Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 7th December 2018

Dear Aspirants,



Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 6th December 2018
Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Directions: (1-5) Study the following bar graph carefully and answer the given question. The following bar graph shows the no. of students in different branches of 5 engineering college in 2016. 


Q1. What is the ratio of IT students from college C and D together to mechanical students from college B and E together in 2016.
23 : 14
20 : 21
14 : 23
21 : 20
7 : 11
Solution:
Required ratio =(80+60)/(90+140)=140/230=14 :23

Q2. If 25% IT students in college A and C in 2017 changed branch from IT to mechanical, then IT students are how much percent of mechanical student in 2017 in college A and C together.
Solution:

Q3. Find the difference of Average students of all branches of college A and College C
17
8
12
10
23
Solution:
Average of students of all branches of college A = (60+100+150)/3=310/3
Average of students of all branches of college C = (140+80+120)/3=340/3
Required difference =340/3-310/3 =30/3=10

Q4. If ratio of boy to girl student in each college is 7 : 3, 3 : 2 and 4 : 1 for IT, civil and mechanical respectively, then find the difference of total female student from college B to total male students of college E
125
143
145
155
118
Solution:
Female student from college B =120×3/10+50×2/5+90×1/5
= 36 + 30 + 18 = 74 Male students from college E =90×7/10+140×4/5+70×3/5
= 63 + 112 + 42 = 217 Required difference = 217 – 74 = 143

Q5. Total civil students are how much percent less than total IT students in these five colleges
13 ⅓%
16½%
12 ⅔%
18%
15 ⅗%
Solution:
Total IT students = 100 + 120 + 80 + 60 + 90 = 450
Total civil students = 60 + 50 + 140 + 70 + 70 = 390
Required percent =(450-390)/450×100 =13⅓%

Directions (6-10): What will come in place of question mark (?) in the following questions? 

Q6. 112, 225, 345, 479, 634, ?
803
817
825
793
786
Solution:

Q7. 516, 514, 502, 472, 416, ?
298
334
371
326
352
Solution:

Q8. 12, 11, 18, 45, 164, ?
825
845
795
784
640
Solution:
12 × 1 – 1² = 11
11 × 2 – 2² = 18
18 × 3 – 3² = 45
45 × 4 – 4² = 164
164 × 5 – 5² = 795

Q9. 28, 15, 17, 28.5, 61, ?
157.5
185.5
172
158
155.5
Solution:
28 × 0.5 + 1 = 15
15 × 1 + 2 = 17
17 × 1.5 + 3= 28.5
28.5 × 2 + 4 = 61
61 × 2.5 + 5 = 157.5

Q10. 71, 91, 117, 155, 217, ?
292
338
286
327
317
Solution:

Directions (11-15): What approximate value will come in place of question mark (?) in following questions? 

Q11. 5144.98 + 3449.95 – 4559.98 =?
4035
4050
4135
5200
4345
Solution:
? = 5145+3450-4560 ? = 4035

Q12. 49.98% of ? – 2/3 of 243.02 = 49.94
436
424
450
474
502
Solution:
50% of ?-2/3 of 243=50
?×50/100=50+162 ⇒
?=424

Q13. 1.007 + 2.0008 + 30.09 ÷ 10 – 5.99 = ?
1
12
3
2
0
Solution:
? = 1+2+3-6
? = 6 – 6 = 0

Q14. 44.95% of 599.98 + 34.98% of 299.98 = ?
295
425
395
375
430
Solution:
?=45/100×600+35/100×300
? = 270+105 =375

Q15. √441.13÷2.96+√(?)=46.98
1900
1760
1650
1700
1600
Solution:
√441÷3+√(?)=47
√(?)=47-21/3=40
⇒ ? = 1600

               






You May also like to Read:


                    





Print Friendly and PDF

No comments