Sentence and Paragraph Completion for IBPS Clerk Mains: 6th January 2019



English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


Watch Video Solutions Here









Directions (1-5): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way. 

Q1. Hopes of lower interest rates and more liquidity on the back of easing retail inflation and the Reserve Bank’s outreach efforts and foreign fund inflows aided the barometer S&P BSE Sensex to gain over 150 points while NSE Nifty50 ended the session just short of 10,800 points. On a sector-specific basis, the rise was supported by healthy buying in the state-owned banking stocks after Reserve Bank of India Governor Shaktikanta Das on Thursday held a meeting with heads of Mumbai-based public sector banks. ________________________________________.
Crucial supports to watch for any weakness are at 10,750.
However, three days of upward movement gave investors a chance to book profits, capping the session’s gains.
Speaking at Republic Summit here, Ambani , who is chairman of energy-to-telecom conglomerate Reliance Industries Ltd, said data of an individual or business belongs to them and not to corporates who could use it to monetize from them.
The decision was made upon a review of the surveys conducted by the Reserve Bank to gauge consumer confidence, households’ inflation expectations, the corporate sector performance, credit conditions.
The Reserve Bank of India (RBI) has released the minutes of the 14th meeting of the Monetary Policy Committee (MPC) which decided to keep the policy repo rate unchanged at 6.5 percent.
Solution:
Option (b) is the most appropriate choice. Option (b) must be the concluding sentence of the paragraph. As the paragraph mentions about the hopes of lower interest rates and more liquidity on the back of easing retail inflation, thus the paragraph is stating about the share market condition of S&P BSE Sensex and NSE Nifty, so the only statement that is referring about the investors among all is option (b) that however, three days of upward movement gave investors a chance to book profits , capping the session’s gains.

Q2. It is a complex and relatively new notion for us humans who seem to be programmed to think that the standards of human nature are issued from some authority and we are simply its creatures. _____________________________________.Or, that the nation itself replaces god. The state becomes the sole bearer of the idea of the nation and takes it upon itself to protect it from violators. To criticize the state thus becomes a blasphemous act.
The state seeks to present itself as a living being.
For Karl Marx, capitalism is bad because it does not allow subjectivity to flourish, or because it deifies hierarchy in subjectivities.
It is therefore not surprising that the transfer of loyalty from religion to nation is almost seamless.
Man is an individual who holds himself in hand by his intelligence and his will; he exists not merely in a physical fashion.
The aim and object of society is the growth of the individual and the development of his personality.
Solution:
Option (c) is the most suitable choice according to the context of the paragraph. It must be the second line as the first line itself describes about how humans think that they are under the authority and it’s the part of their nature and they think they are simply its creatures. Furthermore the application of it is direct which, is the transfer of loyalty from religion to nation and this is almost with no gaps or spaces that is seamless.

Q3. Audiobooks are booming audibly in the mobile age. ___________________________________________________. And while audiobook unit sales numbers are still small (US traditional publishers sold $240 million in audiobooks, compared to $1.8 billion in hardcover books), the format’s growth has meant more and more publishers are putting their money in people’s ears.
In audiobooks, readers depend on producers and actors to predigest and interpret content for them.
And in terms of productivity, listening to books in the gym may not be the best way to learn.
In many cases, audiobooks have proven successful in helping these students to access literature and enjoy books.
In the US, growth of audio is stronger than any other format, according to the Association of American Publishers, which tracks revenue from 1,200 book publishers.
Audiobooks have traditionally been used with second-language learners, learning-disabled students, and struggling readers or nonreaders.
Solution:
Option (d) is the most suitable choice which fits as an appropriate option according to the context of the paragraph. As the next line after the blank states about the audiobook unit sale numbers stating the fact that US traditional publishers sold $240 million in audiobooks , so the preceding line must be stating about US that the growth of audio is stronger than any other format, according to the Association of American Publishers, which tracks revenue from 1,200 book publishers.

Q4. J-Curve effect refers to a phenomenon wherein the trade balance of a country worsens following the depreciation of its currency before it improves. ___________________________________________.However, this may not happen immediately due to some other frictions within the economy. Many importers and exporters in the country, for instance, may be locked into binding agreements that could force them to buy or sell a certain number of goods despite the unfavorable exchange rate of the currency.
Simultaneously, exports will pick up as they have become more competitive/cheaper in the global market.
Generally, any depreciation in the value of a currency is expected to improve the economy’s overall trade balance by encouraging exports and discouraging imports.
This will lead to an improvement in trade balance & consequently in Current account deficit.
While India's exports have become more competitive due to the massive devaluation of the rupee, global growth has also stumbled which will limit the demand for India's exports.
Standard & Poors', world's largest credit rating agency, has warned that India could lose its investment grade credit rating in the coming months.
Solution:
Option (b) is the most suitable answer as it adjusts most appropriately according to the context of the paragraph given. The first line of the paragraph talks about the J-curve effect where it is defined that the trade balance of a country worsens following the depreciation of its currency before it improves. The second statement must be such that it too talks about depreciation in the value of currency which though improves economy’s overall trade balance but this does not happen immediately due to some other frictions within the economy.

Q5. Globally, men participate in the workforce more so than women. __________________________________________.In Australia for example, 39% of the female workforce has experienced harassment compared to just 26% of male. The perpetrators of this harassment ? 79% of the time the perpetrator is male. In the United States, 42% of working women have faced harassment compared to 22% of men.
In 2018, female workforce participation fell below 50% standing at 48.5% and yet male workforce participation is up at 75%.
This report shows how the effects of trauma that Burke is talking about equal actual dollars at the end of the day.
We can see what happens to a brand or a company when a figure head is accused of harassment and how much that costs.
Tarana Burke is speaking about the trauma of sexual violence and harassment that too many people around the world have experienced.
It’s undeniable, our world is becoming increasingly more globalized, and with the current educational model, students will not have the skills necessary to navigate the global market.
Solution:
Option (a) is the correct choice which fills the blank most suitably. The first statement mentions about the participation of men and women in the workforce globally. Option (a) is correct as the second statement because it describes about the female workforce participation which is fell below 50% standing at 48.5 % and yet male workforce participation is up at 75%.Thus this is the correct answer.

Directions (6-10): In each of the questions given below a paragraph is given with blank spaces which are numbered. Against each numbered blank space five options are given which may or may not fill the blanks. Choose the option that can fill the blank space appropriately. 

Q6. On December 18, the Union Ministry of Power issued a seemingly anodyne memo that set the rules for the flow of electricity across South Asian borders. Evaluated against the turbulent politics around the issue, the new guidelines (6).................................................. In an atmosphere of regional intrigue and mistrust, it is a rare and recent example of political pragmatism. It is important not only (7)................................................. but is also a concession to India’s neighbours in an area of political and economic importance. The revision is a response to two years of intense backroom pressure from neighbours, particularly Bhutan and Nepal, to drop trade barriers put up in 2016. The new guidelines meet most of their demands, that were timed to coincide with the recent visit of Bhutan’s new Prime Minister. India has thus signalled that (8)..................................................... that should undergird 21st century South Asian regionalism, such as electricity trade. This course correction is a return to a trajectory of incremental, hard-earned progress developed over the decades. Ideas of tying South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries together with cross-border energy flows — that punctuated the early 2000s — (9)................................................... between India and Bhutan (2006) and Bangladesh (2010). These were driven by India’s need for affordable power to fuel quickened growth in a recently liberalised economy. he apotheosis came in 2014 with the signing of the SAARC Framework Agreement for Energy Cooperation and the India-Nepal Power Trade Agreement in quick succession. The new government in New Delhi was keen on regional cooperation, and these agreements imposed few restrictions on trade. Instead, they laid the contours of an institutional structure that would allow private sector participation and (10)................................................. At the Fifth SAARC Energy Ministers’ meeting that year, Power Minister Piyush Goyal said he dreamt of ‘a seamless SAARC power grid within the next few years’ and offshore wind projects ‘set up in Sri Lanka’s coastal borders to power Pakistan or Nepal’. Yet, two years later, the Union Ministry of Power released guidelines that imposed a slew of major restrictions on who could engage in cross-border electricity trade.
influence in the energy sectors of South Asian neighbours.
revented anyone other than Indian generators in the neighbouring country,
are a startling departure from India’s previous stance.
were scores of privately held companies, particularly in Nepal,
None of the Above
Solution:
"are a startling departure from India’s previous stance." is contextually correct here as it maintains the continuity of the passage.

Q7. On December 18, the Union Ministry of Power issued a seemingly anodyne memo that set the rules for the flow of electricity across South Asian borders. Evaluated against the turbulent politics around the issue, the new guidelines (6).................................................. In an atmosphere of regional intrigue and mistrust, it is a rare and recent example of political pragmatism. It is important not only (7)................................................. but is also a concession to India’s neighbours in an area of political and economic importance. The revision is a response to two years of intense backroom pressure from neighbours, particularly Bhutan and Nepal, to drop trade barriers put up in 2016. The new guidelines meet most of their demands, that were timed to coincide with the recent visit of Bhutan’s new Prime Minister. India has thus signalled that (8)..................................................... that should undergird 21st century South Asian regionalism, such as electricity trade. This course correction is a return to a trajectory of incremental, hard-earned progress developed over the decades. Ideas of tying South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries together with cross-border energy flows — that punctuated the early 2000s — (9)................................................... between India and Bhutan (2006) and Bangladesh (2010). These were driven by India’s need for affordable power to fuel quickened growth in a recently liberalised economy. he apotheosis came in 2014 with the signing of the SAARC Framework Agreement for Energy Cooperation and the India-Nepal Power Trade Agreement in quick succession. The new government in New Delhi was keen on regional cooperation, and these agreements imposed few restrictions on trade. Instead, they laid the contours of an institutional structure that would allow private sector participation and (10)................................................. At the Fifth SAARC Energy Ministers’ meeting that year, Power Minister Piyush Goyal said he dreamt of ‘a seamless SAARC power grid within the next few years’ and offshore wind projects ‘set up in Sri Lanka’s coastal borders to power Pakistan or Nepal’. Yet, two years later, the Union Ministry of Power released guidelines that imposed a slew of major restrictions on who could engage in cross-border electricity trade.
because it leads South Asian electricity trade in progressive directions
access to the vast Indian market, the economic rationale for Nepali hydropower built for export was lost.
to be majority owned by an Indian entity.
fretted about limited access to India’s main electricity spot markets
None of the Above
Solution:
"because it leads South Asian electricity trade in progressive directions" is the correct choice as the passage deals with electricity trade and also describes that it will lead towards progressive directions.

Q8. On December 18, the Union Ministry of Power issued a seemingly anodyne memo that set the rules for the flow of electricity across South Asian borders. Evaluated against the turbulent politics around the issue, the new guidelines (6).................................................. In an atmosphere of regional intrigue and mistrust, it is a rare and recent example of political pragmatism. It is important not only (7)................................................. but is also a concession to India’s neighbours in an area of political and economic importance. The revision is a response to two years of intense backroom pressure from neighbours, particularly Bhutan and Nepal, to drop trade barriers put up in 2016. The new guidelines meet most of their demands, that were timed to coincide with the recent visit of Bhutan’s new Prime Minister. India has thus signalled that (8)..................................................... that should undergird 21st century South Asian regionalism, such as electricity trade. This course correction is a return to a trajectory of incremental, hard-earned progress developed over the decades. Ideas of tying South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries together with cross-border energy flows — that punctuated the early 2000s — (9)................................................... between India and Bhutan (2006) and Bangladesh (2010). These were driven by India’s need for affordable power to fuel quickened growth in a recently liberalised economy. he apotheosis came in 2014 with the signing of the SAARC Framework Agreement for Energy Cooperation and the India-Nepal Power Trade Agreement in quick succession. The new government in New Delhi was keen on regional cooperation, and these agreements imposed few restrictions on trade. Instead, they laid the contours of an institutional structure that would allow private sector participation and (10)................................................. At the Fifth SAARC Energy Ministers’ meeting that year, Power Minister Piyush Goyal said he dreamt of ‘a seamless SAARC power grid within the next few years’ and offshore wind projects ‘set up in Sri Lanka’s coastal borders to power Pakistan or Nepal’. Yet, two years later, the Union Ministry of Power released guidelines that imposed a slew of major restrictions on who could engage in cross-border electricity trade.
the new guidelines resolve all these issues and restore the governance of electricity trade to a less restrictive tone.
as a stable development partner rather than one inclined to defensive realpolitik.
could be an important instrument in achieving a greener grid.
it is serious about working with neighbours on the issues
None of the Above
Solution:
"it is serious about working with neighbours on the issues" is correct here as the South Asian countries are the neighbours of India.

Q9. On December 18, the Union Ministry of Power issued a seemingly anodyne memo that set the rules for the flow of electricity across South Asian borders. Evaluated against the turbulent politics around the issue, the new guidelines (6).................................................. In an atmosphere of regional intrigue and mistrust, it is a rare and recent example of political pragmatism. It is important not only (7)................................................. but is also a concession to India’s neighbours in an area of political and economic importance. The revision is a response to two years of intense backroom pressure from neighbours, particularly Bhutan and Nepal, to drop trade barriers put up in 2016. The new guidelines meet most of their demands, that were timed to coincide with the recent visit of Bhutan’s new Prime Minister. India has thus signalled that (8)..................................................... that should undergird 21st century South Asian regionalism, such as electricity trade. This course correction is a return to a trajectory of incremental, hard-earned progress developed over the decades. Ideas of tying South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries together with cross-border energy flows — that punctuated the early 2000s — (9)................................................... between India and Bhutan (2006) and Bangladesh (2010). These were driven by India’s need for affordable power to fuel quickened growth in a recently liberalised economy. he apotheosis came in 2014 with the signing of the SAARC Framework Agreement for Energy Cooperation and the India-Nepal Power Trade Agreement in quick succession. The new government in New Delhi was keen on regional cooperation, and these agreements imposed few restrictions on trade. Instead, they laid the contours of an institutional structure that would allow private sector participation and (10)................................................. At the Fifth SAARC Energy Ministers’ meeting that year, Power Minister Piyush Goyal said he dreamt of ‘a seamless SAARC power grid within the next few years’ and offshore wind projects ‘set up in Sri Lanka’s coastal borders to power Pakistan or Nepal’. Yet, two years later, the Union Ministry of Power released guidelines that imposed a slew of major restrictions on who could engage in cross-border electricity trade.
began to gain steam with substantial power trade agreements
of this grand vision have unfortunately been disappointing
approved 40 infrastructure and IT projects totaling US$7.7 billion through SASEC.
led to a prosperous and integrated Asia
None of the Above
Solution:
"began to gain steam with substantial power trade agreements " is both grammatically and contextually correct here as it maintains the continuity of the passage.

Q10. On December 18, the Union Ministry of Power issued a seemingly anodyne memo that set the rules for the flow of electricity across South Asian borders. Evaluated against the turbulent politics around the issue, the new guidelines (6).................................................. In an atmosphere of regional intrigue and mistrust, it is a rare and recent example of political pragmatism. It is important not only (7)................................................. but is also a concession to India’s neighbours in an area of political and economic importance. The revision is a response to two years of intense backroom pressure from neighbours, particularly Bhutan and Nepal, to drop trade barriers put up in 2016. The new guidelines meet most of their demands, that were timed to coincide with the recent visit of Bhutan’s new Prime Minister. India has thus signalled that (8)..................................................... that should undergird 21st century South Asian regionalism, such as electricity trade. This course correction is a return to a trajectory of incremental, hard-earned progress developed over the decades. Ideas of tying South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries together with cross-border energy flows — that punctuated the early 2000s — (9)................................................... between India and Bhutan (2006) and Bangladesh (2010). These were driven by India’s need for affordable power to fuel quickened growth in a recently liberalised economy. he apotheosis came in 2014 with the signing of the SAARC Framework Agreement for Energy Cooperation and the India-Nepal Power Trade Agreement in quick succession. The new government in New Delhi was keen on regional cooperation, and these agreements imposed few restrictions on trade. Instead, they laid the contours of an institutional structure that would allow private sector participation and (10)................................................. At the Fifth SAARC Energy Ministers’ meeting that year, Power Minister Piyush Goyal said he dreamt of ‘a seamless SAARC power grid within the next few years’ and offshore wind projects ‘set up in Sri Lanka’s coastal borders to power Pakistan or Nepal’. Yet, two years later, the Union Ministry of Power released guidelines that imposed a slew of major restrictions on who could engage in cross-border electricity trade.
a slew of major restrictions on who could engage in cross-border electricity trade.
facilitate market rationality in electricity commerce.
to perceptions of increased Chinese investment and influence in the energy sectors.
partially address its power crisis with imports from Bhutan and Nepal.
None of the Above
Solution:
"facilitate market rationality in electricity commerce." is both grammatically and contextually correct here as it maintains the continuity of the passage.

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below .i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q11. After two years of protests from neighbours, the new guidelines resolve all the issues and restore the governance of electricity trade ..................................
to a more severe tone.
to an aimless result.
to a less restrictive tone
to a devastating side.
None of the Above
Solution:
"to a less restrictive tone " is correct as the restoring is done after the protests and so it must have been positive.

Q12. The new guidelines are a tentative first step towards the creation of a true regional market in which generators across the subcontinent compete ................................
to deliver low-cost, green energy to consumers.
to delivery low-cost, green energy to consumers.
to deliver high-cost, inefficient energy to consumers.
to have been delivered low-cost energy to consumers.
None of the Above
Solution:
"to deliver low-cost, green energy to consumers" is correct here as generators would focus on low cost and environment friendly or green energy to customers.

Q13. I’m always a bit uncomfortable with universities jumping into ............................................the honorary degrees to stalwarts and legends outside academics.
denying the fact to grorify
amaze the people of the group
the pronlem of facing issues
the race of getting glorified by awarding
None of the Above
Solution:
"the race of getting glorified by awarding" is grammatically and contextually correct.

Q14. A student who works hard and invests 4/5 years (or more) of his life in the library and laboratory gets the degree from the same dais along with a Bollywood star, and all the limelight ..........................................................
will invariate that actor who is a public figure.
will invariably be on that actor who is a public figure.
will invariably be on that actor which is a public figure.
will invariably be on those actor who is a public figure.
None of the Above
Solution:
"will invariably be on that actor who is a public figure." is grammatically and contextually correct here.

Q15. Early this year the government introduced an Electoral Bond Scheme purportedly with a view to ..........................................................................
clean the prevail culture of political sponsorship.
cleans the prevailing culture of political sponsorship.
have clean the prevailing culture of political sponsorship.
clean the prevailing culture of political sponsorship
None of the Above
Solution:
"clean the prevailing culture of political sponsorship" is grammatically and contextually correct here.

               

  
 You May also like to Read:
        

Print Friendly and PDF

No comments