Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 19th November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. India and Asian Development Bank (ADB) signed a 105 million dollar loan agreement to continue financing the transmission system upgrades in which of the following Indian states for increased supply of hydropower?
Arunachal Pradesh
Himachal Pradesh
Uttar Pradesh
Uttarakhand
Meghalaya
Solution:
India and Asian Development Bank (ADB) signed a 105 million dollar loan agreement to continue financing the transmission system upgrades in Himachal Pradesh for increased supply of hydropower.

Q2. The 9th Session of the India-Kyrgyz Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific and Technological Cooperation (IK-IGC) was held recently in ___________.
Mumbai
Pune
Chennai
New Delhi
Guwahati
Solution:
The 9th Session of the India-Kyrgyz Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific and Technological Cooperation (IK-IGC) was held in New Delhi. The IK-IGC was co-chaired by The Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, and Mr. Kosmosbek Cholponbaev, Minister of Health, Government of the Kyrgyz Republic.

Q3. The 26th edition of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) Conference was organized by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI). What was the theme for this conference?
Green Economy and Official Statistics
Development of Environment Statistics
Quality Assurance in Official Statistics
Data Collection and Dissemination
None of the given theme is true
Solution:
The 26th edition of Central and State Statistical Organizations(COCSSO) Conference was organized by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) in collaboration with Directorate of Economics and Statistics, Government of Himachal Pradesh at Dharamshala, Himachal Pradesh. The theme of the 26th Conference was “Quality Assurance in Official Statistics”.

Q4. Name the Popular ad filmmaker and theatre personality who passed away recently at the age of 90.
Pankaj Kapoor
Ratna Pathak
Alyque Padamsee
Dina Pathak
Rajat Kapoor
Solution:
Popular ad filmmaker and theatre personality Alyque Padamsee passed away in Mumbai. 90-year-old Padamsee was reportedly in bad health and had been ailing for quite some time. Padamsee played the role of Muhammad Ali Jinnah in Richard Attenborough’s Oscar winner Gandhi.

Q5. Which of the following state government has recently announced a new Biotechnology Policy 2018 to attract investments in the sector?
Odisha
Madhya Pradesh
Maharashtra
Uttar Pradesh
Kerala
Solution:
The Odisha government announced a new Biotechnology Policy 2018 to attract investments in the sector at the concluding day of the Make in Odisha Conclave, held in Bhubaneswar.

Q6. Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launched a scheme to provide insurance coverage to dairy farmers in the state. What is the name of this scheme?
Cow Samridhi Plus Scheme
Gau Samridhi Scheme
Gaushala Scheme
Gau Suraksha Sahara Scheme
None of the given scheme is true
Solution:
Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launched the 'Cow Samridhi Plus Scheme' to provide insurance coverage to dairy farmers in the state. The government subsidized scheme, as proposed, will give insurance coverage to dairy farmers at low premium rates.

Q7. Name the bank that has recently announced the launch of India's first Nexxt Credit Card, which empowers customers with a choice of payment options such as EMI, Reward Points or Credit at the push of a button, on the card, at the point of sale (POS).
DENA Bank
SBI
Karur Vyasya Bank
IndusInd Bank
IDBI Bank
Solution:
IndusInd Bank has announced the launch of IndusInd Bank Nexxt Credit Card, which empowers customers with a choice of payment options such as EMI, Reward Points or Credit at the push of a button, on the card, at the point of sale (POS). The bank claims it to be the nation’s first interactive credit card with buttons.

Q8. Nongkrem dance festival was celebrated recently in ___________.
Nagaland
Assam
Meghalaya
Odisha
Kerala
Solution:
Nongkrem dance festival, an annual event during which prayers are offered for good harvest, peace, and prosperity of the community was celebrated with great zeal and enthusiasm by the inhabitants of the Khasi Hills in Shillong, Meghalaya.

Q9. India and ADB has recently signed a $300 million Loan Agreement to support lending by India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL). IIFCL is a wholly-owned Government of India company set up in _____________.
2004
2006
2008
1997
1992
Solution:
India and ADB has recently signed a $300 million Loan Agreement to support lending by India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL). IIFCL is a wholly-owned Government of India company set up in 2006.

Q10. Name the decorated Indian Army war veteran of 1971 India-Pakistan war who passed away recently.
Brigadier Kuldip Singh Chandpuri
Col Sharad Shukla
Brigadier Manish Karki
Col Virinder Sidhu
Col A Vasdev
Solution:
Decorated war veteran Brigadier Kuldip Singh Chandpuri passed away in a private hospital in Mohali, Punjab. He was 78. Chandpuri, who was an Army Major during the 1971 India-Pakistan war, had held his post through the night in the famous battle of Longewala in Rajasthan with just 120 men against a full-fledged attack by advancing Pakistani Patton tanks.

Q11. The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world. ADB is presently composed of how many members?
117 members
67 members
126 members
61 members
87 members
Solution:
The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world. ADB is composed of 67 members, 48 of which are from the Asia and Pacific region.

Q12. The Winter session of Lok Sabha will commence from ______________.
13th December
17th December
11th December
18th December
24th December
Solution:
The Winter session of Lok Sabha will commence on 11th of next month. Lok Sabha Secretariat said in a statement said that the Session will conclude on 8th January next year.

Q13. The World Toilet Day is organized around the world on _____________.
14th November
19th November
7th November
24th November
9th November
Solution:
The World Toilet Day is organized around the world on 19th of November. The day is about inspiring action to tackle the global sanitation crisis. The theme for WTD 2018 is ‘When Nature Calls’.

Q14. ADB headquarters in ______________.
Jakarta
Geneva
Manila
New Delhi
Shnghai
Solution:
ADB headquarters in Manila, Philippines.

Q15. IIFCL is a wholly-owned Government of India company set up to provide long-term financial assistance to viable infrastructure projects. Who is the present Managing Director of IIFCL?
P V Bharathi
Kumar V Pratap
Sonjoy Kumar Saha
Pankaj Jain
Chaitanya Gayatri Chintapalli
Solution:
IIFCL is a wholly-owned Government of India company set up in 2006 to provide long-term financial assistance to viable infrastructure projects through the Scheme for Financing Viable Infrastructure Projects through a Special Purpose Vehicle called India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), broadly referred to as SIFTI. Shri Pankaj Jain, Joint Secretary, Deptt. of Financial Services, Ministry of Finance, holding additional charge as Managing Director, IIFCL.

               




You may also like to Read:

        

Print Friendly and PDF

No comments