Current Affairs Questions for Competitive Exams: 24th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. The “100 Most Influential People in Climate Policy” list was released by Apolitical, a peer to peer learning platform for governments. 7 Indian names appeared in that list. Which of the following name was not among those 7 names?

Mukta Tilak
Dr Harsh Vardhan
Piyush Goyal
Vandana Shiva
Narendra Modi
Solution:

The “100 Most Influential People in Climate Policy” list is comprised of seven Indian names including Union Ministers Piyush Goyal and Dr Harsh Vardhan, who took important measures to combat climate change. The list is prepared by Apolitical, a peer to peer learning platform for governments. The other 5 names from India: 1. Mukta Tilak– Mayor of Pune. 2. Jyoti Kirit Parikh- Executive director of Integrated Research and Action for Development. 3. Sunita Narain- Director of the Centre for Science and the Environment. 4. Vandana Shiva- Founder of the Research Foundation for Science, Technology, and Natural Resource Policy. 5. Upendra Tripathy- Director general of the International Solar Alliance.

Q2. Each year, World Tuberculosis (TB) Day is commemorated on ____________ to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of TB.

March 16
March 21
March 24
March 22
March 26
Solution:

Each year, World Tuberculosis (TB) Day is commemorated on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of TB, and to step up efforts to end the global TB epidemic. The theme of World TB Day 2019 – ‘It’s time’.

Q3. Tata Coffee announced the appointment of __________ as the managing director and chief executive officer.

Thomas Bach
Chacko Purackal Thomas
Alfred Robert
Drano James
None of the given options is true
Solution:

Tata Coffee announced the appointment of Chacko Purackal Thomas as the managing director and chief executive officer. He will replace Sanjiv Sarin. He will assume the charge from April 1, 2019.

Q4. Who administered the oath of office to Justice Pinaki Chandra Ghose as the country’s first Lokpal?

Prime Minister of India
Chief Justice of India
Home Minister of India
President of India
Social Activist Anna Hazare
Solution:

President Ram Nath Kovind administered the oath of office to Justice Pinaki Chandra Ghose as the country’s first Lokpal. The oath was administered at a ceremony held at Rashtrapati Bhavan.

Q5. Name the Indian low-cost airlines that has joined the International Air Transport Association (IATA), recently.

Indigo
Air India
SpiceJet
Kingfisher
Vistara
Solution:

Indian low-cost airlines SpiceJet has joined the International Air Transport Association (IATA). SpiceJet is the first Indian budget carrier to join the IATA, which has over 290 airlines as members.

Q6. India has lifted South Asian Football Federation SAFF Women’s Championship fifth time in a row. It has defeated which of the following team?

Myanmar
Bhutan
Nepal
Maldives
Sri Lanka
Solution:

India has lifted South Asian Football Federation SAFF Women’s Championship fifth time in a row. Keeping its winning streak India defeated host Nepal in the final by 3-1 in Biratnagar, Nepal.

Q7. The nation observes Shaheed Diwas or Martyr’s Day on __________ pay homage to the great revolutionary fighters Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev who sacrificed their lives for the country.

25th March
23rd March
21st March
15th March
24th March
Solution:

The nation is observing Shaheed Diwas or Martyr’s Day on 23rd March. Each year, March 23, homage is paid to the great revolutionary fighters Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev who sacrificed their lives for the country.

Q8. What is the theme for the World Tuberculosis (TB) Day 2019?

End TB by 2025
It’s time
It's Now or Never
High Time to End TB
None of the given theme is correct
Solution:

Each year, World Tuberculosis (TB) Day is commemorated on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of TB, and to step up efforts to end the global TB epidemic. The theme of World TB Day 2019 – ‘It’s time’.

Q9. In India, the concept of constitutional ombudsman (Lokpal or Lokayukta) was first proposed by ___________.

Former Home Minister Ashwini Saini
Former Finance Minister KN Swami
Former IT Minister Ramesh Bakshi
Former Law Minister Ashok Kumar Sen
Former CJI Rajiv Mehra
Solution:

In India, the ombudsman is known as Lokpal or Lokayukta. The concept of constitutional ombudsman was first proposed by the then law minister Ashok Kumar Sen in parliament in the early 1960s.

Q10. The Government of India has appointed ______________ as next Chief of the Naval Staff with effect from May 31, 2019.

Vice Admiral Akhil Agnihotri
Vice Admiral Karambir Singh
Vice Admiral Prithvi Singh Rathore
Vice Admiral Sanjay Jasjeet Singh
Vice Admiral Navneet Singh
Solution:

The Government of India has appointed Vice Admiral Karambir Singh, presently Flag Officer Commander-in-Chief (FOC-in-C) Eastern Naval Command as next Chief of the Naval Staff with effect from May 31, 2019. The present Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba retires on the same day.

               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF