# Quantitative Aptitude Quiz For IBPS SO Pre: 27th November 2018

**Dear Aspirants,**

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

**Q1. Two cars A and B are at point P and Q respectively and are at a distance of 250 km. They started to move towards each other and meet at point C after 2 hours. It is found that in the time when car A reached point Q, car B after reaching point P had travelled 100 km more. Find the speed of car A.**

**Q2. Two vessel A and B contain milk and water in ratio 3 : 2 and 5 : 3 respectively. If 10 liters of the mixture is removed from vessels A and poured in vessel B then ratio of milk to water in vessel B becomes 8 : 5. Find the initial quantity of water in vessel B.**

6â„“

4â„“

8â„“

12â„“

2â„“

**Q3. Two trains of length 160 m and 120 m are running on parallel line in same direction and train with length of 120 m is travelling at a speed of 45 km/hr. The longer train cross a man seating in smaller train in 12 sec. Find the speed of longer train ?**

90 km/hr

93 km/hr

87 km/hr

83 km/hr

81 km/hr

**Q4. In a motor of 120 machine parts, 5% parts were defective. In another motor of 80 machine parts, 10% parts were defective. For the two motors considered together, the percentage of defective machine parts were**

7%

6.5%

7.5%

8%

10%

**Q5. Dharmendra divided 2189 in three parts such that interest on them after 1, 2, 3 years respectively may be equal. The rate of SI is 4% per annum in all case. What is the smallest part of the three part?**

702

398

425

756

1093

**Directions (6-10): The following bar graph shows the number of customers of two restaurant A and B on 5 days of a week.**

**Study the graph carefully and answer the related questions.**

**Q6. Find the ratio of customer of restaurant A on Wednesday and Thursday together to customer of restaurant B on Thursday and Friday together.**

11 : 12

13 : 10

12 : 11

11 : 13

13 : 11

**Q7. Average no. of customers of restaurant B on Thursday and Friday are how much percent more than average number of customers of restaurant A on the same days?**

**Q8. Find the difference of average number of customers of restaurant A and restaurant B respectively in given 5 days.**

45

32

23

29

52

**Q9. If on Thursday male to female customers of restaurant A and B are in ratio 11 : 1 and 5 : 1 respectively, then find the ratio of female customer of restaurant A to female customers of B on Thursday.**

3 : 5

4 : 3

7 : 6

13 : 15

None of these

**Q10. If customers on Tuesday of Restaurant were decreased by**

**and 20% respectively of restaurant A and B than that on Monday, then find the total customers on Monday in A & B.**

800

680

840

700

720

**Directions (11-15): What will come in place of question mark in the following number series?**

**Q11. 46, 782, 1150, 1334, 1426, ?**

1462

1427

1472

1482

1452

Solution:

Series pattern is —

46+736 = 782,

782 +368= 1150,

1150 +184= 1334,

1334 +92= 1426,

So next is = 1426 + 46

= 1472

46+736 = 782,

782 +368= 1150,

1150 +184= 1334,

1334 +92= 1426,

So next is = 1426 + 46

= 1472

**Q12. 9, 11, 22, 51, 107, ?**

195

210

200

199

299

**Q13. 12, 12, 18, 36, 90, 270, ?**

945

810

1080

1215

845

Solution:

The given series is

12×1 = 12,

12 ×1.5 = 18,

18 ×2 = 36,

36 ×2.5 =90

90 ×3=270

? = 270×3.5=945

12×1 = 12,

12 ×1.5 = 18,

18 ×2 = 36,

36 ×2.5 =90

90 ×3=270

? = 270×3.5=945

**Q14. 28, ? , 1100, 2431, 4628, 8003**

377

375

373

361

371

Solution:

Pattern is

28+(7)³ = 371=?,

371 +(9)³ = 1100,

1100 +(11)³ =2431,

2431 +(13)³ = 4628,

4628 +(15)³ = 8003

28+(7)³ = 371=?,

371 +(9)³ = 1100,

1100 +(11)³ =2431,

2431 +(13)³ = 4628,

4628 +(15)³ = 8003

**Q15. 67, ? , 247, 271, 277, 277**

185

187

183

181

189

## No comments