Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 7th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 07th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Fitch Ratings revised downwards India’s GDP growth forecast to______ for current fiscal.
7.1%
7.2%
6.8%
7.4%
7.3%
Solution:
Fitch Ratings revised downwards India’s GDP growth forecast to 7.2% for current fiscal citing higher financing cost and reduced credit availability. In its Global Economic Outlook, Fitch projected that for 2019-20 and 2020-21 financial years, India’s GDP growth will be 7% and 7.1% respectively. Fitch had in June projected India to grow at 7.4% in current fiscal and 7.5% in 2019-20.

Q2. Which of the following state has launched the ‘Mukhyamantri Tirth Yatra Yojana’ which offers free travel packages for senior citizens to five religious circuits?
Uttarakhand
Nagaland
Odisha
Goa
Delhi
Solution:
Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal launched the ‘Mukhyamantri Tirth Yatra Yojana’ which offers free travel packages for senior citizens from Delhi to five religious circuits. 1,100 senior citizens from every constituency of Delhi will be able to avail this facility at one go.

Q3. The second meeting of the NITI Forum for the North East held in _______.
Assam
Tripura
Sikkim
Manipur
Nagaland
Solution:
The second meeting of the NITI Forum for the North East is being held in Guwahati, Assam. Minister of State for Development of North Eastern Region, Dr Jitendra Singh and Vice Chairman of NITI Aayog Rajiv Kumar attended the meeting.

Q4. What is the name of the world’s first fully functioning e-motorbike produced using a 3D printer?
MEERA
BIKY-e
IRA
NERA
ISHA
Solution:
German firm BigRep claims it has produced the world’s first fully functioning e-motorbike NERA using a 3D printer.

Q5. Which of the following state has launched PEETHA scheme?
Uttarakhand
Odisha
Delhi
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Solution:
In a move to reinforce brand Naveen and give it a national perspective after the success of the Hockey Men’s World Cup, Odisha Government launched yet another initiative, Peoples Empowerment – Enabling Transparency and Accountability of Odisha Initiatives (PEETHA).

Q6. Who has been named as the male world athletes of the year?
Cristiano Ronaldo
Luka Modric
Usain Bolt
Eliud Kipchoge
Sergio Ramos
Solution:
Kenyan distance runner Eliud Kipchoge and Colombian long and triple jumper Caterine Ibarguen have been named male and female world athletes of the year. The pair were honoured by the IAAF (The International Association of Athletics Federations ) at a ceremony in Monaco.

Q7. Who has been named as the female world athletes of the year?
Serena Williams
Caterine Ibarguen
Lindsey Vonn
Danica Patrick
P. V. Sindhu
Solution:
Kenyan distance runner Eliud Kipchoge and Colombian long and triple jumper Caterine Ibarguen have been named male and female world athletes of the year. The pair were honoured by the IAAF (The International Association of Athletics Federations ) at a ceremony in Monaco.

Q8. As per Arton Capital, _____now has the world’s most powerful passport.
The USA
Germany
Japan
Singapore
UAE
Solution:
The UAE now has the world’s most powerful passport, achieving the top ranking in an achievement hailed as a tribute to the legacy of the Founding Father, Sheikh Zayed, and the country’s diplomacy.

Q9. Which of the following organization has launched an industry-first feature that will help loan applicants choose their most-suited lender on its platform?
Policybazaar.com
SBI General Insurance
Paisabazaar.com
Max Bupa
Ask Me.com
Solution:
Paisabazaar.com, India’s largest online marketplace for financial products has launched an industry-first feature that will help loan applicants choose their most-suited lender on its platform. Named ‘Chance of Approval’, this advanced predictive algorithm has been created by Paisabazaar.com by using the last four years of lending data.

Q10. Leading Investment Bank _________ announced that its MD & CEO Dharmesh Mehta has stepped down.
Edelweiss Financial Services Ltd.
Bnp Paribas
Bob Capital Markets Ltd.
Axis Capital
Jefferies India Pvt. Ltd.
Solution:
Leading Investment Bank Axis Capital announced that its MD & CEO Dharmesh Mehta has stepped down. The bank has elevated Salil Pitale and Chirag Negandhi as Joint Managing Directors and Co-Chief Executive Officer.

Q11. The Centre included Gangotri, Yamunotri, Amarkantak and Parasnath under PRASAD scheme. Amarkantak is situated in ________.
Uttarakhand
Uttar Pradesh
Andhra Pradesh
Madhya Pradesh
Himachal Pradesh
Solution:
The Centre included Gangotri and Yamunotri in Uttarakhand, Amarkantak in Madhya Pradesh and Parasnath in Jharkhand under a central scheme to develop pilgrimage and heritage destinations in the country, a tourism ministry statement stated.

Q12. At the India Water Impact Summit 2018, the government has sanctioned 254 projects worth over _______rupees under National Mission for Clean Ganga.
29,000 Crore
24,000 Crore
18,000 Crore
34,000 Crore
14,000 Crore
Solution:
The government has sanctioned 254 projects worth over 24 thousand crore rupees under National Mission for Clean Ganga. River Development and Ganga Rejuvenation Minister Nitin Gadkari, around five thousand crore rupees have been spent in the last four years under it. The Announcement was made at the India Water Impact Summit 2018 in New Delhi.

Q13. Short-story writer, Mushtaq Ahmad Mushtaq won Sahitya Akademi Awards 2018 for short stories ______.
AAKH
AKSH
NAKSHA
TAHIR
ABROO
Solution:
Short-story writer, Mushtaq Ahmad Mushtaq, bagged the Award for his collection of short stories “AAKH’’. “AAKH”, a collection of eighteen short stories, published in 2012 had earlier bagged the best book award in Kashmiri at the state level from State Academy of Art, Culture and Languages for the year 2014.

Q14. India signed an agreement with _____for co-operation and mutual assistance in Customs Matters.
Thailand
Britain
Peru
Japan
The USA
Solution:
India signed an agreement with Peru for co-operation and mutual assistance in Customs Matters. It provides a legal framework for the sharing of information and intelligence between the Customs authorities of the two countries.

Q15. According to the 2018 Forbes India Celebrity 100 list, who among the following is the richest Indian celebrity?
Akshay Kumar
Aamir Khan
Priyanka Chopra
Amitabh Bachchan
Salman Khan
Solution:
Bollywood superstar Salman Khan is the richest Indian celebrity, according to the 2018 Forbes India Celebrity 100 list, which he has topped for the third consecutive year.

               


Business Current Affairs




You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF

No comments