New Pattern Questions (English Quiz) Based on IBPS Clerk Mains | 21st January 2019

new-pattern-english-questions-asked-in-ibps-clerk-main-2018-19

New Pattern Based English Language Quiz

IBPS Clerk Mains exam has concluded and many Aspirants had appeared for the same. English Language section in the exam included a variety of Questions with certain new pattern Questions included as well. Some Questions were asked based on the similar Pattern as asked in IBPS PO Mains. Also, some New Pattern Questions were asked in the IBPS Clerk Mains Exam. Here are some Questions based on the New Pattern introduced in the IBPS Clerk Mains exam 2018-19. Practice these Questions as these will help you get familiar with the questions for the upcoming NIACL AO exam.

Watch Video Solutions Here

            





Directions (1-5): In each of the following questions a sentence is given with a word given in BOLD. Corresponding to each question three sentences are given with the use of the same word. From the options choose the sentences which give a DIFFERENT MEANING for the word used in the sentence above. The meaning used in the sentence(s) should be different from the one used in the main sentence. 

Q1. On the way across the open water, they saw several dolphins.
(I) I don't like that way of doing things.
(II) The morning passed in a pleasant way and soon it was time to leave.
(III) Could you tell me the way to the station, please?
Only I
Only II
Both I and II
Both II and III
Only III
Solution:
Way: a method, style, or manner of doing something; an optional or alternative form of action.
Way: a course of travel or route taken in order to reach a place.

Q2. He is now engaged with his second novel.
(I) They got engaged on March 7th.
(II) The students were very engaged in the presentation.
(III) They found the three engaged in target practice.
I Only
II Only
III Only
Both I and II
None of the Above
Solution:
Engaged: busy; occupied.
Engaged: having formally agreed to marry.

Q3. Despite the critical acclaim, the novel did not sell well.
(I) All the characters in the novel are closely observed.
(II) He hit on a novel idea to solve his financial problems.
(III) The main character in her latest novel is a composite of several public figures of that era.
I Only
II Only
Both I and II
III Only
All of the Above
Solution:
Novel: a fictitious prose narrative of book length, typically representing character and action with some degree of realism.
Novel: interestingly new or unusual.

Q4. Current economic activity is markedly slower than during the go-go years of the mid to late 1980s.
(I) The prevailing current flows from east to west.
(II) They suggested measures to overcome current difficulties. 
(III) The shareholders are planning to wrest control of the company from the current directors.
I Only
II Only
III Only
Both I and II
None of the Above
Solution:
Current: belonging to the present time; happening or being used or done now.
Current: the general tendency or course of events or opinion.

Q5. The small fines for this type of crime do not act as much of a deterrent .
(I) He can type over 100 words per minute.
(II) That guy is really not her type.
(III) It is the first car of its type to have this design feature.
III Only
Only I
Both I and II
Both II and III
All of the Above
Solution:
Type: a category of people or things having common characteristics. Type: write (something) on a typewriter or computer by pressing the keys.

Directions (6-10): In the questions given below a sentence is given with two blanks in each. Corresponding to each question two columns are given with three words in each column. Which combination of words from the two columns will perfectly fit into the blanks to make the sentence contextually correct and meaningful. 

Q6. Chunni Devi is one among crores of people in India struggling to navigate a host of vulnerabilities to ............ out a living. A lack of dignified employment, non-payment of adequate wages on time and .............. food mean that the family of four is in a dicey situation and staring at starvation.

B-E
A-E
B-D and B-F
C-E and C-F
C-E
Solution:
B-D and B-F is correct here. ‘Eke’ means manage to make a living with difficulty.

Q7. If implemented the ............ way, MGNREGA, among other measures, can go a long way in improving the life and the ............ of poor in India.
A-E and B-D
C-E
A-D
A-F and C-F
C-F
Solution:
A-F and C-F is correct here.

Q8. The MGNREGA is a demand-driven programme, i.e., work must be ......... within 15 days of demanding work .......... which the Centre must pay an unemployment allowance (UA).
A-E and C-E
B-F
B-D
A-F and C-D
C-D
Solution:
B-D are the perfect fits for the blanks.

Q9. Before Independence, and for a while after it, ............ for entry into the IAS was motivated by the .......... to seek status in society.
A-E and C-F
B-D and C-F
C-E
B-D
A-E
Solution:
B-D are the perfect fits for the blanks.

Q10. In today’s life where everyone appears to be busy, we ........ get to see each other and keep ........... on others’ activities.
C-D and A-D
B-D and C-F
C-E
B-D and A-D
A-E
Solution:
C-D and A-D can perfectly fit in the blanks.

Directions (11-15): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given with four words given in bold in each. Which of the following words should replace each other to form a meaningful and grammatically correct sentence. The meaning can be different from the one in question. 

Q11. When I was a child, my father was (A)posted somewhere on the (B)western border of India and every summer we used to travel from there to the (C)Eastern border to (D)visit my grandparents.

A-D and B-C
B-C
A-D
A-C
B-D
Solution:
B-C can replace each other and form a meaningful sentence.

Q12. A city without the narration of its (A)pressures, struggles and essentially its (B)social sciences would be a space but not a place, wherein the beautiful heterogeneity of (C)romanticised urban chaos will get reduced to the homogeneity of urban (D)order.
A-C and B-D
A-D
A-B
C-D
None of the Above
Solution:
A-B can replace each other and form a meaningful sentence.

Q13. During a (A)recent visit to the Old Delhi Railway Station to (B)collect a relative, I was left (C)wondering about the (D)absence of porters from the platforms.
A-B and C-D
B-C
D-C
A-D and B-C
No interchange is possible
Solution:
No interchange is possible

Q14. The railway station (A)itself was very different from what it was a (B)decade back. There is still the (C)bustle, the rush and the (D)jostling to catch trains, but there are no porters except one or two.
B-C
A-D and B-C
No interchange is possible
A-B and C-D
D-C
Solution:
No interchange is possible

Q15. Besides a number of (A)measures to expand and (B)modernise the system, a series of measures (C)concerning porters was (D)mentioned.
B-C
A-D and B-C
No interchange is possible
A-B and C-D
D-C
Solution:
No interchange is possible

               

Print Friendly and PDF

No comments