Vocabulary Quiz for IBPS Clerk Prelims 2018: 18th November



IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.


Directions (1-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q1. ENTHUSIASTIC 
(a) Dull
(b) Dole
(c) Sympathetic
(d) Stubborn
(e) Eager

S1. Ans.(e)
Sol. ENTHUSIASTIC - having or showing intense and eager enjoyment, interest, or approval.
EAGER - (of a person's expression or tone of voice) keenly expectant or interested.

Q2. APPRISE 
(a) Inform
(b) Surprise
(c) Shock
(d) Understand
(e) None of these

S2. Ans.(a)
Sol. APPRISE - inform or tell (someone).

Q3. DEGENERATION
(a) Detailing
(b) Decline
(c) Destabilise
(d) Neutralise
(e) None of these

S3. Ans.(b)
Sol. DEGENERATE - The state or process of being or becoming degenerate; decline or deterioration.
DEGENERATION - Having lost the physical, mental, or moral qualities considered normal and desirable; showing evidence of decline.

Q4. REMISSION 
(a) Cancellation
(b) Repeat
(c) Scold
(d) Remorse
(e) None of these

S4. Ans.(a)
Sol. REMISSION - The cancellation of a debt, charge, or penalty.

Q5. CAUCUS 
(a) Tree
(b) Bovine
(c) Arid
(d) Conference
(e) None of these

S5. Ans.(d)
Sol. CAUCUS - A conference of members of a legislative body who belong to a particular party or faction.

Q6. RAVINE 
(a) Salty
(b) Gully
(c) Sweet
(d) Sparkling
(e) Daunting

S6. Ans.(b)
Sol. RAVINE - a deep, narrow gorge with steep sides
GULLY - a ravine formed by the action of water.

Q7. NESTLE
(a) Cadbury
(b) Settle
(c) Chocolate
(d) Attack
(e) Distribute

S7. Ans.(b)
Sol. NESTLE - settle or lie comfortably within or against something.

Q8. ASCRIBE
(a) Delete
(b) Describe
(c) Antagonise
(d) Attribute
(e) None of these

S8. Ans.(d)
Sol. ASCRIBE - Regard something as being due to (a cause).
ATTRIBUTE - regard something as being caused by.

Directions (9-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 

Q9. AFOOT 
(a) Stall
(b) Walk
(c) Steady
(d) Happening
(e) Run

S9. Ans.(a)
Sol. AFOOT - In preparation or progress; happening or beginning to happen.
STALL - stop or cause to stop making progress.

Q10. TRUCE
(a) Peace
(b) Truncated
(c) Hostilities
(d) Deal
(e) Downfall

S10. Ans.(c)
Sol. TRUCE an agreement between enemies or opponents to stop fighting or arguing for a certain time; ceasefire
HOSTILITIES - unfriendliness or opposition; acts of war

Q11. PROWESS
(a) Powerful
(b) Inability
(c) Uninterested
(d) Weakness
(e) None of these

S11. Ans.(b)
Sol. PROWESS - skill or expertise in a particular activity or field

Q12. REMORSE
(a) Inaptitude
(b) Novice
(c) Expert
(d) Indifference
(e) All of these

S12. Ans.(d)
Sol. REMORSE - deep regret or guilt for a wrong committed.
INDIFFERENCE - lack of interest, concern, or sympathy.

Q13. BERATE 
(a) Defile
(b) Praise
(c) Scold
(d) Infuriate
(e) None of these

S13. Ans.(b)
Sol. BERATE - scold or criticize (someone) angrily.
PRAISE - express warm approval or admiration of.

Q14. RUFFLE
(a) Place
(b) Smoothen
(c) Jet
(d) Disarrange
(e) None of these

S14. Ans.(b)
Sol. RUFFLE disorder or disarrange; disturb the smoothness or tranquillity of

Q15. STURDY
(a) Composite
(b) Fast
(c) Delicate
(d) Slow
(e) Sloppy

S15. Ans.(c)
Sol. STURDY - strongly and solidly built.
DELICATE - Easily broken or damaged; fragile.


   You May also like to Read:


No comments