Column Error Quiz: IBPS PO Prelims 13.08.2019


ibps-po-prelims-english-quiz-2019


IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach, for your aid here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Column Errors for 13th August 2019.



Directions (1-15): In each of the following questions below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternate among the four given options. If no correction is required against any given bold word mark (e), .i.e. “None of the above” as your answer. 

Q1. While restoring normal and compensating the affected, it is time to redress the environmental imbalance that has played a major role in incentivising the damage.

Column A
(1) Normal
(2) Redress
(3) Imbalance
(4) Incentivising

Column B
(5) Normalcy
(6) Redressal
(7) Unbalance
(8) Intensifying
Both (1-5) and (4-8)
(2-6)
(3-7)
(1-6)
None of the above
Solution:
Here, the beginning of the sentence is stating about restoring however ‘normal’ is an adjective. In order to restore, there should be a noun as an object, hence ‘normal’ will be replaced by ‘normalcy’. Apart from that, at the end of the sentence its saying about damage, which is negative and ‘incentivising’ refers motivate or encourage. Therefore, ‘incentivising’ will be replaced by ‘intensifying’. Option (a) is correct answer choice.

Q2. DIPP will strike the right balance between ignoring consumer interests and encouraging innovation and investment, without discriminating against a particular class of investors.
Column A
(1)Strike
(2) Ignoring
(3) Encouraging
(4)Discriminating
Column B
(5)Deny
(6) Regulating
(7)Discouraging
(8)Conspiring
(1-5)
(2-6)
(3-7)
All of the above
None of these
Solution:
Replacing ignoring-regulating brings a contextual meaning to the sentence. DIPP will not be ‘ignoring’ consumer interests but will be ‘regulating’ the same’. Hence, option (b) is the correct answer choice.

Q3. What the Centre has done is to shred even the garb of democracy and spirit of dialogue that successive governments felt was important to engage the people of Kashmir.
Column A
(1)Shred
(2)Democracy
(3)Successive
(4)Engage
Column B
(5)Innovate
(6)Anarchy
(7)Non-sequential
(8)Trap
(1-5) and (2-6)
(3-5) and (4-8)
Only (2-6)
Only (4-7)
None of these
Solution:
While reading the sentence, it is referring that the Centre tore apart every bit of democracy and spirit of dialogue that following governments considered crucial to involve people of Kashmir. We see there is neither any contextual error nor grammatical error. Since, there is no need of any replacement, option (e) None of these is apt answer choice.

Q4. Even if farmers are regularly advised against planting HTBT cotton by the State government, certain farmer leaders abject support the use of unapproved seeds.
Column A
(1)Irregularly
(2)Planting
(3)Abject
(4)Unapproved
Column B
(5)Regularly
(6)Removing
(7)Covertly
(8)Approved
(1-5)
(3-7)
Both (2-6) and (4-8)
Both (a) and (b)
None of These
Solution:
Here, irregularly will be replaced by regularly and covertly will replace abject. ‘Covertly’ means ‘secretly’. The sentence states that even though the farmers are regularly advised against plantation of HTBT cotton by the state government yet there are certain farmer leaders who secretly support the usage of unapproved seeds. Without the replacement, the sentence will be contextually incorrect. Hence, option (d) is right answer choice.

Q5. Through repositories such as ‘Vahan’ and ‘Sarathy’, unnecessary information on vehicles and ownership as well as road transport related services are gradually being removed online.
Column A
(1)Repositories
(2)Unnecessary
(3)Ownership
(4)Removed
Column B
(5)Warehouses
(6)Mandatory
(7)Rights
(8)Moved
Both (1-5) and (2-6)
Both (2-6) and (4-8)
Only (3-7)
Only (1-5)
None of these
Solution:
Here, Unnecessary will be replaced by mandatory and removed will be replaced by moved. After the replacement, the sentence will infer that through repositories such as ‘vahan’ and ‘sarathy’, mandatory information of vehicles and ownership as well as transport related services are gradually being moved online. Since, the sentence is contextually correct after the replacement, option (b) is the most apt answer choice among the other given options.

Q6. After a couple of iterations Ramesh congratulated Zubin on his hard work and degraded his openness to re-examine his work and make nonsense changes thus forming a sensible document.
Column A
(1) Iterations
(2) Degraded
(3)Re-examine
(4) Nonsense
Column B
(5)Discouragement
(6) Appreciated
(7)Undermine
(8) Necessary
Both (1-7) and (2-8)
Both (3-5) and (4-6)
Both (2-6) and (4-8)
Both (1-6) and (3-8)
None of these
Solution:
After the replacements according to the option (c), the sentence is thus formed is ‘After a couple of iterations Ramesh congratulated Zubin on his hard work and appreciated his openness to re-examine his work and make necessary changes thus forming a sensible document.’ Hence, option (c) is the correct replacement answer choice.

Q7. The Right has managed to do this by exploiting and affluent micro-level social conflicts that lie dormant in order to create a meta-level hierarchy and weaken the hold of traditional power.
Column A
(1) Affluent
(2)Dormant
(3)Hierarchy
(4)Weaken
Column B
(5)Magnifying
(6)Active
(7)Contemplating
(8) Reinforce
(1-5)
(3-7)
(4-8)
Both (a) and (c) 
 None of these
Solution:
After making necessary replacements as per the option (d), we find the sentence to be more correct contextually as “The Right has managed to do this by exploiting and magnifying micro-level social conflicts that lie dormant in order to create a meta-level hierarchy and reinforce the hold of traditional power. “ Thus, option (d) is suitable answer choice.

Q8. The Modi government limits an uphill task in identifying credible local partners in eliminating in peace to the Valley, which may well end up in facing yet another impasse.
Column A
(1) Limits
(2)Credible
(3)Eliminating
(4)Impasse
Column B
(5) Faces
(6)Betray
(7)Ushering
(8)Impasse
(1-5)
(2-6)
(3-8)
Both (1-5) and (3-7)
None of these
Solution:
When placing the replacements as given in option (d), the sentence thus formed is, ” . The Modi government faces an uphill task in identifying credible local partners in ushering in peace to the Valley, which may well end up in facing yet another impasse.” So, option (d) is right answer choice as the sentence is both contextually and grammatically correct.

Q9. In response, the central leadership has tried finding ways and means within the overarching parameters of the Indian Constitution and have rarely been disappointed.
Column A
(1)Finding
(2)Overarching
(3)Rarely
(4)Disappointed
Column B
(5)Hiding
(6)Lenient
(7)Always
(8)Disoriented
Both (1-6) and (2-8)
Both (2-7) and (1-5)
Both (1-5) and (2-6)
Both (3-6) and (2-5)
None of these
Solution:
Since the given sentence is correct, no replacement is required. Option (e) None of these is right answer choice.

Q10. The second principle abolish to the maxim of ‘inclusivity’, that is, a political response being made must be narrow in terms of representing the interests of all those in whose name it is made.
Column A
(1)Abolish
(2)Response
(3)Narrow
(4)Representing
Column B
(5) Pertains
(6) Demand
(7) Inclusive
(8)Diminishing
Both (1-5) and (2-6)
(3-7)
Both (a) and (b)
(4-8)
None of these
Solution:
On applying the changes of option (c), the sentence framed is, “The second principle pertains to the maxim of ‘inclusivity’, that is, a political demand being made must be inclusive in terms of representing the interests of all those in whose name it is made.” Which is contextually correct than without the replacements. Hence, option (c) is correct choice.

Q11. A larger question now is since Sri Lanka still believes in the platform of regarding and progress that designated the 2015 elections, or would not mind a diversion to the Rajapaksa era.
Column A
(1)Since
(2)Regarding
(3)Designated
(4)Diversion
Column B
(5)Whether
(6)Reform
(7)Decided
(8)Reversion
(1-5)
(2-6)
Both (3-7) and (4-8)
All of the above
None of these
Solution:
The sentence formed after the replacements is, “A larger question now is whether Sri Lanka still believes in the platform of reform and progress that decided the 2015 elections, or would not mind a reversion to the Rajapaksa era.” Hence, option (d) All of the above is apt.

Q12. To sift knowledge from mere opinion requires a sound training in research and an awareness of professional standards of scholarship, and time-tested, accost ways of knowing.
Column A
(1)Sound
(2)Awareness
(3)Standards
(4)Accost
Column B
(5)Weighing
(6)Illiteracy
(7)Preform
(8)Disciplined
(4-8)
(1-5)
(2-6)
(3-7)
None of these
Solution:
Option (a) completes the meaning of the given sentence while the other options make the sentence contextually incorrect. Therefore, option (a) is correct choice.

Q13. Imagine the intended of being labelled a policy to public safety just because limited information based on one’s skin colour was used to train the AI system.
Column A
(1)Intended
(2)Policy
(3) Limited
(4)Train
Column B
(5)Implications
(6)Threat
(7)Abandoned
(8)Skills
Both (1-5) and (2-6)
Both (2-8) and (3-7)
(1-8)
(2-7)
None of these
Solution:
After making the necessary replacements, the sentence thus formed is, “Imagine the implications of being labelled a threat to public safety just because limited information based on one’s skin colour was used to train the AI system.” Hence, option (a) is right answer choice.

Q14. The BJP-RSS led hegemony is not a top-down chronological even if there is fear, pleasure, control of media and destabilisation of institutions.
Column A
(1)Hegemony
(2) Chronological
(3)Pleasure
(4)Destabilisation
Column B
(5)Democratic
(6) Machination
(7)Intimidation
(8)Stability
Both (1-5) and (4-8)
Both (2-6) and (3-7)
(1-8)
(2-7)
None of these
Solution:
There is not sync in the sentence as per the grammatical and contextual level. However, application of replacements as given in option (b) makes the sentence completely correct. “The BJP-RSS led hegemony is not a top-down machination even if there is fear, intimidation, control of media and destabilisation of institutions. “

Q15. While Ladakhi Buddhists are now celebrating the denies of their long pending demand for Union Territory’s status, the ordered of Kargilis who are still under a strict curfew are yet to be heard.
Column A
(1)Denies
(2)Pending
(3)Ordered
(4)Heard
Column B
(5)Fulfilment
(6)Sorority
(7)Voices
(8)Learnt
Both (1-5) and (3-7)
(2-6)
(3-8)
(4-7)
None of these
Solution:
Here, why the Buddhists will celebrate the denial of long pending demands. Also, why would the Kargilis pass orders who are under strict curfew. Also, both ‘denies’ and ‘ordered’ are grammatically incorrect. Thus, on applying the changes as in the option (a), the sentences is, “While Ladakhi Buddhists are now celebrating the fulfilment of their long pending demand for Union Territory’s status, the voices of Kargilis who are still under a strict curfew are yet to be heard.” Option (a) is right answer choice.

               
Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

You may also like to Read:

    

All the Best BA'ians for IBPS RRB Clerk 2019!!
Print Friendly and PDF

No comments