General Awareness Quiz | 21st December 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 03rd December 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.




Q1. Which of the following will be the Partner Country at 25th DST – CII Technology Summit to be organized in 2019?
Japan
Norway
The USA
The UK
The Netherlands
Solution:
The Kingdom of Netherlands will be the Partner Country 25th DST – CII Technology Summit to be organized in 2019, announced Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Science & Technology.

Q2. The Tipaimukh Dam is in which state?
Mizoram
West Bengal
Manipur
Meghalaya
Assam
Solution:
The Tipaimukh Dam is a proposed embankment dam on the river Barak in Manipur, which was first commissioned in 1983. The purpose of the dam is flood control and hydroelectric power generation.

Q3. Who among the following will be conferred with the 2018 Gleitsman Award?
Nadiya Murad
Malala Yousafzai
Xi Jinping
Ban Ki moon
Narendra Modi
Solution:
Nobel Prize Winner Malala Yousafzai will be honored by Harvard University for her work promoting girls' education. Harvard's Kennedy School stated that Yousafzai will be conferred with the 2018 Gleitsman Award at a ceremony on 6th December.

Q4. Gagan Narang is related to which sports?
Boxing
Wrestling
Shooting
Badminton
None of these
Solution:
Gagan Narang is an Indian shooter, in Air rifle shooting, supported by the Olympic Gold Quest. He was the first Indian to qualify for the London Olympics.

Q5. The Statue of Unity, the bronze sculpture is the world's tallest statue, its height is _____.
200m
189m
153m
93m
182m
Solution:
the bronze sculpture is the world's tallest statue measuring 600 feet (182m) and overshadows China's Spring Temple Buddha (153m) and USA's Statue of Liberty (93m).

Q6. Saurashtra Cricket Association Stadium is a cricket stadium in
Nagpur
Kanpur
Rajkot
Dharamshala
None
Solution:
Saurashtra Cricket Association Stadium, also known as the Khandheri Cricket Stadium, is a cricket stadium in Rajkot, India.

Q7. What is the cost of India's first engine-less train?
125 crore
50 crore
100 crore
200 crore
500 crore
Solution:
The Rs. 100-crore train is the first long-distance train, without a separate locomotive (engine).

Q8. Name the Bank, which has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions.
Punjab National Bank
Axis Bank
State Bank of India
Bank of Baroda
ICICI Bank
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q9. Prime Minister Narendra Modi launched the India Post Payments Bank (IPPB) at Talkatora Stadium in New Delhi. IPPB will offer __________ interest rate on savings accounts.
5.25%
4.50%
6.25%
4.00%
5.75%
Solution:
Prime Minister Narendra Modi launched the India Post Payments Bank (IPPB) at Talkatora Stadium in New Delhi. IPPB is the largest payments bank in the country by network size. IPPB will offer 4% interest rate on savings accounts.

Q10. What is the name of India's first and indigenous microprocessor?
Virat
Shakti
Param
Pratyush
Power
Solution:
The Indian Institute of Technology Madras has designed and booted up 'Shakti', which can be used for wireless and networking systems, as well as mobile computing. 'Shakti' is India's first and indigenous microprocessor.

Q11. The Reserve Bank of India (RBI) asked all scheduled commercial banks with more than ___________ branches to appoint an Internal Ombudsman (IO).
30
25
20
15
10
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) asked all scheduled commercial banks with more than 10 branches to appoint an Internal Ombudsman (IO). The apex bank has, however, excluded regional rural banks (RRBs) from appointing IOs.

Q12. Who has appointed as Managing Director of State Bank of India?
Anshula Kant
Tajinder Mukherjee
Prashant Kumar
Vibha Padalkar
Om Prakash Mishra
Solution:
State Bank of India (SBI) has appointed Anshula Kant as Managing Director of the Bank. She has been appointed to the post for 2 years.

Q13. The First WHO Global Conference on Air Pollution and Health took place at which of the following city?
New Delhi
Paris
Geneva
Vienna
Washington DC
Solution:
The First WHO Global Conference on Air Pollution and Health took place at WHO headquarters in Geneva, Switzerland.

Q14. Which one of the following does not qualify as priority sector lending by commercial banks?
Software exports
Small business loans
Education loans
Small industries loan
Agriculture
Solution:
Software exports does not qualify as priority sector lending by commercial banks.

Q15. Who among the following has assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank?
Shikha Sharma
R K Takkar
Tanya Kumari Goel
Atul Kumar Goel
Rana Kumar
Solution:
Atul Kumar Goel assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India. Goel takes over from R K Takkar who completed his three-year tenure on November 1, 2018.

               






You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF

No comments