English Language Quiz (Error Detection) for IBPS Clerk Prelims - 23rd November



IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch Video Solution Here



Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. The solution adopted by Renault (A)/ comes close to the one (B)/ demand earlier on Tuesday by (C)/ the French economy minister. (D)/ No Error (E)

A
B
C
D
E

Solution:
Part C is erroneous here. In place of ‘demand’, ‘demanded’ must be used to make the sentence grammatically correct.

Q2. He was active from student politics and had (A)/ functioned as Calicut University union chairman, (B)/ Youth Congress vice-president and KPCC (C)/ general secretary and vice-president. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Here the error is in part A of the given sentence. ‘active from student politics’ is a grammatically incorrect phrase. Here, ‘from’ must be replaced by ‘in’ to make the sentence grammatically correct.

Q3. Millions of farmers in India were unable to (A)/ buy seeds and fertilisers for their winter crops (B)/ because by demonetisation, according to a report (C)/ submitted by the Union Agriculture Ministry. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part C is erroneous here. The sentence points out the reason for the farmers having not been able to buy seeds and fertiliser for their winter crops.

Hence, the correct phrase here is ‘because of’ and not ‘because by’.

Q4. India had earlier procured six frigates weighing (A)/ 4000 tonnes of the same class in two (B)/ different batches, the Talwar (C)/ class and the upgrade Teg class. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The part D is erroneous here. ‘upgraded’ must replace ‘upgrade’ to make a grammatically correct sentence.

Q5. Pakistan’s Prime Minister Imran Khan (A)/ on Wednesday was provided with (B)/ a red carpet welcome (C)/ by the Malaysian government. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q6. Scientists are developed an artificial (A)/ “robot nose” device made from living mouse cells (B)/ that could be used instead of dogs (C)/ to sniff out narcotics and explosives. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The error here is in part A of the sentence. The sentence is in present perfect tense. Hence, ‘are’ must be replaced by ‘have’ to form a grammatically correct sentence.

Q7. When satellites run out of fuel, they (A)/ can no longer maintain their precise orbit, (B)/ rendering them useless even (C)/ if there hardware is still intact. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part D has an error here. Usage of ‘there’ is out of context and grammatically incorrect. In place of it, ‘their’ should be used.

Q8. No short term solution has been identified for (A)/ small-scale space junk, but some companies (B)/ would like to be able to remove (C)/ defunct satellites from orbit. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q9. NASA has unveiled a stunned (A)/ image of Jupiter’s moon Io (B)/ rising off the gas giant’s horizon, (C)/ captured by the Juno spacecraft. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part A is erroneous here. In place of a noun, an adjective is to be used to make a grammatically correct sentence. Hence, ‘stunning’ must replace ‘stunned’ in the given sentence.

Q10. “The aim is to move to a system of rule-based (A)/ decision making from the presence (B)/ discretion-based one,” said a (C)/ person familiar with the development. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Here the error is in part B of the given sentence. The usage of ‘presence’ here is wrong. It should be replaced by ‘present’ as the sentence here talks about the current method of decision making being followed.

Q11. Proposal by the government, the issue (A)/ will be discussed in the next board meeting (B)/ of the central bank, (C)/ scheduled for December 14. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The given sentence is erroneous in part A.

Here, the sentence suggests that the issue which is proposed by the government will be taken up in the board meeting scheduled for December 14. Hence, in place of ‘proposal’, ‘proposed’ should be used.

Q12. The second quarter GDP growth is likely (A)/ to be substantially low than that seen in (B)/ the first quarter of this financial year (C)/ due to higher fuel prices and a weaker rupee. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The error is in part B of the sentence. The sentence marks an inter-quarter GDP growth comparison

Hence, ‘lower’ should be used here.

Q13. In a press statement issued on Tuesday, (A)/ the Pakistan High Commission said that, that was (B)/ the largest number of visas (C)/ issue for Sikh pilgrims in recent years. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The given sentence is in indirect speech and hence in part D, in place of ‘issue’, ‘issued’ should be used.

Q14. Chief Minister N. Chandrababu Naidu said (A)/ he would not keep quiet (B)/ if the Central government try (C)/ to dictate things to the State. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Here the error is in part C of the sentence. Since ‘Central government’ is a singular noun, instead of ‘try’, ‘tries’ should be used.

Q15. Myself and Rahul (A)/ will take care of (B)/ the preparations for the mega event (C)/ scheduled for Sunday evening. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The error here is in part A of the sentence. One, subjective pronoun, I, should be used here, and two, while using different person subjects the sequence to be used is – 2nd person --> 3rd person --> 1st person.

Hence, the correct sentence will be – Rahul and I will take care of the preparations for the mega event scheduled for the Sunday evening.

               



   You May also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments