Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 1st November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 1st November  2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
16999 1214/month
BUY NOW

Q1. Which of the following will be the Partner Country at 25th DST – CII Technology Summit to be organized in 2019?

Japan
Norway
The USA
The UK
The Netherlands
Solution:

The Kingdom of Netherlands will be the Partner Country 25th DST – CII Technology Summit to be organized in 2019, announced Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Science & Technology.

Q2. Who among the following has resigned as the chairman of the Film and Television Institute of India?

Anurag Kashyap
Nasiruddin Shah
Shyam Benegal
Anupam Kher
Sajid Khan
Solution:

Actor Anupam Kher has resigned as the chairman of the Film and Television Institute of India citing commitments to an international TV show for which he has to be stationed in the U.S.

Q3. What is the name of India's first engine-less train?

Train 18
Train 20
Interstellar
Talgo
Talgo 18
Solution:

India's first engine-less train, "Train 18", developed by the Integral Coach Factory (ICF) and seen as a successor to the prestigious Shatabdi Express, was unveiled by Railway Board Chairman Ashwani Lohani.

Q4. Which country has launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects?

Kenya
Botswana
Seychelles
Sri Lanka
India
Solution:

The Republic of Seychelles launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects. The bond raised USD 15 million from international investors. The bond demonstrates the potential for countries to harness capital markets for financing the sustainable use of marine resources.

Q5. National Unity Day (Rashtriya Ekta Diwas) is celebrated every year on _______.

23 January
30 January
1st November
30th of October
31st of October
Solution:

National Unity Day (also known as Rashtriya Ekta Diwas) is celebrated every year on 31st of October by the people all through India. It is celebrated to commemorate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel who really unified the country.

Q6. Who among the following will be conferred with the 2018 Gleitsman Award?

Nadiya Murad
Malala Yousafzai
Kailash Satyarthi
Narendra Modi
Raghuram Rajan
Solution:

Nobel Prize Winner Malala Yousafzai will be honored by Harvard University for her work promoting girls' education. Harvard's Kennedy School stated that Yousafzai will be conferred with the 2018 Gleitsman Award at a ceremony on 6th December.

Q7. The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu embarked on his first Africa visit. He will visit Botswana first. What is the capital of Botswana?

Gaborone
Astana
Nairobi
Tashkent
Suva
Solution:

The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu embarked on his first Africa visit. In his weeklong visit, he will visit Botswana, Zimbabwe and Malawi. Gaborone is the capital of Botswana.

Q8. The Statue of Unity, the bronze sculpture is the world's tallest statue, its height is _____.

200m
189m
153m
93m
182m
Solution:

the bronze sculpture is the world's tallest statue measuring 600 feet (182m) and overshadows China's Spring Temple Buddha (153m) and USA's Statue of Liberty (93m).

Q9. India's first engine-less train is developed by the _______.

HAL
Rail Coach Factory
Integral Coach Factory
Modern Coach Factory
BHEL
Solution:

India's first engine-less train, "Train 18", developed by the Integral Coach Factory (ICF) and seen as a successor to the prestigious Shatabdi Express.

Q10. What is the cost of India's first engine-less train?

125 crore
50 crore
100 crore
200 crore
500 crore
Solution:

The Rs. 100-crore train is the first long-distance train, without a separate locomotive (engine).

               






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF