Static GK Questions for SBI Clerk Main: 24th July

Dear Aspirants,

SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.


Q1. ‘Tribes India’ & ‘Go Tribal Campaign’of Tribes India launched. Who is present Union Minister of Tribal Affairs?
Prakash Javadekar
Dharmendra Pradhan
Mukhtar Abbas Naqvi
Arjun Munda
Pralhad Joshi
Solution:
Arjun Munda is the present Union Minister of Tribal Affairs.

Q2. Max Verstappen wins Austrian Grand Prix. What is the Capital of Austria?
Bern
Budapest
Berlin
Rome
Vienna
Solution:
Austria officially the Republic of Austria is a country in Central Europe comprising nine federated states. Its capital, largest city and one of nine states is Vienna.

Q3. High Powered Committee for ‘Transformation of Indian Agriculture’. Who is present Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare?
Narendra Singh Tomar
Ravi Shankar Prasad
Harsimrat Kaur Badal
Thaawar Chand Gehlot
Dharmendra Pradhan
Solution:
Narendra Singh Tomar is an Indian politician and a member of the 17th Lok Sabha. He is the Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Minister of Rural Development.

Q4. State Bank of India, National Investment and Infrastructure Fund in pact for funding infrastructure projects. Who is the present Chairmen SBI?
OP Bhatt
Raj Kumar Talwar
Rajnish Kumar
Pratip Chaudhuri
Arundhati Bhattacharya
Solution:
Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of the State Bank of India.He joined SBI as a Probationary officer in 1980.He has served as Managing Director, a position he was given on 2 November 2015 and the Managing Director of SBI.

Q5. Jagannath Rath Yatra Celebrates in which State?
Odisha
West Bengal
Bihar
Uttar Pradesh
Chattisgarh
Solution:
Lord Jagannath Rath Yatra begins in Puri, Odisha. The Rath Yatra marks the journey of Lord Jagannath along with his siblings Lord Balabhadra and Devi Subhadra from Jagannath temple to Gundicha temple. This journey covers a distance of around 17 km in Puri.

Q6. ICICI & IndoStar Capital partner to finance commercial vehicles. Who is present Managing Director & CEO of ICICI Bank?
Arundhati Bhattacharya
Shikha Sharma
Chanda Kochhar
Sandeep Bakhshi
Indu Malhotra
Solution:
The Managing Director & CEO of ICICI Bank is Sandeep Bakhshi.

Q7. Maharashtra ranks first in NITI Aayog’s "Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index". Who is the Present Chief Minister of Maharashtra?
YS Jaganmohan Reddy
Pramod Sawant
Raghubar Das
Naveen Patnaik
Devendra Fadnavis
Solution:
Devendra Gangadharrao Fadnavis is an Indian politician who is the 18th and incumbent Chief Minister of Maharashtra.

Q8. Arjen Robben announces retirement from football. Where is the Headquarter of FIFA?
Dubai, United Arab Emirates
London, United Kingdom
Zürich, Switzerland
Lausanne, Switzerland
Mies, Switzerland
Solution:
The Headquarter of FIFA in Zürich, Switzerland.

Q9. Airtel Payments Bank to sell Bharti AXA Life’s term insurance. Who is present MD & CEO of Airtel Payments Bank?
Vikas Seth
Anubrata Biswas
Ashish Kumar Chauhan
Dhruv Shringi
Robin Raina
Solution:
The MD & CEO of Airtel Payments Bank is Anubrata Biswas.

Q10. Iraq’s Babylon listed as World Heritage Site by UNESCO. What is the Capital of Iraq?
Baghdad
Tehran
Kuwait City
Muscat
Riyadh
Solution:
Baghdad is the capital of Iraq. Located along the Tigris River, the city was founded in the 8th century.

Q11. Cabinet approves India-Maldives MoU for passenger, cargo. Who is the President of Maldive?
Rodrigo Roa Duterte
Xi Jinping
Win Myint
Ibrahim Mohamed Solih
Shinzo Abe
Solution:
Ibrahim Mohamed Solih is the present President of Maldive.

Q12. Nalin Shinghal appointed CMD of Bharat Heavy Electricals Limited. Where is the Headquarter of BHEL?
Hyderabad
Kolkata
Lucknow
Mumbai
New Delhi
Solution:
Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) owned and founded by the Government of India, is an engineering and manufacturing company based in New Delhi, India.

Q13. “Vivekadeepini” book released by the Vice President of India. Who is the present Vice president of India ?
Mohammad Hamid Ansari
Bhairon Singh Shekhawat
Venkaiah Naidu
Krishan Kant
K R Narayanan
Solution:
Muppavarapu Venkaiah Naidu (born 1 July 1949) is an Indian politician and the current Vice President of India and the Chairman of the Rajya Sabha, in office since 11 August 2017.

Q14. Amitabh Kant gets two year extension as NITI Aayog CEO. Who is the Vice Chairmen of NITI Aayog?
G Satheesh Reddy
K Shivan
Ashish Kumar Chauhan
Rajiv Kumar
Ritu Karidhal
Solution:
Dr. Rajiv Kumar took over as Vice Chairman NITI Aayog, in the rank and status of a Cabinet Minister, on 1 September 2017.

Q15. Mata Vaishno Devi shrine to get disaster response force by 2020. In which state Mata Vaishno Devi Shrine located?
Jammu and Kashmir
Himachal Pradesh
Punjab
Uttarakhand
Haryana
Solution:
Mata Vaishno Devi Shrine located in Jammu and Kashmir.

               




You may also like to read:

           

Print Friendly and PDF

No comments