Sentence Rearrangement For IBPS Clerk Mains - 30th December 2018

Sentence Rearrangement For IBPS Clerk Mains - 30th December 2018

English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


Watch Video Solutions Here

             






Directions (1-5): Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph and identify the sentence that doesn’t fit in the context of the paragraph. 

(A) While there indeed are structural impediments (posed by both India and its neighbours) in fostering regional integration, the most significant handicap is New Delhi’s ideational disinclination towards its neighbourhood.

(B) Unfortunately, those of us who value religious freedom have been disillusioned by multiple governments once too often.
(C) Successive regimes have considered the neighbourhood as an irritant and challenge, not an opportunity.
(D) If South Asia is one of the world’s least integrated regions, India is one of the world’s least regionally-integrated major powers.
(E) Today, we have become even more transactional, impatient and small-minded towards our neighbourhood which has, as a result, restricted our space for manoeuvre in the regional geopolitical scheme of things
(F) Seldom have India’s policies displayed a sense of belonging to the region or a desire to work with the neighbourhood for greater integration and cooperation.

Q1. Considering the statement (D), “If South Asia is one of the world’s least integrated regions, India is one of the world’s least regionally-integrated major powers.” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which one among the following pairs is consecutively related with each other?
A-C
D-C
C-E
D-F
A-F
Solution:
The correct rearrangement is DACFE, A-C
If South Asia is one of the world’s least integrated regions, India is one of the world’s least regionally-integrated major powers.
While there indeed are structural impediments (posed by both India and its neighbours) in fostering regional integration, the most significant handicap is New Delhi’s ideational disinclination towards its neighbourhood.
Successive regimes have considered the neighbourhood as an irritant and challenge, not an opportunity.
Seldom have India’s policies displayed a sense of belonging to the region or a desire to work with the neighbourhood for greater integration and cooperation.
Today, we have become even more transactional, impatient and small-minded towards our neighbourhood which has, as a result, restricted our space for manoeuvre in the regional geopolitical scheme of things.

Q2. Considering the statement (D), “If South Asia is one of the world’s least integrated regions, India is one of the world’s least regionally-integrated major powers.” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which one among the following statements does not belong to the coherent paragraph?
A
B
C
E
F
Solution:
The correct rearrangement is DACFE and B is out of context.

Q3. Considering the statement (D), “If South Asia is one of the world’s least integrated regions, India is one of the world’s least regionally-integrated major powers.” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, what should be the logical and meaningful sequence of the rearranged paragraph after eliminating the incoherent statement?
DAFEC
DFEAC
DACFE
DEFCA
DAEFC
Solution:
The correct rearrangement is DACFE.

Q4. Considering the statement (D), “If South Asia is one of the world’s least integrated regions, India is one of the world’s least regionally-integrated major powers.” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which of the following statement should be the LAST sentence after the rearrangement? (Excluding the incoherent sentence)
D
A
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is DACFE.

Q5. Considering the statement (D), “If South Asia is one of the world’s least integrated regions, India is one of the world’s least regionally-integrated major powers.” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which of the following statement should be the FOURTH sentence after the rearrangement? (Excluding the incoherent sentence)
D
A
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is DACFE.


Directions (6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) The strategy affirms that “policymaking will have to be rooted in ground realities” rather than economic abstractions.

(B) While there are many refreshing improvements in NITI Aayog’s ‘Strategy for New India @ 75’ from the erstwhile Planning Commission’s plans, there are also concerns about some of the strategies recommended.
(C) However, what matters is the quality of consultations. It will be worthwhile for NITI Aayog to get feedback from stakeholders on whether it has improved the process of consultation substantially or not.
(D) The intent to change the approach to planning from preparations of plans and budgets to the creation of a mass movement for development in which “every Indian recognises her role and experiences the tangible benefits” is laudable.
(E) It says that stakeholders have been consulted widely in preparing the strategy, which is also something that the erstwhile Planning Commission said.



Q6. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?

A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDAEC
While there are many refreshing improvements in NITI Aayog’s ‘Strategy for New India @ 75’ from the erstwhile Planning Commission’s plans, there are also concerns about some of the strategies recommended.
The intent to change the approach to planning from preparations of plans and budgets to the creation of a mass movement for development in which “every Indian recognises her role and experiences the tangible benefits” is laudable.
The strategy affirms that “policymaking will have to be rooted in ground realities” rather than economic abstractions.
It says that stakeholders have been consulted widely in preparing the strategy, which is also something that the erstwhile Planning Commission said.
However, what matters is the quality of consultations. It will be worthwhile for NITI Aayog to get feedback from stakeholders on whether it has improved the process of consultation substantially or not.

Q7. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDAEC

Q8. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDAEC

Q9. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDAEC

Q10. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDAEC


Directions (11-15): Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph and identify the sentence that doesn’t fit in the context of the paragraph 

(A) The attacks continue, and victims are silenced. This has been a source of frustration not just for Twitter users but even for the company’s senior staff.

(B) Three years later, nothing much has changed. In March, Amnesty International released a report titled ‘Toxic Twitter’.
(C) Officially, Twitter has strong rules against abuse and hate speech on its platform, yet nothing much seems to happen once abuse has been reported.
(D) Based on research conducted over a 16-month period, it concluded that Twitter was failing in its responsibility to protect “women of colour, women from ethnic or religious minorities and women with disabilities” from online violence and abuse.
(E) In an internal memo in 2015 that was leaked, then Twitter CEO Dick Costolo not only admitted that Twitter “sucks” at dealing with abuse and trolls but also that the platform has “sucked at it for years”.
(F) If you attempt to evade a permanent suspension by creating new accounts, we will suspend your new accounts.

Q11. Considering the statement (C), “Officially, Twitter has strong rules against abuse and hate speech on its platform, yet nothing much seems to happen once abuse has been reported. ” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which one among the following pairs is consecutively related with each other?
C-D
E-D
C-A
C-B
A-E
Solution:
The correct rearrangement is CAEBD, A-E
Officially, Twitter has strong rules against abuse and hate speech on its platform, yet nothing much seems to happen once abuse has been reported.
The attacks continue, and victims are silenced. This has been a source of frustration not just for Twitter users but even for the company’s senior staff.
In an internal memo in 2015 that was leaked, then Twitter CEO Dick Costolo not only admitted that Twitter “sucks” at dealing with abuse and trolls but also that the platform has “sucked at it for years”.
Three years later, nothing much has changed. In March, Amnesty International released a report titled ‘Toxic Twitter’.
Based on research conducted over a 16-month period, it concluded that Twitter was failing in its responsibility to protect “women of colour, women from ethnic or religious minorities and women with disabilities” from online violence and abuse.

Q12. Considering the statement (C), “Officially, Twitter has strong rules against abuse and hate speech on its platform, yet nothing much seems to happen once abuse has been reported. ” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which one among the following statements does not belong to the coherent paragraph?
A
F
B
D
E
Solution:
The correct rearrangement is CAEBD

Q13. Considering the statement (C), “Officially, Twitter has strong rules against abuse and hate speech on its platform, yet nothing much seems to happen once abuse has been reported. ” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, what should be the logical and meaningful sequence of the rearranged paragraph after eliminating the incoherent statement?
CAFDE
CAEBD
CADFE
CADBE
CBDAE
Solution:
The correct rearrangement is CAEBD

Q14. Considering the statement (C), “Officially, Twitter has strong rules against abuse and hate speech on its platform, yet nothing much seems to happen once abuse has been reported. ” as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which of the following statement should be the LAST sentence after the rearrangement? (Excluding the incoherent sentence)
A
B
D
E
F
Solution:
The correct rearrangement is CAEBD

Q15. Considering the statement (C), “Officially, Twitter has strong rules against abuse and hate speech on its platform, yet nothing much seems to happen once abuse has been reported. ”as the FIRST statement of the paragraph after the rearrangement, which of the following statement should be the FOURTH sentence after the rearrangement? (Excluding the incoherent sentence)
A
F
B
D
E
Solution:
The correct rearrangement is CAEBD

               




 You May also like to Read:

         

Print Friendly and PDF

No comments