English Language Quiz (Word Replacement) for IBPS Clerk Prelims - 28th November



IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch Video Solution Here






Direction (1-15): In each of the following questions four words are given in BOLD. Which of these words must be interchanged, as suggested in the options following each question to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. If the sentence is correct as it is, then mark option (e) as your answer. 


Q1. A three-judge Bench (1) led by Chief Justice of India Dipak Misra registered (2) FIRs from being barred (3) in relation to the film's name (4), songs or any of its contents.

1-3
2-4
2-3
1-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

A three-judge Bench led by Chief Justice of India Dipak Misra barred FIRs from being registered in relation to the film's name, songs or any of its contents.

Hence option (c) is the right answer.

Q2. The Corporation (1) has placed an order (2) of 17.45 lakh VVPATs to Bharat Electronics Limited and Electronics Commission (3) of India Limited for use (4) in the coming Lok Sabha elections.
1-3
2-4
1-4
Both (a) & (b)
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

The Commission has placed an order of 17.45 lakh VVPATs to Bharat Electronics Limited and Electronics Corporation of India Limited for use in the coming Lok Sabha elections.

Hence option (a) is the right answer.

Q3. Adultery may (1) not be the cause of an punishing (2) marriage but a result after all. It would (3) be tantamount to unhappy (4) people who lived in an unhappy marriage, he observed.
1-4
2-3
1-2
2-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

Adultery may not be the cause of an unhappy marriage but a result after all. It would be tantamount 
to punishing people who lived in an unhappy marriage, he observed.

Hence option (d) is the right answer.

Q4. The clear (1) conditions are debris (2) now and BRO personnel are on the job to weather (3) favourable (4) from the roads.
1-3
2-4
1-2
Both (a) & (b)
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

The weather conditions are favourable now and BRO personnel are on the job to clear debris from the roads.

Hence option (d) is the right answer.

Q5. Mr. Kasinath joined (1) that the corporators of the Opposition (2) party (YSRCP) have alleged (3) TDP corporators in looting (4) people in several ways.
1-2
1-3
2-3
2-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

Mr. Kasinath alleged that the corporators of the Opposition party (YSRCP) have joined TDP corporators in looting people in several ways.

Hence option (b) is the right answer.

Q6. The strike (1) by the Rajasthan Roadways employees across (2) the 10th day on Wednesday, as the buses (3) are off the road entered (4) the State.
2-3
2-4
1-2
1-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

The strike by the Rajasthan Roadways employees entered the 10th day on Wednesday, as the buses are off the road across the State.

Hence option (b) is the right answer.

Q7. Only 24 astronauts have (1) flown spanning (2) earth’s protective magnetic shield, in missions beyond (3) a four-year period from (4) December 1968 to December 1972.
1-3
2-4
1-4
2-3
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

Only 24 astronauts have flown beyond earth’s protective magnetic shield, in missions spanning a four-year period from December 1968 to December 1972.

Hence option (d) is the right answer.

Q8. The totalled (1) cost of World War II in human (2) lives is unknown, but casualties may have exact (3) over 60 million service personnel and civilians (4) killed.
1-3
1-2
2-4
3-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

The exact cost of World War II in human lives is unknown, but casualties may have totalled over 60 
million service personnel and civilians killed.

Hence option (a) is the right answer.

Q9. With the Japanese advent (1) towards India, the pressure was (2) mounting on Great Britain from China, the US and the UK to solve the future (3) of the issue (4) status of India before the end of the war.
1-4
3-4
2-3
2-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

With the Japanese advent towards India, the pressure was mounting on Great Britain from China, the US and the UK to solve the issue of the future status of India before the end of the war.

Hence option (b) is the right answer.

Q10. Global growth has (1) plateaued at 3.7 per cent and there are (2) clouds on the horizon as the balanced (3) has proved to be less growth (4) than hoped.
2-4
1-3
3-4
1-2
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

Global growth has plateaued at 3.7 per cent and there are clouds on the horizon as the growth has proved to be less balanced than hoped.

Hence option (c) is the right answer.

Q11. Someone (1) walking on the beach had alerted (2) the whale early Monday and spotted (3) authorities (4).
2-4
2-3
1-3
1-2
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

Someone walking on the beach had spotted the whale early Monday and alerted authorities.

Hence option (b) is the right answer.

Q12. The residents around (1) North America hold those (2) 40% of global personal wealth, followed by over (3) living in Western Europe, who hold of (4) 22% of it.
1-4
1-2
2-3
Both (a) & (c)
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

The residents of North America hold over 40% of global personal wealth, followed by those living in Western Europe, who hold around 22% of it.

Hence option (d) is the right answer.

Q13. What is brewing in (1) their world (2) is a breakthrough technology not just for (3) India, but the lab (4).
1-4
1-3
2-4
3-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

What is brewing in their lab is a breakthrough technology not just for India, but the world.

Hence option (c) is the right answer.

Q14. The European Union is all looking (1) to ban single-use plastics (2) as the world is set (3) for sustainable alternatives (4) to our plastic-obsessed packaging industry.
2-3
2-4
1-3
3-4
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

The European Union is all set to ban single-use plastics as the world is looking for sustainable alternatives to our plastic-obsessed packaging industry.

Hence option (c) is the right answer.

Q15. Messages have been urging (1) on (2) social media and WhatsApp circulating (3) policemen to boycott duty on October 10 in (4) support of the arrested constable.
1-2
1-3
2-4
Both (b) & (c)
No Change Required

Solution:
The correct statement should be –

Messages have been circulating on social media and WhatsApp urging policemen to boycott duty on October 10 in support of the arrested constable.

Hence option (b) is the right answer.

               



  You May also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments