear that the sentence is in future tense – hence among the options provided, ‘next is the only and best correct choice.

Q5. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Wall
Museum
Film
Gallery
None of these
Solution:
For the given blank, from the given options, only ‘museum’ and ‘gallery’ are relevant. Further, since just after the blank the word ‘Museum’ word is used, using it in the blank will cause repetition and hence would be incorrect. Hence the most appropriate answer choice for the given blank is ‘gallery’.
GALLERY: a room or building for the display or sale of works of art

Q6. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Victory
Force
None of these
Collection
Museum
Solution:
If the passage is read attentively, it is very clear that its theme is some museum. Hence, in this context, the correct answer choice for the given blank is very clearly ‘collection’. Hence, option (d) is the correct answer here.

Q7. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Anywhere
Everywhere
Nowhere
Somewhere
None of these
Solution:
The sentence here makes a comparing statement, claiming that the said Museum has the most comprehensive collections of British Indian army items. Hence, in this context ‘anywhere’ fits in perfectly maintaining the continuity of the sentence, meaning that the said museum has the most comprehensive collection in the entire world.

Q8. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Valorous
Brave
Vibrant
Defeated
None of these
Solution:
The most appropriate adjective here for the noun phrase ‘military history community’ is ‘vibrant’. VIBRANT: full of energy and life; lively

Q9. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Birthday
Start
None of these
End
Centenary
Solution:
Except for option (e) all other options here are grammatically/contextually incorrect here. CENTENARY: the hundredth anniversary of a significant event. (FACT – World War I was fought between 1914 and 1918)

Q10. The Khanjar (knife) of Tipu Sultan of 1799, ___1___ 1840 painting of Skinner’s horse regiment, objects of silver ___2___ an extensive collection of uniforms are among a ___3___ of items of the British Indian Army in the collection of the National Army Museum in London. Over the ___4___ couple of years, a range of this collection will be exhibited in a new ___5___, Museum Director Brig. Justin Maciejewski (retd). said. “We have the most comprehensive ___6___ of British Indian Army uniforms, medals, paintings and objects ___7___ in the world from its earliest beginnings in the 18th century till 1947. With that we are going to tell the story of the soldier and with the ___8___ military history community here in India we want to bring it to life,” Brig. Maciejewski said in a conversation with The Hindu. With the ___9___ of the end of World War-I coming up in November, the museum is keen to ___10___ the opportunity and tell this amazing story, he observed.
Realising
Make
Seize
Grabbing
Taking
Solution:
‘Keen to’ will take V1 with it and not the gerund form. Hence, options (a), (d) and (e) are eliminated. Now, ‘make’ is completely out of context here while on the other hand, ‘seize’ makes the sentence grammatically correct as well as meaningful. SEIZE: take (an opportunity) eagerly and decisively; grab (an opportunity)

Directions (11-15): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given and four words are BOLDENED in it. One of these four words may be misspelt. You have to identify the misspelt word and chose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘All Correct’ as your answer. 

Q11. Stock market indices fell off a cliff early on Thrusday in tandem with a sell-off in the U.S. market.
Stock
Cliff
Indices
Thrusday
All Correct
Solution:
Thursday

Q12. French investigative juornal Mediapart reported on October 10 that Dassault Aviation found it mandatory to have Anil Ambani’s Reliance Defence as an offset partner to clinch the Rafale deal.
Juornal
Aviation
Mandatory
Offset
All Correct
Solution:
Journal

Q13. The Supreme Court collegium interacted with all the reccommended persons and found that three out of the seven are suitable for being appointed as judge of the High Court.
Collegium
Reccommended
Suitable
Being
All Correct
Solution:
Recommended

Q14. These concerns would be dealt with in an appropriate manner given the fact that A.P. was boged down by the troubles involved in its transition to being a truncated State.
Concerns
Appropriate
Boged
Transition
All Correct
Solution:
Bogged

Q15. Perhaps it is because I grew up in Kashmir surrounded by mountains, that I am always enticed by them.
Perhaps
Enticed
Surrounded
Grew
All Correct
Solution:
All spellings are correct here.

               




You May also like to Read:

      


Print Friendly and PDF

No comments