# IBPS RRB Clerk Quantitative Aptitude Quiz: 14th August 2019

**IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz**

The Quantitative Aptitude section holds the key to score well in any examination. It can either elevate your marks to a great degree or can affect the performance in a negative way. But if you are consistent with the practice and brush up the knowledge with correct strategy you can surely ace this section. Adda247 has facilitated its aspirants with the

Here is the quiz for 13th August 2019 covering the topics of

**Quizzes,****Study Notes**, and the preparation strategies from time to time. This time keeping the focus on the upcoming**IBPS RRB Prelims exam,**Adda247 has prepared the**'LAKSHYA'**study plan and under that, we are providing IBPS RRB Quantitative Quiz on a regular basis.Here is the quiz for 13th August 2019 covering the topics of

**Word Problem , Data Sufficiency, Number Series and Simplification****.****Direction (1 -5): What will come in the place of question (?) mark:**

**Q1.**

12

14

24

16

28

**Q2.**

4

8

6

2

10

**Q3.**

9

1

3

5

7

**Q4.**

11

9

7

5

4

**Q5.**

60

80

48

56

64

**Q6. If the total Simple Interest on a sum of Rs. P at 10% p.a. for 4 year and Rs. P+300 at same rate for same time is Rs.280. Then find the value of P?**

360 Rs.

200 Rs.

300 Rs.

240 Rs.

280 Rs.

**Q7. Pipe A and pipe B together can fill a tank in 11 hours, while pipe A alone can fill the same tank in 60 hours. Find in how many hours pipe B can fill the same empty tank alone?**

**Q8. P & Q entered into a business by making investment in the ratio of 4 : 7 for the time of 9 months & 6 months respectively. If they get total profit of Rs. 5850, then find the difference between profit share of P & Q?**

550 Rs.

425 Rs.

475 Rs.

450 Rs.

525 Rs.

**Q9. A train crosses a man running at the speed of 9 km/hr in opposite direction in 16 sec. If speed of train is 54 km/hr, then find time taken by train to cross a 320 m long platform?**

40 sec

20 sec

30 sec

45 sec

55 sec

**Q10. A shopkeeper sold two articles in Rs. 60,000 each. If shopkeeper made profit of 20% on the first article and loss of 20% on second article then find the difference of cost prices of both articles?**

25000 Rs.

24000 Rs.

22000 Rs.

18000 Rs.

20000 Rs.

**Directions (11-12): The following questions are accompanied by two statements (A) and (B). You have to determine which statement(s) is/are sufficient /necessary to answer the questions**

**Q11. What is the present age of Arun?**

**(A) Arun is 8 years older to Vinash.**

**(B) Ratio between present age of Siddharth and Vinash is 3 : 4 and present age of Siddharth is 15 year.**

if the Statement ‘A’ alone is sufficient to answer the question but the Statement ‘B’ alone is not sufficient

if the Statement ‘B’ alone is sufficient to answer the question but the Statement ‘A’ alone is not sufficient

if both Statement ‘A’ and ‘B’ together are needed to answer the question

if either the Statement ‘A’ alone or Statement ‘B’ alone is sufficient to answer the question

if you cannot get the answer from both the Statements together

**Q12. A and B start a business what is the profit of B ?**

**(A) → Ratio of investment of A and B is given**

**(B) → Time of investment of A and B is given**

if the Statement ‘A’ alone is sufficient to answer the question but the Statement ‘B’ alone is not sufficient

if the Statement ‘B’ alone is sufficient to answer the question but the Statement ‘A’ alone is not sufficient

if both Statement ‘A’ and ‘B’ together are needed to answer the question

if either the Statement ‘A’ alone or Statement ‘B’ alone is sufficient to answer the question

if you cannot get the answer from both the Statements together

Solution:

From (A) Ratio of Investment of A and B is
given

From (B) Time given

From A and B we
can only find the ratio of profit share A and B but not actual profit. So, both
statement are not sufficient to solve the question.

**Direction (13 – 15): Find the wrong number in following number series :**

**Q13. 700, 699, 693, 664, 600, 475 259**

700

693

664

600

259

**Q14. 17.5, 20, 25, 32.5, 42.5, 48.5 70**

48.5

17.5

25

20

70

Solution:

Wrong number = 48.5
17.5 + 2.5 = 20

20 + 5 = 25

25 + 7.5 = 32.5

32.5 + 10 = 42.5

42.5 + 12.5 = 55

55 + 15 = 70

Should be 55 in the place of 48.5

20 + 5 = 25

25 + 7.5 = 32.5

32.5 + 10 = 42.5

42.5 + 12.5 = 55

55 + 15 = 70

Should be 55 in the place of 48.5

**Q15. 3.5, 4.5, 11, 36, 144, 745, 4476**

4476

144

745

36

11

Solution:

Wrong number = 144

Pattern of series –

3.5 ×1+1=4.5

4.5 ×2+2=11

11 ×3+3=36

36×4+4=148

148 ×5+5=745

745 ×6+6=4476

Pattern of series –

3.5 ×1+1=4.5

4.5 ×2+2=11

11 ×3+3=36

36×4+4=148

148 ×5+5=745

745 ×6+6=4476

**Get Free Study Material For IBPS RRB PO Main 2019**

**Quantitative Aptitude Study Notes for Bank Exams****100 MCQs Data Interpretation | Download Free PDF's of DI****Quantitative Aptitude Questions for all Competitive Exams**

## No comments