IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 14th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 14th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. India and ____________________________ are all set to organize Joint Military Exercise MAITREE-2019 at Foreign Training Node, Umroi (Meghalaya).
(a) Russia
(b) Sri Lanka
(c) China
(d) Thailand
(e) Nepal

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

S1. Ans.(d)
Sol. India and Thailand are all set to organize Joint Military Exercise MAITREE-2019 at Foreign Training Node, Umroi (Meghalaya).

Q2. Which country has recently inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm “Dau Tieng Solar Power Complex” which has the capacity to produce 688 million kWh of electricity annually?
(a) Vietnam
(b) Thailand
(c) Malaysia
(d) Myanmar
(e) Indonesia

S2. Ans.(a)
Sol. Vietnam has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm “Dau Tieng Solar Power Complex” which has the capacity to produce 688 million kWh of electricity annually.

Q3. Name the Climate change campaigner and the Prime Minister of Tonga who was also honoured with Defender of Democracy Award in 2013, passed away recently.
(a) Charlot Salwai
(b) Tuilaepa Aiono Sailele
(c) Komi Selom Klassou
(d) Rick Houenipwela
(e) Akilisi Pohiva

S3. Ans.(e)
Sol. Climate change campaigner and the Prime Minister of Tongan Akilisi Pohiva passed away. He was also honoured with Defender of Democracy Award in 2013.

Q4. Name the place where Minister for Skill Development and Entrepreneurship has laid the foundation stone for Indian Institute of Skills (IIS).
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Gandhinagar

S4. Ans.(b)
Sol. Minister for Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), laid the foundation stone for Indian Institute of Skills (IIS) at Mumbai.

Q5. Which country has flagged off Pulathisi Express, a ‘Make In India’ train rake which was manufactured in the Integral Coach Factory (ICF) in Chennai?
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) Sri Lanka
(d) China
(e) Nepal

S5. Ans.(c)
Sol. Sri Lanka flagged off Pulathisi Express, a ‘Make In India’ train rake which was manufactured in the Integral Coach Factory (ICF) in Chennai.

Q6. Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Who is the Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank?
(a) Aaditya Puri
(b) Sunil Mehta
(c) M K Jain
(d) Rajnish Kumar
(e) Mahabaleshwara MS

S6. Ans.(e)
Sol. Mahabaleshwara MS, Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA).

Q7. Name the part of the World Bank Group which has signed an MoU with the Finance Industry Development Council to collaborate on the training of NBFCs in the country.
(a) International Bank for Reconstruction and Development
(b) International Development Association
(c) International Centre for Settlement of Investment Disputes
(d) International Finance Corporation
(e) Multilateral Investment Guarantee Agency

S7. Ans.(d)
Sol. The International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, has signed a MoU with the Finance Industry Development Council to collaborate on the training of NBFCs in the country.

Q8. ______________________ and Indian Institute of Science Bangalore were ranked number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities in the World University Rankings 2020 published by Times Higher Education.
(a) Indian Institute of Technology Ropar
(b) Indian Institute of Technology Delhi
(c) Indian Institute of Technology Bombay
(d) Indian Institute of Technology BHU
(e) Indian Institute of Technology Mandi

S8. Ans.(a)
Sol. Indian Institute of Technology Ropar and Indian Institute of Science Bangalore were ranked number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities in the World University Rankings 2020 published by Times Higher Education.

Q9. The Defence Research Development Organization has handed over the 2nd airborne warning plane,______________ , to the Indian Air Force.
(a) HAL Tejas
(b) MiG-21
(c) Netra
(d) SEPECAT Jaguar
(e) Beriev A-50

S9. Ans.(c)
Sol. The Defence Research Development Organization (DRDO) has handed over the second airborne warning plane, Netra, to the Indian Air Force.

Q10. Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Who is the Chairman of Indian Banks’ Association?
(a) Sunil Mehta
(b) Shaktikanta Das
(c) Viral Acharya
(d) Krishnamurthy Subramanian
(e) Shikha Sharma

S10. Ans.(a)
Sol. Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Chairman of Indian Banks’ Association: Sunil Mehta.

Q11. India has joined the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub as a new member. The Hub was launched in which year?
(a) 2014
(b) 2015
(c) 2016
(d) 2017
(e) 2018

S11. Ans.(e)
Sol. India has joined the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub as a new member. The Hub was launched in 2018.

Q12. Name the Australian fast bowler who has become the first woman to claim two hat­tricks in limited overs cricket.
(a) Nicole Bolton
(b) Meg Lanning
(c) Megan Schutt
(d) Tayla Vlaeminck
(e) Georgia Wareham

S12. Ans.(c)
Sol. Australian fast bowler Megan Schutt become the first woman to claim two hat­tricks in limited overs cricket.

Q13. For the first time Astronomers have found water in atmosphere of habitable exoplanet “_______________” which orbits in its star’s “habitable zone”
(a) 18 Delphini b
(b) 23 Librae c
(c) 30 Arietis Bb
(d) K2-18b
(e) 41 Lyncis b

S13. Ans.(d)
Sol. For the first time Astronomers have found water in atmosphere of habitable exoplanet K2-18b which orbits in its star’s “habitable zone”.

Q14. The topped the World University Rankings 2020 recently published by UK based Times Higher Education.
(a) California Institute of Technology
(b) University of Cambridge
(c) Universities of Stanford
(d) Imperial College London
(e) University of Oxford

S14. Ans.(e)
Sol. The University of Oxford topped the World University Rankings 2020 recently published by UK based Times Higher Education.

Q15. Who is the Chief Executive Officer of International Finance Corporation?
(a) Philippe Le Houerou
(b) Kristalina Georgieva
(c) David Malpass
(d) Roberto Azevedo
(e) Keiko Honda

S15. Ans.(a)
Sol. Chief Executive Officer of International Finance Corporation: Philippe Le Houerou.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results !!